brt3 Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Witam. Pragnieniem moim jest wymiana oryginalnego wydechu na nieco głośniejszy.Niestety mam Lambdę i rodza się w mojej głowie pytania np.czy motorek nie zgłupieje jak założę nowy,inny wydech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Berserkers Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Jezeli kupisz wydech dedykowany do twojego moto i zestroisz go to nie zgłupieje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Dedykowany...np.jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszekm Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 np.czy motorek nie zgłupieje jak założę nowy,inny wydech? Napewno nie zgłupieje!! Sonda Lambda jest właśnie po to żeby dostrajać pracę silnika do zmiennych warunków przepływu gazów wylotowych. Więc jeśli zmienisz tłumik na jakiś inny, nie seryjny to sonda da sygnał do ECU że należy zmienić mieszankę w związku ze zmienioną ilością powietrza... A co do modelu to sam zadecyduj jaki chcesz mieć. Wójek Google prawdę ci powie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7FIODOR Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Dedykowany...np.jaki? o taki http://www.leovinceusa.com/cart/search.php...HONDA&Year=2001 mam przy swojej cbr ten model aluminiowy (za 399 e ) i powiem że jest git . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Podbijam bo była już o tym mowa w innym wątku i temat mnie zaciekawił. Brt3 twierdzi że w F4i sonda lambda jest w dolocie więc założenie przelotówki oznaczałoby usunięcie jej. Co w takiej sytuacji? Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hz10 Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Podbijam bo była już o tym mowa w innym wątku i temat mnie zaciekawił. Brt3 twierdzi że w F4i sonda lambda jest w dolocie więc założenie przelotówki oznaczałoby usunięcie jej. Co w takiej sytuacji? jak sonda lambda może być w dolocie??? rozumiem ze to przejęzyczenie. jeżeli w zakupionym przez nas wydechu nie ma sondy to zawsze można wkręcić/wspawać nową tulejke pod sonde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaszpir Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 w F4i sonda lambda jest w dolocie więc założenie przelotówki oznaczałoby usunięcie jej. Co w takiej sytuacji? Sonda mierzy ilość tlenu w spalinach i "powieszenie" jej w powietrzu totalnie rozstroi pracę silnika. Ostatnio w swoim R1100 zmieniałem wydech, też mam dobrodziejstwo w postaci sondy lambda. Załatwiłem to w ten sposób, że w łączniku między kolektorem a tłumikiem mam wspawany kruciec po nią. Jest nieco dalej niż w oryginale ale nie ma żadnych efektów ubocznych. Inną metodą przynajmniej dla mojego motocykla było by znalezienie sterownika silnika bez zaimplementowanej obsługi sondy bo były takie wersje, jest to jednak nieopłacalne finansowo. Mam jeszcze pytanie - słowo "dolot" należy rozumieć jako dolot do tłumika bo w kolektorze ssącym jest dla typowej lambdy zdecydowanie za zimno :) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszekm Opublikowano 11 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2009 Mam jeszcze pytanie - słowo "dolot" należy rozumieć jako dolot do tłumika bo w kolektorze ssącym jest dla typowej lambdy zdecydowanie za zimno smile.gif ? Kaszpir, chyba tak należy to zrozumieć. W pierwszej chwili pomyślałem też o kolektorze ssącym. Tylko co sonda Lambda miała by tam do roboty? Mierzyć zawartość tleu w powietrzu?. Koledzy trochę mało precyzyjnie się wyrazili. pozdrawiam ZbyszekM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Dolot czyli kolektor dolotowy, łącznik pomiędzy kolektorami wydechowymi a tłumikiem. Możliwe że nazwy mi się pomieszały. Fajnie by było gdyby się wypowiedzieli właściciele F4i z przelotówkami, na pewno takich nie brakuje. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtus20_88 Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 cc jak sonda lambda może być w dolocie??? rozumiem ze to przejęzyczenie. jeżeli w zakupionym przez nas wydechu nie ma sondy to zawsze można wkręcić/wspawać nową tulejke pod sonde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 jak sonda lambda może być w dolocie??? rozumiem ze to przejęzyczenie. jeżeli w zakupionym przez nas wydechu nie ma sondy to zawsze można wkręcić/wspawać nową tulejke pod sonde To wtedy ciężko będzie mówić o układzie przelotowym :). A może jednak lambda nie jest w rurze łączącej tylko gdzieś w kolektorach wydechowych, bo trochę bez sensu ją tam umieszczać. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hz10 Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 sonda lambda (jeżeli jest jedna) może być tylko w miejscu gdzie płyną gazy ze wszystkich cylindrów. sonda nie tłumi przepływu w takim stopniu aby to w jakikolwiek sposób odczuć. jeżeli była fabrycznie to oznacza że był też katalizator, jej usuniecie mechaniczne bez usuwania ze sterownika spowoduje przejście tego w tryb awaryjny co oznacza gorsze osiągi oraz większe zużycie paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
7FIODOR Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 A może jednak lambda nie jest w rurze łączącej tylko gdzieś w kolektorach wydechowych, bo trochę bez sensu ją tam umieszczać. niestety w f4i sonda znajduje się w rurze łączącej (dolot) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matijaz Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 ja założysz przelot to możesz usunąć sonde pod warunkiem że skasujesz błąd w komputerze i będzie wszystko ok.po prostu tak oszukasz komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi