ural_zgora Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja tez wiem o tym ze do lamp xenonowych sa specjalne zarowki i jest to caly skomplikowany zestaw, ale .... skoro "fachowcy" twierdza ze to co sprzedaja to sa zarowki xenonowe to dlaczego laik ma im nie wierzyc ???Jesli klamia, to swiadomie robia w jajo cala mase klientow Sprawdz sobie jaka temperatura wywiazuje sie w przypadku ksenonu i zwyklej zarowki. To wlasnie stad bierze sie barwa emitowanego swiatla, a nie z malowanej na niebiesko banki szklanej. Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez ural_zgora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 zwykłe naciąganie klienta , w polszy tego na allegro pełno i w supermarketach. Czyli, wszedzie i na kazdym kroku walenie w czlona klienta i udawanie ze sie sprzedaje super produkt !!! ;) :D I wez tu wierz "fachowcom" w salonach.No nic .... kupilo sie to juz moja strata ;) Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Wiesz, jak sie ktos nie zna a slyszal o takim wynalazku jak swiatla xenonowe to idzie do "fachowcow" i pyta co i jak.Wiec ja tak wlasnie postapilem i zapytalem, dostajac odpowiedz ze te zarowki, pseudo xenonowe :biggrin: sa jak najbardziej OK do starych wkladow.Wiem ze sa cale zestawy, przetwornice i inne dodatki, ale skoro zobaczylem w sklepie takie wlasnie zarowki, to zapytalem czy mozna je zamontowac i powiedziano mi ze tak.Teraz wiem ze to sciema i oszustwo. :biggrin: Wiec nie widze powodow aby nabijac sie z tego. :biggrin: Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ural_zgora Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 ponoc "skoro nie widac roznicy to po co przeplacac" :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaq_ Opublikowano 1 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2008 Wiem ze sa cale zestawy, przetwornice i inne dodatki, ale skoro zobaczylem w sklepie takie wlasnie zarowki, to zapytalem czy mozna je zamontowac i powiedziano mi ze tak.Jeżeli tak zadałeś pytanie to Cię nie oszukali - można je zamontować :D Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) Jeżeli tak zadałeś pytanie to Cię nie oszukali - można je zamontować :wink: Pzdr No to teraz Panowie, male sprostowanie do zaistnialej sytuacji ....Otoz ... pofatygowalem sie wczoraj do najwiekszego sklepu motoryzacyjnego w mojej okolicy i sprawdzilem na dziale z zarowkami co i jak i dlaczego :P Na zarowkach WSZYSTKICH jest napisane : xenon gas technology i w zaleznosci od potrzeby :P ( i to mnie dziwi ) jest dopisek o ile zwiekszaja poprawe widocznosci 50, 70 lub 90%.Czesc z nich ma CALE szklo niebieskie, czesc ma tylko koncowke na niebiesko, czesc jest cala biala :wink: Sa tez zarowki z opisem super brilliant, super light tez z dopiskiem: xenon gas technology.Kuzwa, o co kaman !!!! :eek: No i oczywioscie te wszystkie zarowki sa dostosowane do standardowych wkladow w samochodach i motocyklach :clap: :clap: Edytowane 2 Września 2008 przez majkelpl Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bimbak Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 ściema ściema ściema.....Wszystkie te napisy na opakowaniach można sobie wsadzić... wiadomo gdzie. Żarnik lampy wyładowczej (ksenonowej) pracuje na napięciu 23 tys V!!! By uzyskać te 23 tysiaczki z 12V potrzebujesz przetwornice. W żarniku światło daje łuk elektryczny a nie żażący się drucik jak to ma miejsce w żarówce. Żadna żarówka nie da ci światła takiej barwy/ciepła jak ksenon.Osobiście mam ksenony w aucie od 2 lat w miejscu standardowych H1 w soczewce i za nic nie wróce do żarówek. Wkrótce montuje ksenony do cebry i polecam każdemu właścicielowi 2oo taki zabieg. Ksenon w tym kraju budzi respekt na ulicy i od kiedy je mam w aucie nikt mi nie wymusił pierwszeństwa co na moto zdaża mi się notorycznie.A jak ktoś niechce bawić się w przeróbki to mogę polecić żarówki Philipsa Vision2Night czy jakoś tak. Testowałem je zanim przeszłem na ksenony i przynajmniej jeśli chodzi o H1 to różnica między tą a moją poprzednią żarówką była spora. Do ksenonów jej daleko no ale zawsze coś. Cytuj http://bikepics.com/members/chudy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Dlatego wydaje mi sie ze ja dalem sie zlapac na haslo: xenon a tam jak wol stoi ze : to tylko xenon gas technology a nie zarowka xenonowa :D :crossy: Tak wiec .... kupujemy tylko zwykle H4 z mocniejszym swiatlem :crossy: Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość świerzy Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Majkel , myślałem że z ciebie "palant" , ale przyznałeś się do niewiedzy i teraz tak nie uważam . Myślę że jesteś zwyczajnie niedoinformowany :D To co "fachowcy" wżenili ci jako xenon to albo zwykła żarówka H4 (albo inne H ) pomalowana na niebiesko , albo żarówka z dodatkiem gazu xanonowego . Co powoduje iż niektórzy -myśląc na skróty -nazywają je xenonowymi. Bimbak wytłumaczył Ci różnicę działania dlatego nie będę tego robił . Powiem krótko - zmień "fachowców" . Palnik wyładowczy daje 3 do 4 więcej swiatła od żarówki halogenowej . A nanoszenie na nią filtra ( w postaci niebieskiej farby ) powoduje tylko zabieranie części lux-ów . I "to" nie może lepiej świecić . Ja zamontowałem bi-xenony do motocykla . Jest lepiej niż się spodziewałem . Miałem żarówkę 80/100w i myślałem że nie będzie jakieś wielkiej różnicy . A xenon świeci jeszcze lepiej od 100watowej h4 . Trzeba dobrze ustawić reflektor bo w nocy naprawdę bardzo oślepia . pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 Majkel , myślałem że z ciebie "palant" , ale przyznałeś się do niewiedzy i teraz tak nie uważam . Myślę że jesteś zwyczajnie niedoinformowany :biggrin: No to dzieki i mi ulzylo :clap: Jak napisalem tak mi powiedziano :D Powiem krótko - zmień "fachowców" . Juz zmienilem bo napisalem o tym na forum i mi wytlumaczono :crossy: żarówka z dodatkiem gazu xanonowego . Co powoduje iż niektórzy -myśląc na skróty -nazywają je xenonowymi. No i wlasnie takie cos sprzedaja :clap: :crossy: I teraz pytanie czy takie zarowki rzeczywiscie lepiej/jasniej swieca ??? :eek: Ja zamontowałem bi-xenony do motocykla . A cuz to jest ??? :eek: Nie xenony a bi-xenony .... :D Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość świerzy Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 >A cuz to jest ??? >Nie xenony a bi-xenony .... To w dalszym ciągu palniki xenonowe tyle że obsługują zarówno długie i krótkie światła . Montuje się je zamiast żarówek H4 gdzie są dwa włókna . Jedno od długich drugie od krótkich ( bądz drogowych i mijania) . W bi-xenonie jest elektromagnes który porusza palnikiem w tył i przód ba raz reflektor świecił jak na drogowych , a raz jak na światłach mijania .- to jest bi-xenon . http://moto.allegro.pl/item424846831_bi_xe...ier_gratis.html tu masz zasadę działania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazze Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 ściema ściema ściema.....Wszystkie te napisy na opakowaniach można sobie wsadzić... wiadomo gdzie. Żarnik lampy wyładowczej (ksenonowej) pracuje na napięciu 23 tys V!!! By uzyskać te 23 tysiaczki z 12V potrzebujesz przetwornice. W żarniku światło daje łuk elektryczny a nie żażący się drucik jak to ma miejsce w żarówce. Żadna żarówka nie da ci światła takiej barwy/ciepła jak ksenon.Osobiście mam ksenony w aucie od 2 lat w miejscu standardowych H1 w soczewce i za nic nie wróce do żarówek. Wkrótce montuje ksenony do cebry i polecam każdemu właścicielowi 2oo taki zabieg. Ksenon w tym kraju budzi respekt na ulicy i od kiedy je mam w aucie nikt mi nie wymusił pierwszeństwa co na moto zdaża mi się notorycznie.A jak ktoś niechce bawić się w przeróbki to mogę polecić żarówki Philipsa Vision2Night czy jakoś tak. Testowałem je zanim przeszłem na ksenony i przynajmniej jeśli chodzi o H1 to różnica między tą a moją poprzednią żarówką była spora. Do ksenonów jej daleko no ale zawsze coś. Bimbak.Pytanie: Mam żarówki H7, co jest potrzebne by przejść na xenon? Oprócz samej żaróki rozumie się? pozdro Cytuj OSKAR #21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 http://www.xenonowe.pl/index.php?MENU=zest...czenie=motocykl Cały zestaw ma się rozumieć :biggrin: nie wiem czy masz dwie lampy czy jedną...jezeli dwie to dwa komplety czyli zestaw składający się z żarówki i przetwornicy plus kawałek instalacji :evil: Mój wujek składał coś takiego do mercedesa do oryginalnych wkładów chodzi bardzo dobrze :crossy: Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peet Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 (edytowane) Fajnie, fajnie - ale gdzie zestaw samopoziomujący i spryskiwacz w moto? To chyba jest wymagane przepisami i zapobiega właśnie oślepianiu. Sam mam ksenony w aucie i wiem co to znaczy dobre światła, jednak do moto nie polecam... wystarczą dobre żarówki o zwiększonej jasności plus dobra regulacja. Aha i niech Ci wszyscy co oślepiają innych światłami wbiją sobie do łba, że to zmniejsza ich bezpieczeństwo a nie zwiększa. Edytowane 2 Września 2008 przez Peet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 2 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2008 to jest bi-xenon . http://moto.allegro.pl/item424846831_bi_xe...ier_gratis.html tu masz zasadę działania . Dzieki bardzo :buttrock: , tylko czy to da sie wlozyc do motocykla ??? :biggrin: Bo gdzie schowac ta przetwornice ??? [...]do moto nie polecam... wystarczą dobre żarówki o zwiększonej jasności plus dobra regulacja. No i chyba tak bedzie najlepiej :biggrin: Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi