Skocz do zawartości

1200 swap do suzuki gsxr 750 89r

Paweł B
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

na wiertartarke nałożyłem kamień niestety dremela nieposiadam , oj sprzydał by się do żeźby:) ,seryjne lejki od gsxr sa długie i maja taki kołnież na opaske , od środka jest większa srednica na gaznik ,pózniej robi się o jakies 1,5 mm na całym kołnieżu mniejszy lejek więdz musiałem po skruceniu "rant" kamieniem zrobic bo mnie w gazniki lejki niewchodziły a ciąc trzabyło bo byy za długie , druty zabezpieczajace ,uszczelniajace lejki z filtrem muszą byc by lewego i brudnego powietrza silnik niełapał.

Od silnika juz był przewód do akumulatora do biegunu ujemnego

cały motocykl w sróbkach ,co do wymiany to wymieniam np lożyska wachacza, itp

wcześniej był taki http://img110.imageshack.us/my.php?image=zdjcie075gd8.jpg

zdjęcie za czasów przelotowego wydehu yoshimura 4w1

a teraz myśle nad czymś również oryginalnym ale nie takim samym wygladzie bo chcę by to wsztko troszke inaczej było niż z poprzednim silnikiem myślę nad białym macie ale waham sie bo niewiem jaki jest w utrzymaniu ??? myśle również nad białbym kameleonie mieniacym sie na fioletowo , widziałem taki moto i szczena mnie opadła:)ale niewiem gdzie takie cos dostac, no i za ile heh bo ceny bywaja kosmiczne :icon_mrgreen:, zwykłym lakierem moge malowac ale na perły metaliki, kameleony się nietykam bo to się tzreba juz znac

no i felgi w jednym koloze może jakis pomarańczowoczerwony fluorescensyjny??

to jeszcze jest do przemyslenia, zalezy od kasy, wole by motor stał miesiadz dłużej ale żeby druciarstwa niebyło i składania na częściach które się już do uzytku nienadają :notworthy:

do tego chciałem wychromowac osłonki łańcucha, stopki lewarki itp ,elementy które nieopłaca się polerowac bo szybko by sszażały

przednia lampa naprawde lipnie świeci bo jest od skutera ma kiepskie lustro i wogule nieprzystosowana do h4 która tam jest w nocy przy 80 to trzeba było się wpatrywac by się nie zabic , długich niebyło wogule teraz zamieżam zmienic ją na lampę od fazera http://img49.imageshack.us/my.php?image=47...bafca157ji8.jpg z żarówkami xenonowymi bądź bi xenon , no i zacznie się cięcie ,laminowanie szlifowanie ogulnie to troszke nad tym zejdzie musze jeszcze się nad tymi zarówkami zastanowic jakie rozwiązanie będzie lepsze gdy już lampę w ręce będę miec , no i nad wyglądem przedniej owiewki

jedno ważne pytanko gdzie moge kupic ślizg łańcucha na wahacz ?? patrzyłem w louisie , larssonie i nic nieznalazłem

jutro jade do krakowa do rideru i serwisu suzuki i może tam zamówie jeżeli mnie cena nieprzestraszy

Biała dzida... mniam, mniam, ale nie jakiś tam mat czy kameleon, lecz tylko perła. Uwaga do wszystkich, xenony i ich imitacje w sezonie 2009 nie będą już synonimem dobrego smaku, będą się ocierać o żenadę.

Pyk, coś dla amatorów ksenonków:

wieś tjunink

Edytowane przez M a D a F a K a

J

http://picasaweb.google.pl/tancerzmaciej/A...481210342064402

Ten koleś ma 140 koni na kole w rame od 750 jeszcze starszej niż twoja upchnął taki sam silnik jak ten twój. Zmiany jakie przeprowadził to dynojet stage 3, K&N ( jak widzisz mozna użyć tego filtra, ale tylko w wyjątkowych sytuacjach jak stage 3, przy stage 1 często pozostają nawet przy orginalnym filtrze), oczywiście to nie wszystkie zmany. Wałki wstawił od GSXR-a 91', a moduł DYNA 2000 z wgraną mapą zapłonu specjalnie dla tego silnika. Słabo widać ale też wywalił ten system dopalania spalin.

Jak widzisz wszystko można, ale ten koleś ustawił dyno jety i K&N na hamowni i gdy nie masz dostepu to wszelkie zabawy z gaźnikami to jak układanie pasjansa po ciemku ( może wyjdzie a nie musi )

Chciałem tylko pokazać że Polak też potrafi:

Ponieważ nie można tu zamieszczać zdjęć, podaje linka- Paweł może Cię to zainspiruje.

http://stuntpoland.com/showthread.php?p=347785#post347785

8.96s 1/4mili GSX-R K1 1000 TURBO/NITRO
SPEEDBIKE.PL TURBO TAKŻE W TWOIM MOTOCYKLU!

SERWIS MOTOCYKLI- WARSZAWA, HAMOWNIA - STROJENIE

https://www.facebook.com/bados84/

Jedyne co moge zarzucić motocyklowi z linku baby to te ostre wałki... niewiadomo po co śrubować 1.2l po ostrych czasach rozrządu przecież to wytnie to co najlepsze wtakim motocyklu czyli dół;| W każdym razie widać ze własciciel nieoszczedzał.

u mnie silnik zostaje oryginalny :), nawet niewiem jak chodzi:) jedynie czym sie martwie to tym ż emoga byc problemy z podpięciem instalacji niewiem czy cała instalka ma byc włozona od bandita czy oryginalna gsxr ta co była??

modól ma inna wtyczke i ten czujnik połozenia przepustnicy trzeba będzie to wpiac jaks w instalke od 750 siatki , narazie skladam rame instalka się jeszcze niebawie ,ale już mysle jak to podłaczyc

bardzo prosze jesli ktos wie co i jak będe spokojniejszy modół będzie u mnie po niedzieli , a wiązka wz przekaznikami i przełacznikami przy kierownicy mam całą od bandita

co do linka to widze że ten silnik ma spory potencjał

na co są te przewody ciśnieniowe na zewnątrz z do wałków ??

Edytowane przez Paweł B

co do linka to widze że ten silnik ma spory potencjał

na co są te przewody ciśnieniowe na zewnątrz z do wałków ??

Faktycznie ten motor będzie okropnie mocny, ale fakt ostre wałki mogą popsuć wiele, często spotykałem się że po przetestowaniu 3 rodzaji wałków np od: bandit12, GSXR750, Yoshimura (te ostre właśnie ) i najlepsze okazywały się włąśnie te od GSXR-a 750, ostre wałki miały nierówną prace na wolnych i nagły skok przy wysokich.

Te przewody wyjątkowo w tym przypadku działają i mają cel ( większość z nich to zbędne gadgety).

Ale od początku, przy zastosowaniu większych kielichów niż standarowe cylindry ( te mogą przyjąć rozwiert max 81mm, co daje 1216 cc ) tu zastosował wieksze cylindry ( zapewne 82 mm) i aby je wpasować musieli pewno rozwiercic blok silnika, w którym idą przewody olejowe. Często się zdarza ze cienkie scianki zostają przerawne i stosuję się wtedy tzw. osuszanie bloku, czyli zatkanie kanałów ( żeby ciśnienie nie spadło ) a kanał poprowadzić na zewnątrz w tym przypadku z głównej magistrali olejowej wprost do wałków.

Postaram się troszke naświetlić :

http://picasaweb.google.pl/tancerzmaciej/B...266576030685362

Także często producenci ostrych wałków zalecają dodatkowe wymuszone smarowanie ze względów na wyższe odciążenia ( wyższe krzywki oraz twardsze sprężyny ).

Konkluzja: Nigdy olejaki nie cierpiały na braki smarowania w głowicy więc nie ma czym sobie glowy zawracac, lepiej isć z kolegami na piwo.

Widzę kolego że wiesz co w trawie piszczy :lalag:

Wszystko się zgadza, dodam tylko że "jeszcze" dla pewności przełożenie pompy oleju zostało zmienione, oraz zawór upustowy został "stuningowany". Przewody zewnętrzne, mają zawory jednokierunkowe. Docelowo ma być tak:

gixy035ui7.jpg[/img]

w1600.png[/img]

baba Zanetti !! przemyślałem sprawę i mam pare wniosków.

Adam M ma jak zwykle racje i dobrze wnioskuje, obawiam się, że przecholowaliście trochę i jeszcze można to naprawić.

Jeśli widzę dobrze to tłoki mają 85 mm??? to znaczy że 1340 cc, chyba że troszkę miarka przekłamuje bo 83 to będzie 1277, no i tu uwaga bo na tych tłokach sprężanie wynosi przynajmniej 13,5, a wy jeszcze planowaliście głowice !!

1- wałki i tak przybliżają zawór do tłoka

2 - tłoki te są wyższe od standardowych

3 - planowanie głowicy o 5mm

Sorry, ale to nie może się udać, szczerze życze sukcesów i chciałbym zobaczyć wydruk z hamowni 220 KM, i że to polskie,ale to naprawde wierz mi zbyt wiele.

Na spokojnie zmierz przestrzeń zawór/tłok ( ja to robie na plasteline wpycham przez świece ile się da obracam silnik 2 razy zdejmuje głowice i sprawdzam odcisk) jeżeli zszedłeś poniżej 2mm masz kłopoty.

Powinieneś oszczędzić silnik zbijając ciśnienie do granicznego 12,5 zakładając nie splanowaną głowice na podwójną podkładke pod głowicą wtedy unikniesz spalania stukowego i powolnej śmierci głowicy ( i cała robota na marne ), chyba że macie zamiar jeździć na alkoholu lub 108-114 oktanowym paliwie.

I na dokończenie powinniście pomyśleć o sprzęgle, zajebistą rzeczą jest lock up clutch dociska sprzegło zamiast utrudniać sobie życie cięzymi sprężynami.

Sorry Piotr B że odbiegamy ci od tematu z instalacją postaraj sie zdobyć ten modułod B12.

spoko mnie to bardzo interesuje , jakie cuda mozna robic z olejakami wiedzy nigdy za dośc:)

no dobra jak jest takie duze cisnienie to źle? gdyby była turbosprężarka było by to samo ,chyba że silnik został by znacząco odprężony ,a tu w całym zakresie obrotów będzie ful cisnienie, nie tak jak w przeciwienstwie do dmuchawki która musi się rozpedzic

jakie jest standardowe a jakie może byc max cisnienie by niewystępowało spalanie stukowe?

ostre kąnty w tłoku na dziurach na zawory podobno wpływaj a na spalanie stukowe ? gdzies tak czytałem chyba na turbokillers.com

Niemoge sobie wyobrazic co daja ostre wałki ?? sportowe?

zawór ssący otwiera się wczesniej??

Anglik- tłoki na szczęście są płaskie (lekko odprężają silinik), pomiar na plastelinę robiony był, tłoki sie mijają z lekkim zapasem, zobaczymy co się będzie działo przy nagrzewaniu. Naprawdę zostało to zrobione z dobrym przygotowaniem i pomiarami. Lock UP jest :icon_biggrin: Na razie nie założony- czeka na finalną wersję, ja miałem go w swojej CBR 900, ale go wywaliłem bo przy ostrej jeździe nie dało sie klamki sprzęgła wcisnąć :icon_twisted:

Wiesz, ale tak serio to o tym paliwie i spalaniu stukowym to pomyślałem dopiero teraz. To wszystko jest teoria, zobaczymy jak to sie przeniesie na praktykę. Nie będę bardzo zaskoczony jeśli silnik po prostu wybuchnie- wtedy napewno dostarczy dużo wiedzy i doświadczenia :biggrin: Ten tłok na focie to 85mm, nie włożony właśnie z powodów o których napisałeś (stopień sprężania). O wałkach i innych pierdołach napisałem na SP. PZDR

Piotr- sportowe wałki, zmieniają czasy otwarcia zaworów, szybkość ich zamykania i otwierania, a także maksymalne wciśniecie zaworu- wszystko dla większego przepływu gazów.

yhy

A co z wałem korbowym i panewkami są seryjne ?

jaką moc jest w stanie przenieśc wał bandita?

nie jest czasem on kuty??

jak zmienione sa przełozenia pompy oleju to cisnienie wzrosło o ile???

jak uklad korbowo tłokowy nie pójdzie to będzie oka:) kiedy pierwsze odpalenie? liczę na filmik na youtube:)

No to uspokoiłeś mnie troszke, bo wiem ile to wszystko pracy i czasu kosztuje. z ciśnieniem jak nie wypali to wycinają z miedzi. Oryginalna podkladka ma 0,75 ( ja np: nie planuje głowicy tylko rozbieram orginalną podkładke i składam na jeden listek 0.25 i wtedy jak by co można powrócic do orginału.

Piotr - wały z tego co słyszę wytrzymują nawet 200 KM bez ingerencji. Jedak jest jedno ale balans i wyważanie.Wiele opinii słyszałem że najtrwalsze zestawy wał/korbowód/tłok są fabryczne a to z prostej przyczyny, niewielu ludzi przy zakładaniu większych tłoków kusi się o rozbieranie silnika i wyważanie całego zestawu wał/korbowód/tłoki a to właśnie brak wyważania, wibracje są największym wrogiem. Dlatego rozwiercone silniki szybciej się rozpadają a korbowód wychodzi bokiem.

Paweł dmuchawka faktycznie nie podnosi ciśnienia w całym zakresie ale sprawia że do komory dostaje się więcej powietrza a co za tym idzie paliwa(odpowiednio zestrojony sterownik) samo podniesienie ciśnienia zwłaszcza przez planowanie głowicy czyli zmniejszenie komory spalania tego nie da