Skocz do zawartości

Pismo z żądaniem wypłaty odszkodowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ponieważ mam w ręku wyrok skazujący sprawcę mojego wypadku, chciałbym napisać pismo do PZU z żądaniem wypłaty odszkodowania. Czy ktoś z Was może mi podać wzór i to co powinno być w treści takiego pisma? Leczenie się u mnie jeszcze nie zakończyło, czego mogę się domagać w takim piśmie?

Sory, zapomniałem się przelogować. Greedo.

Edytowane przez gronoszowa

następny po Pawle, któren z 2 kont nam będzie pisał... :icon_twisted:

jak się chłopaki od ubezpieczeń nie odezwą, to przypomnij się na pw koło połowy tygodnia, coś pomyślę; chociaż to nie moja branża, więc nie gwarantuję absolutnej poprawności...

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

A co tu wymyslac ? "W zwiazku ze sprawa ... na podstwie wyroku ... prosze o wyplate odszkodowania w wys. ... na konto ... w terminie ... (np 7 dni)" Miejscowosc, data, podpis...

Greedo, nie wiem, czy dobrze kumam, ale piszesz o leczeniu, więc domagać się chcesz też pokrycia kosztów tego leczenia, tak? Jeżeli tak, to kopiuję Ci, co znalazłam w necie:

"Jednorazowe odszkodowanie:

W przepisie art. 444 §1 k.c. ustalono, że poszkodowany ma prawo żądać pokrycia kosztów leczenia. To najbardziej podstawowy rodzaj świadczenia, występuje praktycznie u każdego, kto dozna obrażeń ciała. Do zakresu pojęciowego "koszty leczenia" zaliczamy:

koszty zakupów leków

koszty związane z dodatkowym odżywianiem w okresie leczenia i rehabilitacji

koszty pobytu w szpitalu i zabiegów rehabilitacyjnych

koszty konsultacji u wybitnych specjalistów

koszty środków opatrunkowych i przyrządów rehabilitacyjnych

koszty związane z dodatkową opieką podczas leczenia

koszty poniesione na zakup sprzętu ortopedycznego i protez

koszty związane z przejazdami osób bliskich w celu odwiedzin w szpitalu

koszty przygotowania do wykonywania innego zawodu. "

nie

M.G.S. - jesteśmy otwarci jak inkunabuł w gablocie

Witam. Ponieważ mam w ręku wyrok skazujący sprawcę mojego wypadku, chciałbym napisać pismo do PZU z żądaniem wypłaty odszkodowania. Czy ktoś z Was może mi podać wzór i to co powinno być w treści takiego pisma? Leczenie się u mnie jeszcze nie zakończyło, czego mogę się domagać w takim piśmie?

Sory, zapomniałem się przelogować. Greedo.

Witaj:)jak będziesz potrzebował nadal pomocy,to odezwij się w poniedziałek na pw, to podsune Ci pismo...pozdrawiam

"Jednorazowe odszkodowanie:

W przepisie art. 444 §1 k.c. ustalono, że poszkodowany ma prawo żądać pokrycia kosztów leczenia. To najbardziej podstawowy rodzaj świadczenia, występuje praktycznie u każdego, kto dozna obrażeń ciała. Do zakresu pojęciowego "koszty leczenia" zaliczamy:

koszty zakupów leków

koszty związane z dodatkowym odżywianiem w okresie leczenia i rehabilitacji

koszty pobytu w szpitalu i zabiegów rehabilitacyjnych

koszty konsultacji u wybitnych specjalistów

koszty środków opatrunkowych i przyrządów rehabilitacyjnych

koszty związane z dodatkową opieką podczas leczenia

koszty poniesione na zakup sprzętu ortopedycznego i protez

koszty związane z przejazdami osób bliskich w celu odwiedzin w szpitalu

koszty przygotowania do wykonywania innego zawodu. "

Przede wszystkim zwróć się o zadośćuczynienie za doznaną krzywdę, ból i ew. trwały uszczerbek na zdrowiu. Kwoty nie pisz, i tak nikt jej nie weźmie pod uwagę chyba że napiszesz mniej niż Ci się należy :)

Większość z ww roszczeń jest uznawanych, ale niektóre idą do odstrzału od razu (przy okazji widać kto pisze na gotowcach a kto rzeczywiście chce dostać co mu się należy).

- dodatkowe odżywianie: bazuje na orzecznictwie SN z lat bodajże 60-tych, kiedy to ludzie żywili się mówiąc delikatnie nieco inaczej niż dziś. dzisiaj wszystkiego jest w bród i nikt sie musi się specjalnie odżywiać.

- konsultacje u wybitnych specjalistów. Hmm... jeżeli jest to niezbędne do wyleczenia to raczej tak. No i trzeba mieć na to rachunki.

- koszty opieki. Nie muszą być udokumentowane ale opieka musi być niezbędna i konieczna. Pytanie, kiedy wymaga się opieki osób trzecich, najczęsciej jest to roszczenie uznawane w cięzkich wypadkach, gdy poszkodowany jest przykuty do łóżka

-odwiedziny bliskich w szpitalu. To jest roszczenie na rzecz tych bliskich, bo poszkodowanego nic nie kosztuje że ktoś do niego jeździ.

SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE...