DziDzia_PSK Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Witam wszystkich , po przywitaniu zwracam sie do Was o pomoc . A mianowicie mam problem z moja Suzi , jeździłem ostatnio dwa tyg temu i po przejechaniu 20 km trasy przyjechałem do domu schodząc z motoru usłyszałem drobne "stuki" dochodzące prawdopodobnie z lewej strony motocykla ale je zignorowałem. Dziś po ociepleniu pogody postanowiłem sie przejechać lecz po odpaleniu owe "stuki" dały o sobie znać a konkretnie działo sie w następujący sposób po odpaleniu były słyszalne ale jak sie wsłuchałem ,po rozgrzaniu silnika i przejechaniu kilkuset metrów "stuki" były bardziej słyszalne . Dodam ze moto nie dawno oddławiłem i wykonałem całkowity serwis jak wymiana płynów , świec ,filtrów i wszystkie regulacje jak gaźników , zaworów wraz z naciąganiem łańcuszka rozrządu . Przebieg (mechanik mówił że oryginalny ) 29 tys . Rok produkcji 1995 . Aha i po wciśnięciu sprzęgła nie ma żadnej różnicy . Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Kawalek kija od szczotki w reke, przyloz do dolu silnika i szukaj skad dokladnie stuki dochodza. Dopiero w ten sposob moze bedzie mozna cos powiedziec - nikt niestety nie jest jasnowidzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Moze sprzegło tak Ci słychać? A naciąganie łancuszka rozrządu !? jak to sie robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trauma Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Moze sprzegło tak Ci słychać? A naciąganie łancuszka rozrządu !? jak to sie robi? ja też jestem bardzo ciekawy jak się naciąga łańcuszek? ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość świerzy Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 29tys. i rocznik 95 oooo boszzzz.... mam wrażenie kolego że jesteś kolejnym naiwnym , co kupił okazję.... "mało jeżdżony , uzywany amatorsko przez kobietę tylko w niedzielę itp.itd...." a tak bardziej w temacie to ,okreslanie stuków ( tym bardziej w suzuki ) po opisie na forum , to jak wróżenie z fusów.... :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 ja też jestem bardzo ciekawy jak się naciąga łańcuszek? ;d Automatycznie podczas pracy a jak się już całkowicie naciągnie to trzeba wymienić. :biggrin: Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość świerzy Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 >A naciąganie łancuszka rozrządu !? jak to sie robi? W niektórych motocyklach , Np. XS1100 jest ręczny napinacz rozrządu .... Ale w RF ??? :icon_eek: :icon_eek: :icon_eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 >A naciąganie łancuszka rozrządu !? jak to sie robi? W niektórych motocyklach , Np. XS1100 jest ręczny napinacz rozrządu .... Ale w RF ??? : Czytaj uważnie. Napinacz jest automatyczny (zatrzaskowy z podparciem sprężyną) podczas pracy silnika sam wybiera nadmierny luz łańcuszka rozrządu. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziDzia_PSK Opublikowano 23 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 29tys. i rocznik 95 oooo boszzzz.... mam wrażenie kolego że jesteś kolejnym naiwnym , co kupił okazję.... "mało jeżdżony , uzywany amatorsko przez kobietę tylko w niedzielę itp.itd...." a tak bardziej w temacie to ,okreslanie stuków ( tym bardziej w suzuki ) po opisie na forum , to jak wróżenie z fusów.... :buttrock: Być może że okazja mechanik po oględzinach stwierdził że mot może być prawda wiec tego sie trzymam .. :) pozdro Dodam jeszcze że jeździłem troche na za luźnym łańcuchu czy to mogło mieć zły wpływ na np. łożysko wałka zdawczego i czy ono może mi tak stukać .. ? Z tego co wyczytałem to za mocno naciągnięty łańcuch daje po dupie łożysku .. ale jak sie myle prosze mnie poprawic . ja też jestem bardzo ciekawy jak się naciąga łańcuszek? ;d Mechanik powiedział mi grzebał mi przy łańcuszku wywnioskowałem że poprawił naciąg poprzez napinacz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość świerzy Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 >Czytaj uważnie. Czytam . >Ale w RF ??? : Te trzy znaki zapytania miało poddać w wątpliwość, sensowność zapytania, o możliwość ręcznego napinania łańcuszka rozrządu w RF . Taki trochę sarkazm .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziDzia_PSK Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Panowie po dzisiejszym obsłuchaniu moto przez kawałek drewna najbardziej niepokojący tzw. stukot dobiegał z alternatora czy w nim może tkwić przyczyna ? Chociaż specjalistą nie jestem wiec moge sie mylic .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekpal Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 (edytowane) A mechanik wziął od Ciebie jakąś kasę za owe "naciągnięcie łańcuszka"? ;) Bo jeśli tak to niepotrzebnie wydałeś parę zł bracie ;) A wracając do tematu... Kiedyś takie stuki przerabiałem w mojej Kawie, na zimnym silniku nie słyszalne, na ciepłym już bardzo.. Prawda okazała się bardzo bolesna... Wiesz jaka jest najgorsza awaria w moto ;) ? EDIT P.S. W przebieg 29kkm w ogóle nie wierz... Edytowane 25 Stycznia 2009 przez przemekpal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Nie masz pojecia, to zabieraj motocykl do mechanika i niech to oslucha, moze on cos spierzyl z tym napinaniem? Juz po twoich postach widac ze ten mechanik... chyba ze ty go zle opisujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi