Skocz do zawartości

wzrost temperatury silnika i spadek mocy

obywatel88
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jestem posiadaczem yamahy xt 600 rocznik 1990. Od pewnego czasu gdy jezdze w terenie gdy zagrzeje mi się mocniej silnik moto bardzo odczówalnie traci moc i wraca dopiero po 15 minutowym postoju z wyłączonym silnikiem, problem ten coraz czesciej i w krotszym czasie sie pojawia, nie wiem czego to jest wina, może wina pompy oleju? jesli ktoś miał taki problem lub może mi pomóc to prosiłbym o wiadomość, pozdrawiam

Być może za bardzo dajesz mu w palnik i silnik puchnie - przyciera się. Zacznij od spuszczenia oleju, zobacz w jakim jest stanie może wymień na jakiś dobry, może jest go za mało. Jak to nie pomoże to chyba czeka cię rozbiórka. A świeca jaki ma kolor ?

Pozdrawiam

w takim stanie jezdziłem jakies trzy cztery godziny, olej sprawdzam tak po 15-20 minutach pracy silnika i jest go dokladnie pol stanu a wlałem motula 15 w 50...

w takim stanie jezdziłem jakies trzy cztery godziny, olej sprawdzam tak po 15-20 minutach pracy silnika i jest go dokladnie pol stanu a wlałem motula 15 w 50...

jak są za ciasne zawory co wtedy sie dokladnie dzieje?

Witam

wypalaja sie gniazda zaworow w glowicy...

pozdrawiam

To z czasem. :icon_evil: Pierwszym objawem jest niedomykanie się zaworów, które zostają podparte w wyniku wydłużenia się trzonków od działającej temperatury. Niedomykanie się spowodowane jest skasowaniem luzu między trzonkiem zaworu i elementem go naciskającym (szklanka popychacza, dźwigienka zaworowa, krzywka - w zależności od konkretnej budowy silnika). W efekcie silnik traci moc i szybko się przegrzewa. Po ostygnięciu sytuacja wraca do normy, ale po pewnym czasie następuje właśnie wypalanie gniazd i grzybków. Dla tego koniecznie sprawdź czy luzy ustawione są prawidłowo.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem zjawisko w sposób zrozumiały. Pozdrawiam. :crossy: