piter36 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 witam.Wczoraj przy czyszczeniu motoru zlapalem za kolo tylne i wyczulem luz kola na boki .Wydaje mi sie ze to na wahaczu bo kolo chozilo z wahaczem i lancuchem.Jest to motor suzuki marauder 800 z 97 roku.chcialem sie dowiedziec czy wystarczy dokrecic czy czeka mnie wymiana jak to dokladnie sprawdzic.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zanim dokręcisz najpierw rozbierz i sprawdź co jest zużyte a po wymianie dokręć zgodnie z momentem podanym w manualu. Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter36 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Zanim dokręcisz najpierw rozbierz i sprawdź co jest zużyte a po wymianie dokręć zgodnie z momentem podanym w manualu. a od czego zaczac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroo62 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Sprawdź najpierw same szprychy, czy nie mają luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter36 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 ale ja mam alu a moze maly luz ma byc na kole? moze ktos mi doradzi jak sprawdzic czy to luz na wachaczu a moze na lozysku kola tyl kola?dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter 1600 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Najprościej to wyjąć koło z tyłu i sprawdzić czy luz jest na samym wahaczu.Prawdopodobnie wyrobiły się jego tulejki. Cytuj 2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter36 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 jakie sa koszty rozebranie i wymiana gdyby to robil mechanik? moze ktos mial cos podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter 1600 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Nie wiem jakie koszty takiej operacji.Jeżdziłem poprzednio VZ 800 i przy przebiegu prawie 50tys żadnego luzu nie było. Cytuj 2008Chorwacja 4530km 2009Chorwacja Czarnogóra 4480km 2010Czarnogóra Chorwacja 4550km 2010Czarnogóra Grecja 5100km2012Macedonia Albania 4600km 2013Włochy Sycylia 6000km 2014Czarnogóra Albania 4490km 2015 Rumunia Bułgaria.4750km 2016Serbia Czarnogóra 4550km2017 Dagestan 8500km2018 Toskania 4500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Walniete lozysko w kole najpierw zaczyna grzechotac podczas jazdy, duzo przedtem niz da sie wyczuc reka jakis luz. Gdyby luz na lozysku kola byl tak duzy ze przy poruszeniu kola go zobaczyles to lozysko juz by nie istnialo, a na moto nie dalo by sie jezdzic. Tak ze mam prawie pewnosc ze chodzi o lozyska wahacza. Zeby sie do nich dobrac, trzeba zdjac tylne kolo, odczepic od wahacza amor, odkrecic z jednej strony os wahacza i ja wyjac lub wybic ( co o wiele czesciej sie zdarza ). Potem wyjac wahacz i wybic z niego lozyska iglowe, zakupic nowe i te wcisnac na prasie. Nasmarowac dokladnie lozyska i os wahacza i zlozyc w odwrotnej kolejnosci. Warto przy okazji sprawdzic lozyska lacznika wahacz amorem, bo tez lubia sie zuzyc przez 11 lat. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter36 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 panowie czy ktos mi doradzi co to moze byc czy luz w kole czy na wahaczu jak to sprawdzic bez odkrecania kola czy nie mozna dokrecic specjalnym kluczem tego wahacza i tyle a moze narazie tak jezdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibik Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 (edytowane) Kolego ,z luzem na whaczu lepiej nie jeździć bo są potem następstwa.Widzę że jesteś z Konina,więc na pewno znajdzie się warsztat który ci to zrobi,a jeśli nie znajdziesz to podjedź do mnie i to zobaczymy-mieszkam w Turku,i mam podnośnik hydrauliczny, bo trzeba będzie moto podnieść do góry Edytowane 9 Grudnia 2008 przez zibik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter36 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 dzieki wiekie jak sie zdecyduje podjechac do ciebie to wczesniej sie odezwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuklex Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 a moze maly luz ma byc na kole? raczej luzu nie powinno byc bo przez niego tyl ucieka na zakretach i sie buja Pan Adam swietnie wszystko opisal pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyborg78 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 Czlowieku, Piotr Dudek udzielil ci wyczerpujacej odpowiedzi w drugim poscie a ty wciaz pytasz o to samo? liczysz ze ktos w koncu powie :"to nic wielkiego, mozesz tak jezdzic"? Na moje mozesz tak jezdzic , mozesz jezdzic z luzami w wahaczu, lozyskach kol i lozyskowaniu glowki ramy oraz gdzie tam sobie chcesz.. To twoj motocykl, twoje zdrowie i bezpieczenstwo.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter36 Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2008 czlowieku nie masz nic ciekawego do napisania na moj temat to nie pisz i wyluzuj.chcialem dowiedziec sie jak najwiecej na ten temat i tyle.chyba po to jest to forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi