Skocz do zawartości

Turystyczne Enduro do 10 000 PLN. Co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Spalanie realne takiego cacka? Troche teraz poczytałem o tym sprzecie w necie i chyba naprawde najlepsza propozycja. Myślę ,że bezdroza takie jak szutry, polne drogi czy leśne ścieżki mu nie straszne? Jeżeli tak to chyba jest to moto jakie szukam:)

Varadero od 2003 r ma wtrysk i ponoć mniej średnio pali. Jechałem na 2 moto do Łeby, kolega na Varadero z dziołchą i full załadowany. Prędkości spacerowe i spalił około 5,4 litra. Sprzęt wygodny dla wielkich ludzi.

Myślę ,że bezdroza takie jak szutry, polne drogi czy leśne ścieżki mu nie straszne? Jeżeli tak to chyba jest to moto jakie szukam:)

Tu radzę uważać w 2 osoby, przynajmniej na początku. I raczej ubite, twarde podłoże. Polna albo leśna droga to często sypki piach- przejechać to przejedziesz, ale 1,95 m długości będzie wtedy jak znalazł.

Jeszcze do rozważenia Suzuki V-strom 1000 (ew Kawasaki KLV 1000) w tym klimacie. TDM 900 bardzie szosowy.

Temat blisko spokrewniony z wyborem nart. Może nie wszystko jest dla wszystkich? Jeżeli jazda w 2 osoby sprawia trudność, a masa motocykla lub wysokość siodełka są istotnymi parametrami to doradzałbym kupić na początek coś co będzie sprawiało przyjemność. Coś łatwego, lekkiego i do ogarnięcia. V-strom, Transalp, XT660, to żaden wstyd. 20 lat temu to były ciężkie motocykle. Wiem. Czas poszedł do przodu. Warto się jednak zapytać samego siebie gdzie ja wtedy byłem i gdzie teraz jestem?

"polne drogi czy leśne ścieżki mu nie straszne?" Komu? Motocyklowi czy motocykliście?

Edytowane przez koroviov

"Leję na fałki i śmierdzące cwajtakty"

Jeśli TDM to szukaj tylko 900

Spełnia prawie wszystkie Twoje wymagania, jedynie słaba ochrona przed wiatrem powoduje że przyjemna jazda kończy się na 140km/h.

Po za tym dużym plusem jest małe zużycie paliwa, u mnie 4,5-5,5l na 100. A to daje duży zasięg, ponad 400km.

• 3 tygodnie później...

Witam,

ostatnio coraz bardziej ciagnie wilka do lasu i chodzi mi po głowie przesiadka na takie turystyczne enduro.

Trasa polne drogi, lekki las i asfalt.

Myslalem o Dr800big ew. ktm adventure.

Kosztowo tak do 8-9tys.

Na allegro widac jedynie pojedyncze sztuki. Jest ich niewiele.

Co myslicie o dostepnosci czesci do jednego i drugiego przy ew. jakies awarii/eksploatacji ?

Pozdrowienia z Kołobrzegu, europejskie miasto, ceny niemieckie pogoda angielska :)

• 1 miesiąc temu...

Miałem przyjemność polatać XTZ 660, 750, Transalpem 600 i 650 i moje odczucia sa takie, że najbardziej uniwersalny jest Transalp. Mała Tenerka lepsza od Trampka w terenie ale gorsza w trasie. Co do duzej XTZ fajna na trasie ale jakoś miałem obawy w terenie jakaś taka bardziej wywrotna czy coś ( wyższa od trampka a ja jestem krasnal 176 cm)