kulman Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Witam, mam pytanie zamierzam zmierzyć sprężanie w moim kmx-ie i nie wiem jaka jest minimalna wartość ciśnienia po której trzeba wymienić tłok? O ile się orientuję to ciśnienie sprężania ma być w granicy 10,5 atm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 14 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2008 Ciśnienie powinno być ok 12-10atm, poniżej tej wartości wypadało by wymienić tłoczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulman Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Ok dzięki wielkie za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiboS60 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 ponizej 8 wypadalo by wymienic tloczek.mierz z otwarta przepustnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michoa Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 z tym że z tym ciśniniem spręzania różnie bywa czasem go nie ma a motocykl ma kopa :D ja np mam ogara 200 w którym mam 6 i jak sie nagrzeje to leci prawie 60km/h więc ostro pali też w normie przeboje są tylko z rozruchem zimnego silnika poniżej 4-5 już nie powininen odpalać .... no i mierzy sie na zimnym silniku na zaolejonym cylindrze Cytuj "... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntianmichoa-100% stylistów bez szyku http://miszczua.cba.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgodze sie że silnik będzie chodził nawet na bardzo niskiej kompresji, osobiście widziałem motorynke którą kopało sie identycznie z wkręconą świeca jak i bez a paliła na kopa i jeździła. Może 10atm to jeszcze nie czas na wymiane, ale te wcześniej wspomniane 8 to już bym wymieniał na pewno, wtedy tłok ma już luzy i nierównomiernie wyciera sie tuleja, nicasil często przeciera sie przy kanale wydechowym jak jest zużyty tłok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WLD_Wlodi Opublikowano 22 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2008 poniżej 4-5 już nie powininen odpalać .... no i mierzy sie na zimnym silniku na zaolejonym cylindrze Prawidłowa kompresja to ok 10 BAR No i kompresje mierzy się bez wlewania oleju do cylindra. Jak zmierzysz bez, a wlejesz i będziesz mieć większą kompresje, to pierścienie są wytarte. Moje poprzednie moto(50tka), przy 7 bar miało bardzo słaby dół, przy 4 bar palił od kopa(i jeździł), przy 3 bar trzeba było troche mocniej kopnąć, nie można było ustawić wolnych obrotów. Cytuj www.odszkodowania-wlodarczyk.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 26 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2008 Wlodi prawidlowa kompresja powinna wynosic 13-10atm ponizej tej wartosci silnik bedzie mial powoli dosc. Po remontach w 2T czyli tlok wossnera, korba i szlif spasowane na 0,07-0,05mm (luz pasowania zalezy od tloka) to sprezanie na zimnym silniku wychodzilo nawet w niektorych silnikach ponad 13atm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Wlodi prawidlowa kompresja powinna wynosic 13-10atm ponizej tej wartosci silnik bedzie mial powoli dosc. Po remontach w 2T czyli tlok wossnera, korba i szlif spasowane na 0,07-0,05mm (luz pasowania zalezy od tloka) to sprezanie na zimnym silniku wychodzilo nawet w niektorych silnikach ponad 13atm. w kmx 13 ???? :eek: kurde to jak KX ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikus91 Opublikowano 27 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2008 Jesli dobrze spasowal by tlok to i udalo by sie wycisnac 13atm :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipolit Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 http://www.motorcyclespecs.co.za/model/kaw...kmx125%2097.htm : tak na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boczi013 Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 "http://www.motorcyclespecs.co.za/model/kaw...kmx125%2097.htm : tak na przyszłość." Powiedz mi gdzie tu pisze jakie powinno byc spręzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Hipolit myślisz stopień sprężania z ciśnieniem sprężania, te wartości są powiązana, ale stopień sprężania nie zmienia się wraz ze zużyciem silnika. Boczi013 A ja tam pisze, że jest napisane, bo jak pisze to później będzie napisane ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipolit Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 (edytowane) Aha ,,, mój błąd. Ale dzięki marco z wytłumaczenie przy okazji. Jednak trzy mordki to jeszcze za mało ale sukcesywnie się uczę tematu. A to stronka i tak się może komuś z was przydać. Pozdrawiam. Edytowane 29 Listopada 2008 przez Hipolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Mordki nie mają wpływu na wiedzę i właściwe żadnego znaczenia. a tutaj uzupełnienie: Stopień sprężania - stosunek objętości cylindra + komory spalania (czyli gdy tłok jest w DMP) do komory spalania (gdy tłok jest w GMP). Od tej wartosci zależy sprawność silnika Ciśnienie sprężani - siła działając na jednostkę objętości. Obie wartości zależą do siebie, jednak nie są równe, nie możemy używać tych pojęć zamiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi