DrPlama Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Witammam Sv1000 z filtrem KN, Chce poprawić dzwiek na bardziej basowy ale nie chce wydawac > 1000 zł na tłumiki. seryjny tłumik ma wymiary 10,5cm na 12,5 na 50cm kolektor ma 2 cale i tu pytanie ktora opcja bedzie lepsza 1 daje 50cm długosci rure o srednicy 10 cm (pusta w srodku- bez rury wewnetrznej) i kombinuje ze srednica jej wylotu (taka sama jak kolektor lub mniejsza) lub2 do tej 100mm rury daje nacinana/ wiercona rurke wew o srednicy takiej jak kolektor i obwijam wata mineralna które roziwazanie da lepsze efekty dziwekowe i mniej szkodliwe dla silnika?(jak czesto trzeba nacinac tak rurke wew?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Jak już musisz to opcja 2. Rurę wiercisz w "sitko". Sporo zabawy.Pusta rura zepsuje dzwięk. Tak jak drag pipes w Harleyach - wysoki, metaliczny dzwięk i wielka krzywda dla silnika. Ewentualny zysk tylko w okolicach górnej granicy obrotów. Pooglądaj na youtube jak chodzą różne wydechy. SV to nie Harley ale też V2 i na HD widać jaki wydech jest - czy drag pipes czy duża tuba a na sportowych moto kazdy ma taki sam wygląd. Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebazaz Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 (edytowane) 2 do tej 100mm rury daje nacinana/ wiercona rurke wew o srednicy takiej jak kolektor i obwijam wata mineralna Jeśli masz na myśli budowlaną wełnę mineralną, to po kilkuset kilometrach zostanie rozdrobniona i wypluta na zewnątrz (sprawdziłem) :biggrin: Pozdrawiam. Edytowane 5 Września 2008 przez sebazaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Tu jest wydech długi i trochę tłumiony w środku:http://pl.youtube.com/watch?v=GOAjj5SXQB8&feature=related Tu puste rury ale dosc duza srednica:http://pl.youtube.com/watch?v=wwkiUprXnuo&feature=related A tu prawie puste wydechy, na poczatku mają tylko przegrodę a dalrj są puste aż do wylotu:http://pl.youtube.com/watch?v=CvkKzH_5KPs :flesje: :wink: Do tłumienia użyj stalowych druciaków do mycia naczyń. Duża średnica wydechu, wlot - przejście przez wydech - wylot tej samej średnicy. Tak jak wydechy Scorpion które mają najlepszy bass. :cool: Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebazaz Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Moim zdaniem to nie będzie tak samo w TL o wysokim stopniu sprężania i czterech zaworach na cylinder, co w flakowatym silniku HD.Dolnozaworowe sowiety całkiem przyjemnie i nie tak głosno pracują nawet na pustym wydechu.Bardziej wysilone jednostki są dużo głosniejsze i ta sama recepta może nie poskutkować.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qurim Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 To oczywiste. Podałem tylko przykłady zależności średnicy do dzwięku. PS. Tu je moje marzenie jeśli chodzi o japońskie moto. V2 oczywiście. http://pl.youtube.com/watch?v=kTP3GB_dymM&feature=related Cytuj MotorcycleStorehouse Dealer. Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla! Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrPlama Opublikowano 5 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 ja chciałbym uzyskac cos takiego http://pl.youtube.com/watch?v=X0ew07YF20U lub http://pl.youtube.com/watch?v=OLyfWwj3Iow&feature=related Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Zdajesz sobie sprawe ze na ssaniu masz juz zubozona mieszanke, a otwarty wydech jeszcze bardziej ja zubozy ?Szykuj sie na klopoty w jezdzie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrPlama Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 (edytowane) małe sprostowanie - chce uzyskac troche głosnejsze i basowe brzmienie. jesli wydech bedzie bez zmian a w dolocie zmiany- to zubaza mieszanke?jesli zmiany w wydechu to szybsze oproznianie = zubozenie mieszanki. Jak np bedze KN i sportowy wydech to powinno byc ok? (szybsze zasysanie i oproznianie?) Zreszta komputer tez zrobi swoje i sie dostosuje? Edytowane 6 Września 2008 przez aryan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekRR Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Nie wiem czy to bedzie latac, tak samo w 2suwie jak i 4suwie wydech nie sluzy tylko do odprowadzania dymu z komory spalania. Samorobki to ja kombinowal w WSce i w MZ ja mial, ale zadnych pozytywnych wrazen. A koledze MZ sie zatarla po zmianie wydechu, wlasnie przez wydech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 sa silniki ktore dobrze toleruja wlozenie im czegokolwiek na wydechu a sa i takie ze mala ingerencja w wydech = klopoty, wiec jesli chcesz robic tlumik sam i nie wiesz jak moto zareaguje to moze sie okazac, ze masa energii psu w d...zawsze bylem i bede za uzyciem akcesoryjnych dedykowanych konkretnemu modelowi, jesli za drogie a trafia sie cos okazyjnie to najpierw sprawdzic czy dziala pozniej kupowac, a jak robisz prototyp to Twoje wlasne ryzyko i nikt Ci na forum na 100% nie odpowie czy ta puszka bedzie po pierwsze miala odpowiedni dzwiek a po drugie czy nie zaszkodzi pracy silnika..pozdrawiam Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Jezeli masz KN na ssaniu to nie znaczy ze masz szybsze zasysanie tylko wieksza objetosc powietrza z ktora musi pracowac gaznik, lub wtryski. W oryginale przecież masz puche na filtr powietrza, ktorej objetosc jest obliczona na prace z danym ukladem "zarzadzania silnikiem".Komputer ma pewna mozliwosc oddzialywania przez wzbogacenie mieszanki, ale nie do nieskonczonosci. Tymczasem w twoim przypadku chcesz jeszcze zastosowac przelotowy wydech, ktory dodatkowo spowoduje zubozenie mieszanki na zaworze wydechowym, piekne strzaly przy zejsciu z obrotow ( czesc swiezego ladunku mieszanki dopala sie w tlumikach ) i podwyzszenie temperatury w komorze spalania. Radze poszukac w angielskojezycznym internecie porad jak zbudowac tlumik zabezpieczony w jakims sensie przed tymi zjawiskami a jednoczesnie dajacy lepszy bas niz oryginal. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekRR Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Albo na Motobazar, allegro.pl.... :) Za kilka stow jakas uzywka sie znajdzie. Byc moze nawet nie przerebiana wlasnorecznie przez wlasciciela :) PS. Co to za moto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrPlama Opublikowano 7 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 moto tak jak w 1 poscie czyli SV 1000 na wtrysku (V2 - 90 stopni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaszpir Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Radze poszukac w angielskojezycznym internecie porad jak zbudowac tlumik zabezpieczony w jakims sensie przed tymi zjawiskami a jednoczesnie dajacy lepszy bas niz oryginal.Jeśli można prosić jakieś linki lub pod jakimi hasłami googlować?Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi