Skocz do zawartości

Sprężanie w kmx- jakie ma być?

kulman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

z tym że z tym ciśniniem spręzania różnie bywa czasem go nie ma a motocykl ma kopa :D ja np mam ogara 200 w którym mam 6 i jak sie nagrzeje to leci prawie 60km/h więc ostro pali też w normie przeboje są tylko z rozruchem zimnego silnika

poniżej 4-5 już nie powininen odpalać ....

no i mierzy sie na zimnym silniku na zaolejonym cylindrze

"... i ujrzal Pan prace nasza i byl zadowolony a zapytawszy o zarobki nasze usiadl i zaplakal..." list Pawla apostola do koryntian

michoa-100% stylistów bez szyku

http://miszczua.cba.pl

Zgodze sie że silnik będzie chodził nawet na bardzo niskiej kompresji, osobiście widziałem motorynke którą kopało sie identycznie z wkręconą świeca jak i bez a paliła na kopa i jeździła. Może 10atm to jeszcze nie czas na wymiane, ale te wcześniej wspomniane 8 to już bym wymieniał na pewno, wtedy tłok ma już luzy i nierównomiernie wyciera sie tuleja, nicasil często przeciera sie przy kanale wydechowym jak jest zużyty tłok.

poniżej 4-5 już nie powininen odpalać ....

no i mierzy sie na zimnym silniku na zaolejonym cylindrze

Prawidłowa kompresja to ok 10 BAR

No i kompresje mierzy się bez wlewania oleju do cylindra. Jak zmierzysz bez, a wlejesz i będziesz mieć większą kompresje, to pierścienie są wytarte.

Moje poprzednie moto(50tka), przy 7 bar miało bardzo słaby dół, przy 4 bar palił od kopa(i jeździł), przy 3 bar trzeba było troche mocniej kopnąć, nie można było ustawić wolnych obrotów.

www.odszkodowania-wlodarczyk.pl

Wlodi prawidlowa kompresja powinna wynosic 13-10atm ponizej tej wartosci silnik bedzie mial powoli dosc.

Po remontach w 2T czyli tlok wossnera, korba i szlif spasowane na 0,07-0,05mm (luz pasowania zalezy od tloka) to sprezanie na zimnym silniku wychodzilo nawet w niektorych silnikach ponad 13atm.

Wlodi prawidlowa kompresja powinna wynosic 13-10atm ponizej tej wartosci silnik bedzie mial powoli dosc.

Po remontach w 2T czyli tlok wossnera, korba i szlif spasowane na 0,07-0,05mm (luz pasowania zalezy od tloka) to sprezanie na zimnym silniku wychodzilo nawet w niektorych silnikach ponad 13atm.

w kmx 13 ???? :eek: kurde to jak KX ;)

Hipolit myślisz stopień sprężania z ciśnieniem sprężania, te wartości są powiązana, ale stopień sprężania nie zmienia się wraz ze zużyciem silnika.

Boczi013 A ja tam pisze, że jest napisane, bo jak pisze to później będzie napisane ;)

Aha ,,, mój błąd. Ale dzięki marco z wytłumaczenie przy okazji. Jednak trzy mordki to jeszcze za mało ale sukcesywnie się uczę tematu. A to stronka i tak się może komuś z was przydać. Pozdrawiam.

Edytowane przez Hipolit

Mordki nie mają wpływu na wiedzę i właściwe żadnego znaczenia.

a tutaj uzupełnienie:

Stopień sprężania - stosunek objętości cylindra + komory spalania (czyli gdy tłok jest w DMP) do komory spalania (gdy tłok jest w GMP). Od tej wartosci zależy sprawność silnika

Ciśnienie sprężani - siła działając na jednostkę objętości.

Obie wartości zależą do siebie, jednak nie są równe, nie możemy używać tych pojęć zamiennie.