Zaqs Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) Witam, chciałbym się dowiedzieć co mi grozi , jeśli przekrocze 45km/h(jadąc na skuterze o pojemności 50cc) bo tyle mogę jechać posiadajać kartę motorowerową. Z góry przepraszam jeżeli już było, ale nie mogłem sie doszukać danej odpowiedzi w tematach które już były. Edytowane 25 Lutego 2009 przez Zaqs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rauven Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 (edytowane) Jezeli przekroczysz predkosc dopuszczalna na danej drodze to napewno czeka cie mandat. Co do jechania pow. 45... To nie tobie wolno tyle jechac, przepisy mowia ze karta motorowerowa uprawnia cie do kierowania pojazdem, ktorego konstrukcja nie pozwala na rozpedzenie sie bardziej niz 45km/h, a jesli twoj moze to teoretycznie nie wolno ci nim kierowac. Wydaje mi sie (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle) ze to podpada pod: -kierowanie pojazdem silnikowym przez osobę niemającą uprawnień do kierowania pojazdem (art. 87 ust. 1) - 500zł (chociaz w sumie 50ccm nie podpada pod pojazd silnikowy...) Edytowane 25 Lutego 2009 przez Rauven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hatsan Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Tylko która "50" jedzie do 45km/h?? :icon_rolleyes: Chyba tylko komary itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDragon Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Racja Rauven motorower tj. rower to nie są pojazdy silnikowe (przynajmniej kilka lat temu tak było). Jednak pojazd, który przekracza 45km/h lub jest powyżej 50cc nie jest traktowany jako motorower, a więc zalicza sie do grupy pojazdów silnikowych. Trudno powiedzieć tak naprawde, coś mi sie wydaje, że różnie jest to traktowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekRR Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Kupjesz takiego skuterka, z ograniczeniami coby szybciej niz te 45 nie jechal. Te ograniczenia sa wymogiem spelnienia wrunkow homologacji. Wiec zdejmujac jego blokady zmieniasz jego konstrukcje itd. Nie wiem po co to podlega, ale na pewno cos sie znajdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 tak to jest paranoja naszych przepisów :D teoretycznie podlega to brakowi prawa jazdy czyli 500 zł i holowanie w praktyce kwestia interpretacji u mnie kumple dostawali mandaty bez punktów ( no bo na karte motorowerową nie da sie dać punktów :D ) motorower jadący ponad 50km/h powinen być zarejestrowany jako motocykl mieć karte pojazdu i podlegać pod A1/A (brzmi kretyńsko ale tak to wygląda z punktu widzenia przepisów ) Tylko która "50" jedzie do 45km/h?? icon_rolleyes.gif Chyba tylko komary itp... chińskie 4 suwowe kible nawet po zdjęciu blokad jadą niby 70km/h ale przyśpieszenie od 50-70 trwa tyle że w warunkach miejskich cięzko złamać 45km/h :D Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emil1005 Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 tak to jest paranoja naszych przepisów :D teoretycznie podlega to brakowi prawa jazdy czyli 500 zł i holowanie w praktyce kwestia interpretacji u mnie kumple dostawali mandaty bez punktów ( no bo na karte motorowerową nie da sie dać punktów :D ) motorower jadący ponad 50km/h powinen być zarejestrowany jako motocykl mieć karte pojazdu i podlegać pod A1/A (brzmi kretyńsko ale tak to wygląda z punktu widzenia przepisów ) chińskie 4 suwowe kible nawet po zdjęciu blokad jadą niby 70km/h ale przyśpieszenie od 50-70 trwa tyle że w warunkach miejskich cięzko złamać 45km/h :D a ile lat mieli ci koledzy co dostali mandaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaqs Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 narazie, mnie nie złapali, chociaż śmigam już 3 lata, ale myślałem , że może się dowiem czy właśnie mnie scholują na parking, czy tylko mandat za przekroczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teslasim Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 motorower jadący ponad 50km/h powinen być zarejestrowany jako motocykl No i to też nie jest takie oczywiste bo motocykl ma inne wymagania techniczne. Dochodzi do sytuacji że mając 50,80ccm która niema np świateł pozycyjnych, oświetlenia tablicy czy światła drogowego nie mogą one zostać ani motocyklami ani motorowerami :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 25 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 No i to też nie jest takie oczywiste bo motocykl ma inne wymagania techniczne. Dochodzi do sytuacji że mając 50,80ccm która niema np świateł pozycyjnych, oświetlenia tablicy czy światła drogowego nie mogą one zostać ani motocyklami ani motorowerami :clap: 50 jadąca ponad 45kmh czy 80 (bez względu na rozwijaną prędkość) jest motocyklem i powinna zgodnie z przepisami spełniać wymogi dla takiej kwalifikacji, włącznie z uprawnieniami kierującego - czyli Michoa ma całkowitą rację. innej interpretacji przepisów nie ma, może być tylko pobłażliwość stróżów prawa; ale jak wiadomo łaska pańska na pstrym koniu... jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaqs Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 ok, dzięki za pomoc, teraz będę już wiedział co robić jak zobacze stróżów prawa , w lusterku ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDragon Opublikowano 26 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 ok, dzięki za pomoc, teraz będę już wiedział co robić jak zobacze stróżów prawa , w lusterku ;] Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaqs Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 walnąć po heblach i się toczyć 45km/h aż zniką :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi