Skocz do zawartości

a co z koleinami....?

Gość El moto
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A może ktoś ma jakieś dobre rady jak jeździć w koleinach? Bo u nas na Śląsku jest ich od

:? ... :? i czasem mi serce podchodzi do gardła jak czuję że moto sciąga na prawo jednocześnie trzęsąc kierownicą (jak przy shimmy) a ja nie wiem czy lepiej przyhamować

czy może lepiej gaz i próbować "przeskoczyć" te garby? np. na drodze Gliwice-Mikołów

to są takie koleiny, że autem rzuca a na moto to bym się nie odważył wyprzedzać :D

Napiszcie, jak coś wiecie jak sobie z tym radzić!?

To faktycznie jest problem na naszych polskich drogach. Dobrze, że poruszyłeś ten temat może kilku naprawde doświadczonych motonitów wypowie sie na ten temat i dodadzą swoje spostrzerzenia jak radzić sobie z tym problemem. Czekam z niecierpliwością bo mnie też nieraz przechodzą ciarki jak trzeba przejechać przez koleine wysokości niezłego krawężnika takie występuja nieraz na trasie między Poznaniem a Gorzowem.

... i jak najwolniej.

ja zawsze staram się jak najbardziej zmniejszyć prędkość, zawsze łatwiej o jakiś rozpaczliwy manewr typu ucieczka na pobocze, podparcie nogą itd. Oczywiście w czasie wyprzedzania nie ma takiej możliwości. Dlatego należy się opanować i nie szaleć na chu**j drodze (mimo, że w kraju trudno o inne). Nazywa się to DOSTOSOWYWANIE PRĘDKOŚCI DO WARUNKÓW NA DRODZE i ma sens.

Dobra metoda na koleiny - wymienić gumy na węższe. Tyle, że nikt nie wymienia na węższe, a wszyscy na szersze, bo ładniej się moto prezentuje z walcami zamiast kół.

Pozdro. :D

U nas często koleiny pojawiają się znikąd. Jedziesz sobie jast dobra droga nagle jesteś w koleinie. Trudno mówić tu o pokonywaniu pod jak największym kątem, nie ma takiej możliwości przecież koleiny są równoległe do kieruku jazdy. Ja robie to w następujący sposób: kiedy wpadłem w koleinę i chcę wyjechać w lewo, pochylam sprzęta najpierw w prawo, by na ściance koleiny uzyskać jak najwiekszą przyczepność i potem w lewo by wyjechać z rynny.

... wymienić gumy na węższe. Tyle, że nikt nie wymienia na węższe, a wszyscy na szersze, bo ładniej się moto prezentuje z walcami zamiast kół. :D

No właśnie a przecież wąska guma to mniejsze opory toczenia i powietrza no i mniejsza masa gumy = mniejszy moment bezwładnosci i to wszystko w sumie = mniejsze spalanie czyli dla NORMALNEGO uzytkownika same zalety - porównajcie ludzie koła od górskiego roweru i kolarzówki!!! Te szerokie gumy to tylko szpan - potwierdzam i przytakuje x3

Pozdrowienia

u nas na Śląsku jest ich od

:? ... :? np. na drodze Gliwice-Mikołów

to są takie koleiny, że autem rzuca a na moto to bym się nie odważył wyprzedzać :D

Znam ta droge doskonale!! Jak jade tamtedy to mnie zawsze ch.. strzela!! az szkoda amorkow zeby jechac szybciej, a zwlaszcza przed samym Auchanem koleiny sa niczym Alpy:(

Wracając do tematu szerokości opon, to czytałem na amerykańskiej stronie jakiegoś użytkownika VXa, że po tym jak zmienil przednią oponkę na 100 zamiast 110, a tylną z 150 na 130 moto było lepsze w trasie.

Te gumki, które załozyl miały wyższy profil, niż oryginalne, więc przy tych samych prędkościach w trasie miał niższe obroty, niższe spalanie itd. Żadnych wad.

Był to jedyny przypadek, kiedy czytałem o zmianie opon w te stronę. Facet ewidentnie miał w dupie image (wizerunek) i zrobił to, co podniosło użytkowe walory jego motocykla.

Kwestia podejścia ... ja opon na weższe nie chcę zmieniać :D (tak żeby była jasność).

cze

Jakies 2-3 tyg temu wracalem sobie z katowic do domku i przejezdzalem przez mikolow, moj sposob na te koleiny to albo jechac prawie przy srodku jezdni (tam gdzie droga jest w miare prost) albo zwolnic i spokojnie prezejechac ten odcinek.Ale zeczywiscie dobrze trafiles ta droga jest w oplakanym stanie i moglby ktos cos z nia zrobnic

• 4 tygodnie później...

Propozycja Michała z mojego doświadczenia jest najlepsza. Pozostaje tylko w zależności od warunków np. wielkość koleiny dobranie optymalnej prędkości.

Jadąc nawet dużym katamaranem koleiny pokonuję "równolegle" przednie i tylnie koła równocześnie pokonują koleinę- z manewrem Michała.

• 1 miesiąc temu...

Przy większej prędkości trzeba być przygotowanym na wjazd w koleinę czyli być gotowym do amortyzowania potrząśnięciem motocykla. Ciężko o tym napisać - to po prostu trzeba wyczuć. A przy mniejszej prędkości (wbrew pozorom czasem trudniej jest się utrzymać na motocyklu) brać koleinę z zapasem czyli skręcać (wykładać się) przesadnie i tak koleina wyprostuje motocykl.

• 2 tygodnie później...

Moim zdaniem gdy koleiny są duże najlepiej jechać środkiem pasa (nic nowego :) -

wiadomo problem pojawia się przy konieczności ich przeskoczenia).

Nie warto jednak próbować poboczem (szczególnie przy dwóch pasach). Zawsze moze cos wyskoczyć a wyhamować ojjj ciężko...

Lepiej widzieć wkurzonych kierowców wyprzedzających samochodami niż szybko zbliżający się ciągnik :D

Pozdro

• 3 tygodnie później...

Tak jest, jak pada to w koleinach jeżdże w granicach 80km/h, raczej środkiem pasa i pie**ole kolesi(głownie chodzi o desików) w samochodach jadących 10cm za mną spodadycznie trąbiących(ciekawe gdzie im zjade, chyba nie do rowu, a swoją drogą w słabych warunkach drogowych trzeba nie mieć rozumu żeby wyprzedzać na trzeciego ) - nie wiem czy u was tez jest taki trend poganiania..........