johnny11p Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Witajcie, ja z trochę innym problemem. Wracam za miesiąc z emigracji wraz z moim motkiem, czytam o tych wszystkich formalnościach związanych z rejestracją w Polsce i zauważyłem, że na moim v5c jest chamska literówka w moim nazwisku. I to nie pomyłka z jedną literą a praktycznie z połową z nich (tak wiem, powinienem od razu to załatwić, ale nie chciało mi się tego robić od razu, a potem zapomniałem o tym błędzie w dowodzie). I tu moje pytanie, co najlepiej zrobić w tym przypadku? Liczyć na to, że w urzędzie miasta przymkną oko na literówki? Mógłbym wymienić v5c, ale według ich strony można czekać nawet 6 tygodni, a ja będę już po tym czasie w Polsce. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Monter_ Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Jeśli nie jest to związane ze znakami diaktrycznymi to wątpię, ze popchniesz sprawę bez nowego v5c...w końcu nazwiska są różne. Finalnie to pytaj w urzędzie bo my tutaj możemy sobie pogadać. Cytuj lewa noga: http://forum.motocyk...__1#entry782383 prawa noga: http://forum.motocyk...__fromsearch__1...i tak wszyscy umrzemy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny11p Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 W sumie racja, obleciałem tyle forów, że już sam nie wiem jak jest. Zastanawiałem się też, czy mógłbym jeździć na brytyjskich blachach bez rejestracji w Polsce a z polskim przeglądem? Bo też różne wersje słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Limo Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Przegląd to możesz dostać zerowy co najwyżej, ale on nie uprawnia do jazdy. Wymieniaj dowód póki jesteś na miejscu i niech ktoś Ci go dośle jak wróci. Cytuj Why... So... Serious Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny11p Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Dzięki, tak chyba będzie najrozsądniej. A jak to jest z tym przeglądem zerowym? Czy na stacji przyjmą motocykl z brytyjską blachą? Czy po przeglądzie dają jakieś zaświadczenie o zrobionym przeglądzie? A i jakie dokumenty muszę zabrać ze sobą, żeby diagnosta podjął się kontroli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goall89 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 a czemu nie zrobisz exportu jako sprzedaz na v5c? wtedy mozesz sprzedasz na siebie wiec nazwisko bedzie w porzadku, no i masz green slip, ktory w teorii powininen Ci wystarczyc, bo swiadczy o tym, ze zakupiles moto. Ja bym zakombinowal w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny11p Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Przepraszam, chyba nie rozumiem. Ja v5c mam na siebie (choć z błędami w nazwisku), planowałem wysłać do dvla powiadomienie o eksporcie (11. rubryka w v5c). Z tym i z umową kupna miałem zamiar zarejestrować na polskie papiery. Chyba, że można inaczej to prosiłbym o wytłumaczenie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goall89 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Sprzedaj motocykl sobie zamieszkalemu w Polsce. to powinno rozwiazac twoje problemy. Przeciez ty zamieszkaly w Anglii i ty zamieszkaly w Polsce to dwa rozne podmioty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny11p Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Jakoś tego nie widzę szczerze mówiąc. Trochę to dziwne spisywać umowę z samym sobą, brzmi ryzykownie, a jak już będę w Polsce to będzie ciężej załatwić to inaczej. Chyba, że ktoś już tak robił i nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goall89 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Cholera, nie moge tego teraz znalezc, a jestem pewien, ze czytalem jak ktos tak zrobil i bylo ok. Zapytaj tutaj, https://www.polishbikers.com/forums/prawo.16/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny11p Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Podczas przeczesywania innych forów natknąłem sie na pomysł, by spisać umowę np. z kimś z rodziny co najwyżej. Tez to jakies wyjście, tylko czy wtedy nie trzeba dwa razy przerejestrowywać? (Czyt. Ode mnie na np. ojca, a potem z ojca na mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goall89 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Czekaj, a nie mozesz zrobic update'u danych online, wtedy nowe v5 przychodzi do domu w kilka doslownie dni. Ewentualnie zadzwon do DVLA i zapytaj co zrobic w takiej sytuacji gdy to jednak oni popelnili blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny11p Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Przeszukałem internety i online mogę tylko zrobic zmiany na prawie jazdy. Dzwoniłem do dvla, kazali wysłać poczta korektę v5c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goall89 Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Hmm no to kicha, jesli nie chcesz kombinowac ze sprzedaza moto samemu sobie to nie przychodzi mi do glowy nic innego jak wyslanie korekty i czekanie na dokumenty. Na szczescie info o exporcie mozna wyslac z kazdego miejsca na ziemi wiec kwestia jak szybko wroci do Ciebie poprawione V5. Ja poki co czekam drugi tydzien;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny11p Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Jestem żywym przykladem, że lepiej załatwiać takie rzeczy od razu 🙂 więc żeby móc zarejestrować moto w Polsce będę musiał się dogadać z gościem, żeby spisać umowę i jeszcze bawić się w wymianę świstka. Jeszcze nie wróciłem do kraju, a już się wkurzam 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi