Skocz do zawartości

Włącznik światła stop...

Z3US
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A więc. Mam już wjawce kierunkowskazy, siatło stop i inne duperele. Ale stopa mogę włączyć tylko korzystając z tylnego hamulca. I chciałbym się dowiedzieć jak jest rozwiązany włącznik stopu od przedniego koła.

nie wiem jak to dziala dokladnie ale w kazdym razie w przednim hamulcu jest taka "kuleczka" ktora jest wcisnieta gdy klamka jest w normalnej pozycji, czyli gdy sie nie hamuje, a jesli sie wciska klamke to ta kulka (ten czujnik) sie wypycha (wczesniej opieral sie o klamke) i swieci stop...ale wytlumaczylem :smile2:

W przednim hamulcu jest to rozwiazane w nastepujacy sposob :arrow: Automat do stopu jest podlaczony w ten sposob co od tylniego hamulca (i dziala tez w taki sam sposob). Gdy naciskamy hamulec z automatu do stopu wychodzi taki łebek (kulke zalezy jaki ałtomat mamy) i swiatło sie zapala gdy zas puszczamy hamulec klamka naciska na ten łebek.

Ale jest jeden problem jesli nie masz przystosowanej do automatow do stopu klamki to raczej nie załozysz :?

Troche off-topic, ale ja mam tylko stop na przedni :smile2: Tak wogle podejrzewam ze kablek jest przerwany, bo jakis od swiatla wychodzi i jest przerwany, i mysle ze toten :D

Simson SR 50 > Honda Transcity NX 125 > Honda XL 600 RM > Honda CBR 1000f SC 25 > Suzuki GSX-R 750 K1

Myślę, że nie ma sensu zakładać do jawki wyłącznika na kierownicy, bo wiąże się to z pracochłonnymi przeróbkami.

O wiele łatwiej będzie zamontować przełącznik na bębnie, tak aby złączała/rozłączała go dźwignia rozpieraka :idea:

Gość joserodo
Myślę, że nie ma sensu zakładać do jawki wyłącznika na kierownicy, bo wiąże się to z pracochłonnymi przeróbkami.  

O wiele łatwiej będzie zamontować przełącznik na bębnie, tak aby złączała/rozłączała go dźwignia rozpieraka  :idea:

Ja rozwiązałem to własnie w ten sposób, a wykorzystałem do tego przełącznik od dzrzwi pralki automatycznej (wyłączający zasilanie w przypadku otfartych drzwi) pasował idealnie.

Ja rozwiązałem to własnie w ten sposób, a wykorzystałem do tego przełącznik od dzrzwi pralki automatycznej (wyłączający zasilanie w przypadku otfartych drzwi) pasował idealnie.

Ciekawe jeszce nigdy nie widziałęm takiego przelacznika :| MogL bys zarzucic jakas fotka takiego czegos :?: