Skocz do zawartości

Honda CB500 (cb500s)

Rekomendowane odpowiedzi

Odświeżę temat...

Poszperałem trochę w tym jak i wielu innych tematach i widzę ze CB 500 waszym zdaniem to nie głupi pomysł na pierwszy motocykl, sam jestem zainteresowany kupnem takiego w okolicach września może wcześniej wszystko zależy, jaka prace znajdę na wakacje i mam kilka pytań:

1 Ile właściwie powinien kosztować zadbany model z rocznika 95 bo wydaje mi sie ze to optymalny rocznik ( w cenie do 6 tysięcy)

2 Czy jest cos, na co szczególnie należy zwrucić uwagę przy zakupie tego modelu?

3 znalazłem na allegro 2 oferty, co o nich sadzicie?

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M605888

http://moto.allegro.pl/item297030789_honda...inwestycji.html

4 może ktoś z was planuje sprzedaż swojej Cebulki pod koniec wakacji?

5 był bym tez wdzięczny za linki z tematami, których nie powinienem opuścić jako początkujący

niestety ten z pierwszego linku juz sprzedany, a chciałem go brac ;(

Sie ma.

Co do pierwszego pytania, to odpowiedzi raczej nie znajdziesz.

Sprzęt jest tyle wart, ile jest za niego w stanie zapłacić klient.

Odnośnie punktu 2, wad typowych ten model nie ma, więc standardowo:

-korozja

-historia wypadkowa

-stan silnika

(poszukaj w archiwum, jest tego dużo)

Moja cebula będzie na sprzedaż na jesień. Ale będzie pewnie miała przebieg bliski 90 tyś km ( 94r.)

więc obawiam się, że mimo świetnego stanu (na dzień dzisiejszy) będzie omijana, bo jednak ludzie wolą

cofane liczniki handlarzy.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam, myśle, ze na tym forum jest dosc uzytkowników tego motocykla i w związku z tym zwracam sie z prośbą do moderatorów o przyklejenie tematu i do Was użytkownicy o wsparcie w tej sprawie, a jeżeli nie popieracie mojego pomysłu, prosze o usunięcie. Uważam jednak, ze byłby to sposób na niezasmiecanie forum i wszystkie tematy związane z CB 500 moglibyśmy poruszac tutaj w jednym miejscu.

Pozostawiam to Waszej decyzji.

Pozdrawiam

hmmm... kiepsko nie mozna powiedziec... ale faktycznie jako byly posiadacz cb moge sie zgodzic odnosnie zbiornika paliwa... mialem cb z 96' i zbiornik to masakra byla... trzeba zwrocic uwage na ten mankament... bo tak to silnik chodzil rewelacyjnie...

odnosnie tej korozji w baku... to mialem powazny problem gdyz moja cebulka wolno nie moglem jezdzic... po prostu musialem jezdzic nia szybko bo w innym przypadku ten caly syf z baku powodowal ze silnik zwyczajnie gasl... najlepszy sposob to wymienic zbiornik na nowy i nie ma problemu...

co do tego modelu to rozmawiałem z gościem jak kupowalem ( mam to juz za soba na szczęście :icon_mrgreen:) i nieby wszystko cacy, ale zauważ ze nie ma lusterka, nie ma kierunkowaskazu i ma ulamaną klamkę hamulca, a ja to się stało to sie chyba ciężko by bylo dowiedziec, jak masz niedaleko to mozesz jechac i obejrzec, z tego co pamiętam to motór jest w grudziądzu. Ze zdjec wynika ze wszystko cacy, ale tak samo ten model http://allegro.pl/item306828407_honda_cb_500_58km_.html - radze się nawet nim nie inetereswac. Gościu mówił, ze wszystko super co tez z resztą wynika z jego opisu, więc pojechalem ( z wawy) i miałem ochote typowi obi gębe za naciąganie na paliwo. Więc tak naprawde to póki samemu sie nie obejrzy to ciążko coś powiedziec.

Pytanie: Czy Hondy z 96 roku faktycznie są "kiepsko" wykonane jak to w artykule http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56426,3702428.html powiadają? Czy należy unikać tych roczników?

Oraz jak sprawdzić moc silnika?

jeżeli motocykl byl sprowadzany z niemiec to jeżeli motocykl był odblokowywany to bedzie to w dowodzie rejestracyjnym napisane.

Co do modelu z linka, to na moje oko to szału nie ma.

Braki tak jak napisał zwirson. Ja jeszcze widzę nędznie pomalowane kolanka wydechu, i nie podoba mi się naklejka na zadupku (ale mogę się mylić, nigdy takiej nie widziałem).

Nie napalaj się i szukaj cierpliwie. Prędzej czy później ktoś z forum lub znajomych będzie miał ciekawą sztukę do sprzedania.

Choć niestety tanio pewnie nie będzie.

hmm motocykl z linku ma nadal beben wiec to nadal japonczyk? "W 1996 roku zakończyła się produkcja modelu PC 26. Jej miejsce zajęła PC 32." wiec jak jest z tymi modelami ktore roczniki pierwsze byly robione w europie 97?

a to jak nazwac bo chyba nie garazowaniem:P http://www.autotrader.pl/details,30748,103...59.asp#pageBody

Edytowane przez RavenPL

hmm motocykl z linku ma nadal beben wiec to nadal japonczyk? "W 1996 roku zakończyła się produkcja modelu PC 26. Jej miejsce zajęła PC 32." wiec jak jest z tymi modelami ktore roczniki pierwsze byly robione w europie 97?

a to jak nazwac bo chyba nie garazowaniem:P http://www.autotrader.pl/details,30748,103...59.asp#pageBody

Ja to zrozumiałem tak, że pierwsze modele z rocznika 1996 były słabo poskładane. Tak też w 96 roku były pierwsze europejskie cebulki

ale ten model podobno 96r ma nadal bebny czego w modelach europejskich mialo juz nie byc, wiec to nadal japonczyk

dokładnie, dopiero od 1997 roku mają tarcze z tyłu co oznacza ze jest to juz montaż (bo nie produkcja, produkcja nadal jest japońska) w europie,

edit:

CB500-V (November 1996)

Front brake changes to Brembo, rear brake changes to Brembo disk brake. Gold wheels. CB500 cup race series starts. Special silver model with cup logo introduced. Production moved to Italy.

czyli dopiero pod koniec 1996 nastąpiła zmiana tylnego hamulca

Edytowane przez zwirson

• 2 tygodnie później...