Ryjek Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Czyli tak od decyzji odmownej przysługuje ci tryb odwoławczy od decyzji. Skoro o tym nie wiedziałeś to oznacza to że zakład nie wypełnił swojego obowiązku o poinformowaniu cie o przysługującym ci odwołaniu, a więc było to jego oczywiste zaniedbanie. Możesz wnieść w związku z tym skargę do Rzecznika Ubezpieczonych lub powiadomić o nieprawidłowościach urząd nadzoru ubezpieczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) w zgłoszeniu napisane było " podczas zsiadania z motocykla, lewa noga została wykrecona na nierównosci drogi" a taki list dostałem : http://img230.imageshack.us/img230/8065/doforumfl9.jpg tu warunki : http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkt..._01.06.2008.pdf kurde to chyba logiczne ze jak sie schodzi z moto to nogą trzeba nawierzchni dotknąć..... Edytowane 30 Stycznia 2009 przez kiki Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Wygląda to na odmowę daną "na pałę" na zasadzie a może się uda. Odmowa jest oczywiście całkowicie bzdurna. Ubezpieczenie obejmuje wsiadanie lub wysiadanie z pojazdu a także przebywanie w nim. W przypadku motocykla będzie to zsiadanie lub siedzenie na nim ale to jest kwestia słów, ważne że objęte są szkody podczas opuszczania pojazdu. Tak więc par. 6 stanowi argument na Twoją korzyść a nie podstawę do odmowy. Jest rónież ewidentny związek przyczynowo skutkowy. Wiadomo że czym innym jest nastąpienie na nierówność drogi podczas spaceru, a czym innym wykręcenie nogi podczas zsiadania z motocykla. Noga jest dużo bardziej obciążona ciężarem pojazdu, w dodatku nie ma możliwości jest przesunięcia lub przestawienia. Tak więc związek przyczynowy ewidentnie istnieje, istnieje też przyczyna zewnętrzna w postaci nierówności, gdyż (!) na równiej powierzchni do skręcenia by nie doszło. Wg mnie odpowiedzialność PZU istnieje i odszkodowanie jest należne. Składaj odwołanie. Jeżeli po takiej argumentacji nadal nie zapłacą to uważam że powinieneś zrobić doniesienie do Komisji Nadzoru Finansowego i rzecznika Ubezpieczonych. Bo do sądu się razcej nie opłaca. Powodzenia i pisz co zdziałałeś. Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 A jak takie pisemko napisać?? :) Bo nigdy nie robiłem tego i nie chce tego zawalić. Czy w pismie taki moge wspomnieć o Komisji Nadzoru Finansowego i rzecznika Ubezpieczonych czy jednak lepiej tego nie robić? Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Moje zdanie jest takie: ponieważ odmowa jest wg mnie chamska, to od razu pisałbym o doniesieniu do KNF i Rzecznika. Powołaj się na art.202 ust.1 oraz ust.2 pkt.1 ustawy o działalności ubezpieczeniowej (Dz.Ust.124/03 poz.1151). Tam jest ujęta podstawa prawna doniesień do Komisji nadzoru Finansowego. Wyraźnie zaznacz związek pomiędzy skręceniem nogi a koniecznością utrzymywania ciężkiego motocykla przy zsiadaniu. Zaznacz też że warunki ubezpieczenia są nieprecyzyjne bo skoro ubezpieczają również motocykle to nie mogą się ograniczać wyłącznie do wsiadania lub wysiadania i powołaj się zaraz na art.12 ust.3 i 4 tej ustawy, tam pisze że niejednoznaczność zapisów musi być interpretowana na korzyść klienta. Trochę paragrafów w odwołaniu nie zaszkodzi :) wtedy wiadomo że poszkodowany wie o co biega i nie da się spuścić na drzewo. Skorzystaj z jakiegoś szablonu, wygładź to stylistycznie, takie odwołania wyglądają wtedy "profesjonalnie" :) Powodzenia Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alan85 Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 ja nie moge kolejna osoba, ktora sie z nimi musi uzerac, mojemu znajomemu nie chcieli wyplacic odszkodowania za cos tam......chyba czas pomyslec o zmianie ubezpieczyciela :) dzieki bogu ze ja juz od dawna z nich nie korzystam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Dzięki koledze Browarnemu :) mój kolega (przyszły prawnik) pisze mi ładne pisemko :)- zaniose im w piąteczek :D he he Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 3 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Pochwal się szybko wynikami "pracy". Lubię czytać jak firmy ubezpieczeniowe dostają wpier*ol za nieuczciwe podejście do klienta... Cytuj http://www.moto-batman.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colahondax11 Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Siedziales na motocyklu przy wlaczonym silniku trzymales manetki a jedna noga sie podparles dla utrzymania rownowagi...jesli tak powiedziales to musza ci wyplacic,przeciez byles na motocyklu a to ze noga podpierales motocykl to chyba normalne,przeciez nie zaciagniesz recznego... Kolega wiozl kolezanke jako plecaczek,ona zsiadala z motocykla i oparzyla sobie noge...dostala kilkaset zlotych z NNW PZU. Ja Cie widze ze ty wygrasz,nie ma gadania nawet. Tez walcze o odszkodowanie z gnojami.... ja nie moge kolejna osoba, ktora sie z nimi musi uzerac, mojemu znajomemu nie chcieli wyplacic odszkodowania za cos tam......chyba czas pomyslec o zmianie ubezpieczyciela :) dzieki bogu ze ja juz od dawna z nich nie korzystam :) A myslisz ze w innych firmach ubezpieczeniowych wyplacaja lekka reka...kazda firma skapi nawet jedna zlotowke,wiem to z doswiadczenia. Cytuj Pasji nie zmienię, bo jak to zrobić, gdy słyszę w sercu sportowy motocykl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Ja jestem w pracy ubezpieczony dodatkowo w firmie Generali - jest tam m.in NWW. No i po wypadku bez zadnych tam wymowek dostalem od reki kase za pobyt w szpitalu oraz leczenie operacyjne. Nastepnie wezwanie na komisje celem okreslenia uszczerbku na zdrowiu i znowy kasa. Takze firma niczego sobie. Dodam tylko tyle, ze wypadek mialem 3 miesiace po tym jak sie zapisalem na to ubezpieczenie. Cala biurokracja zwiazana z zalatwianiem sprawy skonczyla sie na tym ze wyslalem do nich zgloszenie o wypadku wraz z dokumentacja i ..... to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colahondax11 Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Ja jestem w pracy ubezpieczony dodatkowo w firmie Generali - jest tam m.in NWW. No i po wypadku bez zadnych tam wymowek dostalem od reki kase za pobyt w szpitalu oraz leczenie operacyjne. Nastepnie wezwanie na komisje celem okreslenia uszczerbku na zdrowiu i znowy kasa. Takze firma niczego sobie. Dodam tylko tyle, ze wypadek mialem 3 miesiace po tym jak sie zapisalem na to ubezpieczenie. Cala biurokracja zwiazana z zalatwianiem sprawy skonczyla sie na tym ze wyslalem do nich zgloszenie o wypadku wraz z dokumentacja i ..... to wszystko. No to super ze dali kase ciekaw jestem tylko ile... Mi tez wyplacili z warty NNW szybciutko....ale to bylo jakies 400zl. Gorzej sie sprawy maja jesli jestes ubezpieczony na 100.000zl to juz tak chetnie nie przyznaja tych procentow w uszczerbku. Cytuj Pasji nie zmienię, bo jak to zrobić, gdy słyszę w sercu sportowy motocykl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 jutro wam pokaze jakie pisemko mam im zamiar zaniesc :) -ocenicie :) Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Ural mylisz NNW z NWK (zresztą Kiki również :) ) z NNW dostaniesz kasę praktycznie zawsze (chyba że po pijaku chciałeś popełnić samobójstwo ;) ) ale NWK ma dużo bardziej ograniczony zakres. PS coś takiego jak NWW nie istnieje Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 No to super ze dali kase ciekaw jestem tylko ile... wolabym byc calkiem zdrowy niz ta kase dostac, ale lacznie wpadlo kilkanascie kPLN za 10% uszczerbku. W sumie fizycznie i duchowo nie czuje sie poszkodowany na te 10%, ale narazie jeszcze musze uwazac na to kolano. Browarny patrzylem teraz na ten wniosek i jest tam mowa dokladnie o "nieszczesliwym wypadku". PS Gdybym wiedzial jaki jest przelicznik za pobyt w szpitalu od dnia to chyba bym tam dluzej zabawil :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Mi tez wyplacili z warty NNW szybciutko....ale to bylo jakies 400zl. Gorzej sie sprawy maja jesli jestes ubezpieczony na 100.000zl to juz tak chetnie nie przyznaja tych procentow w uszczerbku. Dlatego opłaca się kupować jedynie najtańsze NW bo i tak za ten sam uraz wypłacą tą samą kasę... Cytuj http://www.moto-batman.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi