Skocz do zawartości

Nowy chiński motocykl czy stary japoński? Koszty eksploatacji chopper/cruiser.

Luca
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

@Robertsonnh - Nie były sprecyzowane typ i pojemność. W ofercie polskich dealerów raczej się nie znajdzie tak małych czopków/cruiserów.

Nie ma bo pewnie to już nie opłacalny segment dla japończyków. Dlatego pytam czy to przez chińską konkurencję która w tej poj chopperów (250 cm). ma oferte bardzo bogatą.

Od długiego czasu czytam ten i podobne tematy, tu na forum i na innych stronach. Kiedy zastanawiałem się nad kupnem motocykla małolitrażowego, to też stawiałem sobie pytanie stara japonia czy nowy chińczyk. I wszędzie, ale naprawdę wszędzie, spotykałem się z wypowiedziami użytkowników japonii, że chińczyki są beznadziejne, że straszne. Już pominę merytoryczną zawartość tych postów, której albo nie było, albo ograniczała się do znajomości sprzętu dzięki zasłyszeniu od kogoś (najczęściej kuzyna kolegi lub kumpla brata) albo "specjalistycznemu" badaniu wzrokiem w salonie. Już pominę zawziętość i brak wiary w wypowiedzi użytkowników, którzy zrobili na chińczykach naprawdę sporo kilometrów. Najbardziej mnie zaskoczył... poziom wypowiedzi i agresja.

Doszło do tego, że moja dziewczyna nie tylko nie chciała nawet czytać ze mną tych wypocin niektórych motocyklistów, ale zaczęła podejrzewać, że to może być zaraźliwe.

W końcu zakupiłem chińczyka z 2006r. I jestem zadowolony. Owszem, nie jeżdżę długo, nie jeżdżę daleko - jeszcze - ale nic się nie psuje, nic nie odkręca (spróbujcie odkręcić śrubkę spuszczającą olej, dwa klucze rozwalone). Jeździ ładnie i bez problemów.

Mam więc prośbę do tych, którzy się przeciw chińczykom kategorycznie wypowiadają... Stonujcie chłopaki, piszcie z mniejszym zaangażowaniem i z umiarem w słowach. Nikomu nie pomożecie i nikogo nie uratujecie, opierając swe wypowiedzi o porównywanie naszych motocykli do ekskrementów. Nikogo nie uchronicie pisząc, że nasze sprzęty to kał na oponach. Jedynie możecie zniechęcić ludzi tak do siebie, jak i do 2oo.

Nie podobają się Wam chińczyki? Nie uważacie ich za dobre sprzęty? Macie do tego pełne prawo. Ale wypowiadajcie się jak ludzie, a nie jak zakompleksieni gimnazjaliści, którzy za wszelką cenę chcą wcisnąć własne zdanie.

I poczytajcie trochę, ale wypowiedzi użytkowników chińczyków. Nikt z nas nie mówi, że to super sprzęt, który będzie jeździł przez 300 lat. Nie jesteśmy głupi i znamy nasze możliwości. Ale nie jeździmy na sprzęcie, który rozwali się od podmuchu wiatru czy temperatury asfaltu.

Więcej szacunku, kurka, dla innych użytkowników motocykli.

Osobiście Wam dziękuję, bo przez Wasze chrzanienie i gadanie głupot, toczenie piany i arogancję, zdecydowałem się właśnie na chińczyka. I nie żałuję (i nie piszcie, że jeszcze pożałuję).

Pozdrawiam, LwG i... szerokiej drogi. Wszyscy jesteśmy równi na drodze.

• 2 tygodnie później...

Polecam wam stronę Mnicha który Rometem K125 robił po 1000km dziennie. Był min. w Alpach - Austria, Turcji, Hiszpanii.

http://william350.w....pl/wyjazdy.html

Po 64.tyś km rozsypało mu się łożysko na wałku zdawczym od strony sprzęgła:

https://picasaweb.go...390743300360082

Ale to i tak niezły wynik jak na taki słaby motorek.

Ostatnio kupił Rometa R150 co mówi samo za siebie...

Edytowane przez samonek4

• 7 miesięcy temu...

na Twoim miejscu zapoznałbym się z opinią Pawła Boruty, któryś śm; pojeździł i opisał, a ma doświadczenia z różnych maszyn - w przeciwieństwie do większości użytkowników chińskiej myśli technicznej

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Słyszałem dużo dobrego o M16 ale wiadomo to nie stary poczciwy JUNAK. Podobno silnik w nim użyty to po prostu HONDA REBEL no ale składany i testowany w Polsce. Teraz nawet podbija rynek niemiecki. A jak z tymi starymi japońcami na co ewentualnie zwrócić uwagę przy zakupie?

Edytowane przez metal_74