Jump to content

brak iskry

boss09
 Share

Recommended Posts

witam mam aprilie rs 50 z 97 roku z silnikiem minarelli am5. Niedawno robilem remont calego silnika i zostal tez wymieniony moduł na nowy orginalny DUCATI ENERGIA. Po zlozeniu silnika i wyregulowaniu chcialem sie przejechac i tak sobie przejechalem za 200m i zgasl. W garażu zdjąłem fajke i zmienilem swiece i ise okazalo ze niema iskry. Wymienilem przewod i fajke i dalej niema iskry. Z cewek wychodzą kable w tym 3 idą do modułu:

zielony- jest prąd

bialy- masa

czerwony-nic

Niewiem czy w czerwonym powinien byc jakis prad czy co? Prosze pomożcie mi bo niewiem czy do wymiany modul czy cewki. PROSZE

z czerwonego niema zadnego prądu poprstu nic. Cewki są w stanie idealnym kabel nigdzie nie przetarty. Nie to nie był komplet ale cewki są ducati energia a moduł tez ducati energia wiec powinno ze sobą grac.

Teraz sobie przypomniałem u kolegi takie coś było w tym impulsatorze masz cieniutkie uzwojenie. U kolegi w derbi to było w czarnej kostce musisz sprawdzić opór i porównać z tym podanym w manualu. Może się da przewinąć.

Edited by mahermnih1

• 11 months later...

Siema

Mam takie pytanie teoretyczne. Od razu zaznaczam, że o ile o mechanice coś tam kumam, to w elektryce jestem dupa :bigrazz: Co by się stało gdyby podpiąć cewko-moduł zapłonowy do zwykłego zapłonu iskrownikowego, tzn żeby iskrownik robił za impulsator. Prosze o wyrozumiałość :wink:

Edited by kamikazemario

Chodzi Ci o założenie modułu CDI do tzw. "platyniarza" ?

Jest takie ciekawe rozwiazanie zapłonu CDI w którym nie występuje impulsator, a jedynie cewka zasilająca, np. silniki Suzuki Address 50. Iskra na 4-ro polowym kole magnesowym występuje dwa razy na obrót wału. Swego czasu przetestowałem to na Simsonie gdzie iskra występowała 3 razy na obrót wału, chodził ale śmiesznie...

lubisztosuko.gif7,352 osób lubi to.