Skocz do zawartości

Problem z rozrusznikiem. DR 125

Włochaty
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Mam następujący problem, w mojej dr nieraz niewyłącza sie Rozrusznik. Poprostu motor juz chodzi i rozrusznik też. Nieraz rozrusznik sie sam włącza, bez dotykania palcem motocykla, poprostu sie włączy i cały czas kręci, nieda sie go wyłączyc, dopiero jak sie aku odłączy. Co to moze być. Bardzo bym prosił o szybką odpowiedz, bo słonce w pełni a tu DR numery czaska.

masz gdzies zwarcie w instalacji , ewentalnie przekaznik rozrusznika siada.

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

A jak mozna sprawdzic czy to przekaznik? Ewentualnie gdzie go wyczyścić. Jak moze byc sensowna cena za taki przekażnik? Dzwoniłem do jednego kolesia co ma czesci do DRy 125, wyjeb** mi cene 110zł :) czy to dobra cena czy koleś sporo przesadził, moze da rade założyć jakiś odpowiednik?

Zwarcie przewodow napewno. Mialem to w GS500E - przewod od aku do przekaznika skladal sie z wielu grubych wlokien i niektore stykaly do obudowy przekaznika i krecil sam caly czas. Wystarczylo kopnac w bok moto i przestawal. :wink:

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Posprawdzaj przewody zasilające rozrusznik. Może któryś się przetarł i rozbi zwarcie przed przekaźnikiem. Styki przekaźnika w tym przypadku powinny być zwarte tylko, gdy poda się napięcie zasilające. Można spróbować przeczyścić styki przekaźnika jeżeli wina leży po jego stronie. Oczywiście można kupić zamiennik o podobnych parametrach ale nie wiem czy pasował będzie w gniazdo (wtedy trzeba kombinować), ważne jest napięcie zasilające przekaźnik i prąd jaki może płynąć przez załączane styki.

Posprawdzaj te kable.

Pozdrawiam

Edytowane przez bolo28

Wczoraj naprawiłem DRke. Byłem u larsona i dał mi przekaźnik od jakiegoś chińczyka. Niewiem ile wytrzyma, ale narazie chodzi ładnie. A kable sprawdzałem 2 razy, kazdy podejzany zaizolowywałem itd. Włącznie w stacyjce i pod siedzeniem, ale widocznie to była wina spalonego przekaznika. Tak czy siak problemu już niema.

Dziękuje wszystkim serdecznie za wyczerpójącą i szybką odpowiedz.

PS. Niema jak to starter nożny :icon_biggrin:

• 8 miesięcy temu...

Witam panów. Nie chce zakładać nowego tematu, wiec napisze w tym, mam taki problem z prądem ze pali mi bezpieczniki, sprawidziłem kable i wszystko jest ok. Od bezpiecznika idą 2 kable, jeden idzie do takiego metalowego czegoś które znajduje się pod osłoną, jest przykręcone do ramy, czy to moze byc reóglator napięcia?