colahondax11 Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Witam Szukalem ale nie znalazlem tego tematu wiec pytam tutaj... Jak oszacowac wartosc motocykla jesli samochod sprawcy kolizji uszkodzi moj motocykl,i bede sie domagal odszkodowania z jego OC,to na jakiej podstawie firma ubezpieczeniowa sprawcy wyceni wartosc mojego motocykla. Jak moge to sprawdzic czy oby napewno uczciwie wyliczyli wartosc mojego moto. Bo doszly mnie sluchy ze firmy ubezpieczeniowe w tych swoich dokumentach nie maja kalkulatora dla wszystkich modeli motocykli tzn np jak uszkodza mi honde X11 to nie wiedza jak policzyc wartosc bo pierwsze slysza o takim moto i posilkuja sie na modelu 1100 xx blackbird bo sa podobne... Co mnie to obchodzi ze nie maja kalkulatora dla X11,nie zycze sobie zeby wyliczali wartosc na podstawie podobnych modeli jak np 1100xx,moze bede stratny... Czy ktos wie jak mozna sprawdzic taka sytuacje? Cytuj Pasji nie zmienię, bo jak to zrobić, gdy słyszę w sercu sportowy motocykl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 poza katalogami exurotaxu i podobnymi, których używają ubezpieczalnie, a które jak zauważyłeś są kulawe, pozostanie Ci jeszcze wyszukiwanie ogłoszeń z tym modelem/ rocznikiem i przedstawienie jako wyceny rynkowej. no, plus ewentualne wyposażenie dodatkowe, które możesz udokumentować np. fakturami zakupu jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Co mnie to obchodzi ze nie maja kalkulatora dla X11,nie zycze sobie zeby wyliczali wartosc na podstawie podobnych modeli Tak a'propos to zgodnie z art.6 k.c. Ty musisz wykazać wysokość straty... tyle że zakłady ubezpieczeń wolą same to zrobić :) Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IsKra66 Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Jak zawiedzie kalkulator Eurotaxu w kórym nawet modeli nie można znaleść wielu samochodów, to pomoc niesie kalkulator Felicja Allianzu, który raczej powinien oszacować wartoś Twojego moto ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Właśnie sprawdziłem, X11 jest w Info Expercie więc problemu nie ma. Eurotaxu mało kto uzywa większość firm ma InfoExperta. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 takie pytanko teoretyczne (w sumie w temacie) : jak wygląda sytuacja, gdy zostało kompletnie skasowane (szkoda całkowita), a np. 2 dni przed wypadkiem przeszło pełen serwis, w którym zostało wymienionych dużo rzeczy (np. zestaw napędowy, opony, klocki itp) - na co byłaby faktura. Miałem taką sytuację i ubezpieczyciel odmawiał uwzględnienia w wyliczeniu wartości motocykla jego faktycznego stanu technicznego (w przypadku starszych maszyn jest to już zauważalna różnica w wartości). Mógłby prosić o jakiś komentarz ? pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Sprawa nie jest jednoznaczna. Generalnie notowania obejmują z założenia pojazdy sprawne technicznie, posiadające odpowiedni stan opon, filtrów, kloców i innych części zużywających się eksploatacyjnie. Tym samym wszelkie wymiany i zakupy tych części nie powinny wpływać na podniesienie wartości gdyż są normalnymi, nieuniknionymi kosztami eksploatacyjnymi. Jeżeli jednak faktycznie na dwa dni przed wypadkiem zrobiono pełny serwis, a jego koszt był znaczny w stosunku do ceny całego pojazdu, to jakieś podstawy do podniesienia wartości są. Zawsze pojazd świeżo po serwisie osiagnie wyższą cenę rynkową niż taki przed serwisem. Sprawa jest względna, istotne jest ile kilometrów zrobiono po serwisie i jaki był jego koszt w stosunku do ceny pojazdu. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colahondax11 Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Dziekuje za odpowiedzi. :smile: Cytuj Pasji nie zmienię, bo jak to zrobić, gdy słyszę w sercu sportowy motocykl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Sprawa nie jest jednoznaczna. Sprawa jest względna, istotne jest ile kilometrów zrobiono po serwisie i jaki był jego koszt w stosunku do ceny pojazdu. Dzięki za info, co do konkretnych danych : XTZ 750, 91, wyceniona ostatecznie na 6700 PLN (bez uwzględnienia serwisu) faktury na części opiewały na kwotę ok. 1000 PLN, przebieg na nowych częściach - 20km (pierwsza jazda po poskładaniu wszystkiego do kupy, jeszcze rąk zdążyłem porządnie domyć). Postaram się zaraz załączyć odpowiedź(negatywną oczywiście) na moje odwołanie dot. wyceny, bo to też ładny kawałek nowomowy był.. pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Kurcze to szczerze Ci wspolczuje tego pecha. Ktos w Ciebie przydzwonil ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 na początku mały update: moto zostało wycenione na 7400 a nie 6700 - pamięć po 2 latach już nie ta. Tutaj wycena, aby było wiadomo od czego się odwołuję: http://img291.imageshack.us/img291/9548/pic00219pl1.jpg (wspomniana 'kapa zbiornika' za 20zł to bagster z torbą, a połowy dodatków i tak nie ma na tej liście) A tutaj odmowa uznania mojego odwołania: http://img266.imageshack.us/img266/6072/pic00220vm9.jpg (szczególnie rozbroił mnie fragment, że mówiący, że zwiększenie bezpieczeństwa motocykla nie ma wpływu na jego wartość) Co do okoliczności samego wypadku: przejeżdżałem przez skrzyżowanie, ok 60km/h, zielone światło - taksówkarz z naprzeciwka, 10m przede mną postanowił zawrócić na zakazie lewoskrętu. Zdążyłem odbić w bok, przez co strzeliłem bokiem - gmol uratował mi nogę(wcisnęło go aż za blok cylindrów, pod bak), a ja i motór zaliczyliśmy lot nad maską. No i jeszcze w baku 20l benzyny się zmarnowało... ehh.. ;) Mi na szczęście nic poważnego się nie stało. pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Po kolei: Po pierwsze: nie upłynął Ci jeszcze termin przedawnienia. Po drugie: podniesienie wartości z tytułu dodatkowego wyposażenia policzono prawidłowo ale z założeniem, że wszystkie te dodatki są z 1991 roku. Jeżeli potrafisz udowodnić że dołożono je później to jest podstawa do korekty Po trzecie: treść odmowy to typowy "gotowiec" z którego nic nie wynika. InfoExpert (wg którego wyliczano szkodę) przewiduje korekty procentowe za stan techniczny i serwisowanie więc jeżeli faktycznie motocykl był świeżo po serwisie to korekta powinna być. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fxrider Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 dzięki bardzo za poświęcony czas i informacje :) pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misman Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Warto poczytać : http://bluebox.zary.com.pl/moto_info/artyk...2004/art_75.htm jeśli ktoś nie widział... Witam Szukalem ale nie znalazlem tego tematu wiec pytam tutaj... Jak oszacowac wartosc motocykla jesli samochod sprawcy kolizji uszkodzi moj motocykl,i bede sie domagal odszkodowania z jego OC,to na jakiej podstawie firma ubezpieczeniowa sprawcy wyceni wartosc mojego motocykla. Jak moge to sprawdzic czy oby napewno uczciwie wyliczyli wartosc mojego moto. Bo doszly mnie sluchy ze firmy ubezpieczeniowe w tych swoich dokumentach nie maja kalkulatora dla wszystkich modeli motocykli tzn np jak uszkodza mi honde X11 to nie wiedza jak policzyc wartosc bo pierwsze slysza o takim moto i posilkuja sie na modelu 1100 xx blackbird bo sa podobne... Co mnie to obchodzi ze nie maja kalkulatora dla X11,nie zycze sobie zeby wyliczali wartosc na podstawie podobnych modeli jak np 1100xx,moze bede stratny... Czy ktos wie jak mozna sprawdzic taka sytuacje? Zwróć się o wycenę motocykla przez (uprawnionego, z papierami) rzeczoznawcę np. PZMot . Żadna ubezpieczalnia nie podważy wyceny rzeczoznawcy z państwowym egzaminem... Koszt takiej usługi to pewnie będzie , bo ja wiem - ze dwa baki paliwa... ? :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Ten tekst pochodzi sprzed 5 lat :) , od tego czasu baaardzo wiele się zmieniło. Bariery 70% z OC żaden ze znanych mi zakładów ubezpieczeń już dawno nie stosuje. Żadna ubezpieczalnia nie podważy wyceny rzeczoznawcy z państwowym egzaminem... Bzdura. rzeczoznawcę możesz sobie kupić jak sam napisałeś za dwa baki paliwa. Jego opinia (póki sprawa jest jeszcze prowadzona u ubezpieczyciela) nie znaczy nic, a przed sądem ma taką samą wagę jak opinia rzeczoznawcy z zakładu ubezpieczeń. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi