pieciu7 Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 witam jak zaradzic zaciekom na aluminiowym wachaczu ktore powstalu po myciu plynem do silnika arva k2? smarl i brud ladnie schodzi tylko zostaly biale zacieki. Macie jakies pomysly, z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuraś Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 drobna polerka pasta np automaxem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 3 Marca 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 ale wtedy go wyświeci, a co jeśli chce aby pozostał matowy, ale bez zacieków? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentane Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 polerka i ktoś pomyśli że było COŚ :) a jak łate robić to może odrazu całą ramę? ziomuś nie da rady ni hu hu:) próbowałem mnogo po geniuszu który tym mi potraktował ramę :banghead: padaka i królestwo dla geniusza dzięki któremu się pozbędę tego syfu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dominik Szymański Opublikowano 3 Marca 2009 Administrator Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 No właśnie, więc, pomysły? Pasta tempo, delikatnie stosowana, bez większej polerki nieco te trudne plamy usuwa, niemniej nie do końca. Co jeszcze? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuraś Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 (edytowane) dlatego napisalem drobna. czyli na szmatke i recznie przetrzec. zacieki znikna ale zadnej polerki nie bedzie. zeby ja uzyskac trzeba troche sie narobic ;) albo poprostu sprobowac umyc go zwykla woda z jakims plynem itp ps a zacieki sie porobily bo odrazu nie wytarles wahacza :)) mialem to samo na silniku w simaku, jak sie wytrze od razu do sucha to sladu nie ma :) Edytowane 3 Marca 2009 przez kuraś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozi Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Wygooglowałem coś takiego : Pasta Sonax http://www.autokosmetyki.pl/sonax_pasta_do...facturers_id=41 Można też spróbować PRONTO, często się przydaje :wink: Cytuj Salon Centrum Podłóg i Drzwi Gdynia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad3k Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 W zeszłym sezonie miałem podobny problem ,który rozwiązałem przy pomocy firmy sonax - link wyżej. Pamiętaj na przyszłość ,że wszystkie środki wash&go, które wyczyszczą motocykl w 5minut - nawet te specjalne do motocykli - będą Ci robić taką sieczkę na ramie. Najlepiej kupić zwyczajny szampon samochodowy i poświęcić trochę wiecej czasu na dokładne wyczyszczenie motocykla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Koledzy, na smary na wachaczu itp. stosuje sie pędzelek i naftę. Tańsza niż K2 i w ogóle nie agresywna i szybciej i lepiej usunie syf.A poza tym szampon samochodowy pięknie ją neutralizuje. A co do usunięcia to jak najbardziej automax, sonax, mleczko (podkreślam mleczko) do mycia zlewów, wanien itp miekką szmatką. Jeszcze nikt nie wypolerował aluminum przez usuwanie zacieku.Na to trzeba dużo więcej zachodu w innym wypadku prawie wszystki byłyby wypolerowane. A tak tylko pracowici albo bogaci mają polerki. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernestZL Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 mój sprawdzony sposób-mleczko mamy do zlewu plus szmatka i ciepła woda! Cytuj Od wojny, głodu, TVN-u i Platformy, zachowaj nas Panie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JERY Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Ja bym to zrobil wten sposob, ze bym to wypolerowal a nastepnie zmatowil specjalna gombka do szlifowania dostepna w sklepach lakierniczych. Sa rozne twardosci tej gabki, wiec mozna dobrac taka, ktora zmatowi a nie porysuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro-wolbrom Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 ciekawy efekt wychodzi po pascie zaworowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KingRider Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 mnie w takich wypadkach ratuje ,aluchrom' K2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huberto Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 Cześć Jeśli masz gdzieś myjnię do ciężarówek, to jedź, poproś chłopaków aby dali Ci trochę kwasu do aluminium(oczywiście na 0,5 będziesz musiał dać :). On bardzo ładnie domywa wszelakie zanieczyszczenia i nadaje świeżość aluminiowym wyrobom. Jak dadzą czysty to 1:20 do psik-psika nalej, spryskaj i jak mocno brudne to szczoteczką przetrzyj i spłucz wodą. Ten kwas nie wpływa negatywnie na lakier, gumę i przewody. Jedynie co, to stalowe śruby po nim delikatnie rdzewieją. Mam taki w domu i jest bardzo dobry, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentane Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 (edytowane) Na szybko z doświadczenia. Dostałem moto zalane od poprzedniego właściciela z zaciekami jak u kolegi oto jak to wyglądało w praktyce: Wspomniany kwas do alu nie daje efektu. Kawałek ramy starty 2000 potem grubszymi ale zrobiła się łata wyróżniająca się od reszty :( generalnie po polerce takowa będzie a szlifować czy matowić całą ramę ?!?!?! Tym bardziej, że w oryginale to nie jest drobny mat po szlifierce tylko raczej nierówna struktura z matem. Generalnie mleczko domowe, mleczko K2, nic nie dają, rozpuszczalniki (kilka różnych), tempo, automax, nafta, benzyna - nic. Pasty zaworowej nie próbowałem nie próbowałem również sonaxa... mam ochotę na ten drugi, ale jak się okaże, że znowu wywaliłem kasę na darmo... :/ Dam znać jak działa. Pozdro Edytowane 12 Marca 2009 przez mentane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi