goral Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Idac za rada kolegi PIOTRA DUDKA postanowilem wyszkielkowac swoje zaciski i kupic sprzet do piaskowania na allegro (dosyc czesto zdarza sie , ze cos trzeba oczyscic z rdzy , syfu , bodz jakiegos nalotu ). Przeszukalem forum i nic nie znalazlem w temacie "pistoletow" . Nie mam zielonego pojecia czy sprzet oferowany na allegro za kilkadziesiat zlotych jest " cos warty " , czy najzwyczajniej w swiecie zwykle gowno i po kilku razach ch.j go strzeli . Z gory dzieki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Pistolet do szkiełkowania mam i nie narzekam na niego. Narzekam na kompresor bo mam zwykły, taki amatorski kompresor który ma za małą wydajność na skiełkowanie a tym bardziej piaskowanie. Jeśli masz kompresor o wydajności większej niż 280L/min to śmiało możesz kupić wyposażenie. Jeśli nie masz takiego kompa to czeka Cię wydatek rzędu 2-3k PLN. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Mam porzadny ( van ) kompresor , tylko czy moglbys mi konkretnie podac jaki masz pistolet , albo co bys mi radzil kupic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 20 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Jaki dokładnie to nie wiem bo jest w garażu 20km do domu. Na alle był reklamowany jako włoski sprzęt z odpowiednią dyszą z jakiegoś magicznego materiału. :biggrin: Chyba od tego ziomka kupowałem, pistolet +2kg proszku szklanego za jakieś 25-30PLN. http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3344371 A jeśłi chodzi o porady to sam nie wiem co napisać. Kupiłem to w celach czysto amatorskich czyli czasem coś obrobić dla swojego moto, komp mam słaby więc lekko pluł ścierniwem ale ładnie to nawet zbierało tylko że cierpliwości nie miałem bo bardzo wolno szło na takim ciśnieniu. Pzdr. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mauy86 Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 podłącze się do tematu- a co sądzicie o takich zestawach do piaskowania podłączanych do myjek ciśnieniowych?? bo mój komp ma właśnie mniejszą wydajność niż 270l/min o ile pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 no wlasnie chcialem powiedziec o przystawce do myjki. nie wiem jak ze szkielkowaniem ale do piaskowania nadaje sie swietnie. warunek to odpowiednia myjka. my to podpinamy do agregatu spalinowego karchera i daje rade calkiem niezle tylko piach jest wszedzie. polecam zrobienie sobie parawanu bo inaczej na piach nie zarobisz. co do grubszego piaskowania jednak polecam usługi w komorach bo na własną rękę nie opłaca się. po sąsiedzku mam komore gdzie używają śrutu stalowego a nie piachu. zalety?? lepiej doczyszczone i nie zostaje piaskowy nalot. Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mauy86 Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 no właśnie ciekaw jestem. mam myjkę o wydajności 550 l/min i ciśnieniu 160 bar. myśle że dałoby to rade z ta przystawką do piaskowania - jak sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Jak uzywaja śrutu to juz nie jest piaskowanie tylko śrutowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyVFR Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 chlopaki na elektroda.pl robia piaskarki - tam poszukaj. z tego co pamietam najlepsza dysza byla nawiercona moneta:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 chlopaki na elektroda.pl robia piaskarki - tam poszukaj. z tego co pamietam najlepsza dysza byla nawiercona moneta:D Dzieki stary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy5g1 Opublikowano 22 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Hmm... tak się składa, że moja firma żyje z piaskowania i z doświadczenia wiem, że samą piaskarkę (prostą i wystarczającą na własne potrzeby) można zrobić w garażu kosztem ok 100zł i paru kg złomu, co nie zmienia faktu, że dobry kompresor to podstawa. Są też sposoby, żeby trochę usprawnić pracę nawet przy kompresorze o słabej wydajności, choć to już zajmie trochę czasu i roboty bo trzeba zbudować dodatkowy zbiornik na powietrze... Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę to wszystko dokładnie opisać i pomóc w kunstrukcji piaskarki. (nie pisze tego od razu, bo wyjdzie z tego spora ilość tekstu, a jeśli nikt nie miałby z tego skożystać to szkoda czasu... ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mauy86 Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Lysy5g1 napisz:) jesli nie chesz tutaj mozesz mi na maila podeslac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_b Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 (edytowane) Jak uzywaja śrutu to juz nie jest piaskowanie tylko śrutowanie. dzieki ze mnie nawróciłeś bo błądziłem. teraz moje życie stanie sie pełniejsze i bardziej wartościowe. Każdy inteligentny czlowiek czytający to co napisalem, bedzie wiedzial o co chodzi, tak wiec ... A co do tematu faktycznie konstrukcja przystawki do piaskowania to nic trudnego. wygląda praktycznie jak ta do mycia tylko o wiekszym przelocie i zamiast wyprowadzenia na zbiorniczek z płynem ma wyprowadzenie na piasek :) Nie zapominajmy ze do tego celu nie nadaje sie paisek z piaskownicy pod blokiem tylko czysty przepuszczony przez sito bo inaczej sprzęt nam szlag trafi Edytowane 23 Lutego 2009 przez bart_b Cytuj MOTOPROJEKT - Warsztat motocyklowy serwis, naprawa, diagnostyka komputerowa, materiały eksploatacyjne Sławek - 604 635 069 Bart - 695 880 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki_ Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Witam, jakiś czas temu bawiłem się w piaskowanie metalowych elementów silnika w trabancie. Miałem zwykły 24 l kompresorek powietrzny, do tego jakiś podstawowy pistolet do piaskowania i hałdę piachu na podwórku. Piach przesiewałem przez drobne sitko i ładnie dawał radę. Fakt, miałem wtedy sporo wolnego czasu. Malowałem też sam i przez parę lat ładnie się to wszystko trzymało. :lalag: Cały czas uważam, że do pewnych rzeczy robionych okazjonalnie/hobbystycznie, nie trzeba zaopatrywać się w super hiper sprzęt, bo i tym podstawowym da radę, a kasę można na inne dobra przeznaczyć. :icon_mrgreen: W tym roku planuję przemalować moto i też będę to robił sam. :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 bart, piaskowanie, szkiełkowanie, orzechowanie, śrutowanei różni sie od siebie nie tylko materiałem w którym sie to wykonuje jednak dość isotnie różni sie powierzchnia dlatego uwazam ze trzymanie sie nazw jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi