jurjuszi Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Witam, Wczoraj wróciłem sobie z przejażdżki moją poczciwą Cagivą. Wjeżdżam na podwórko, wyrzucam na luz, przekręcam kluczyk, wyjmuję ze stacyjki i... Kurna, coś jest nie tak!!! O k***** :) silnik cały czas pracuje, wyłączam czerwony prztyczek na kierownicy i nic, dalej chodzi :) Zdębiałem. Co tu robić? Można na chamca zapchć wydech i zgaśnie, ale co z tego, skoro jak widać zapłon pracuje... I nagle pyr-pyr-pyr i zgasł. Dziwne... Naciskam starter bez kluczyka żeby się upenić czy jednak ten prąd się wyłączył. Nie bangla. Dobrze. Przekręcam kluczyk, odpalam. Chodzi, wyłączam zapłon dalej chodzi i znów po ok. 20 sekundach gaśnie... O co może chodzić? Przekaźniek jakiś czy cuś? pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okrop Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 ja tam pamietan z 2T (jawy) ze byl w stanie sobie chwile pochodzic chwile bez pradu,. a nawet w roznych okolicznosciach wkrecic sie na obrotu zamoczynnie... zakladajac ze wylaczyles zaplon - to by wychodzilo na jakies wzbudzanie w ukladzie - wiec moze trzeba elektryke szczegolowo przejrzec, bo zaplon powinien odcinac prad - i jak mowisz mniejwiecej to robi - wiec ten prad musi tam doplywac z innego miejsca... mozliwe ze wiele nie pomoglem ale bede sledzil watek - moze gkot bardziej doswiadczony spotkal sie z czyms takim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 No dzisiaj zdejmę bak i przejrzę wiązki. Może coś się przetarło... Ta cagiva to 4T z zapłonem elektronicznym więc powinno chyba go wyłączyć i już. W sumie śmieszna sprawa :) pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolo28 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Może styki któregoś przekaźnika albo stacyjki się nadtopiły i są zwarte. Najlepiej spojrzeć na schemat instalacji elektrycznej i posprawdzać elementy obwodu odpowiedzialnego za zapłon. Chyba, że ktoś dobrze zna instalację elektryczną w tych motocyklach i może doradzić coś.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Yo! Hahaha, ja tak mam w Zamulatorze (Caro Plus), jak na benzynie chodzi i swiatla sa wylaczone :]. Moge wyjac kluczyk, a on dalej dziala. Trzeba wlaczyc swiatla to zgasnie :).Ale co jest winne, to nie wiem...Sorry za OT :). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ja mam caly schemat okablowania wiec sobie zerkne. Stacyjka chyba jest OK, bo po jej przelaczeniu w pozycje OFF nie mozna zapalic swiatel i gasnie kontrolka luzu. Przekaznik to bylo pierwsze, co mi sie nasunelo... pozdr Yo! Hahaha, ja tak mam w Zamulatorze (Caro Plus), jak na benzynie chodzi i swiatla sa wylaczone :]. Moge wyjac kluczyk, a on dalej dziala. Trzeba wlaczyc swiatla to zgasnie :).Ale co jest winne, to nie wiem...Sorry za OT :). PzdrOoo też popróbuję ze światłami :) pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viktor24 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Witam,a może to wina elektrozaworu... Po chwili namysłu -cofam to nie diesel:)pozdrawiam i sorki za zamieszanie Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez viktor24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 (edytowane) Też tak miałem w DRze, zdusiłem go butem przytkniętym do wydechu :notworthy: Okazało się że odczepiła się masa od stacyjki i to nie odcinało zapłonu. Tylko że ja masę miałem taką zbiorczą, a kostce koło lampy. Edytowane 7 Sierpnia 2008 przez Greedo Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 I co, myslisz ze jak ja przekrecam kluczyk na off to jeszcze pali te 20 sekund bo kranik (elektryczny) juz sie zamknal i po prostu silnik zdycha z powodu braku paliwa, tak? Czy to oznacza, ze wlasciwie teraz kiedy sobie stoi w garazu caly czas jest wlaczony zaplon? pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Myślę że przerwana jest gdzieś masa i prąd nie jest po wyłączeniu puszczany na masę tylko nadal wesoło płynie sobie w obwodzie :notworthy: Znajdź kostkę od stacyjki gdzie jest podłączona do niej masa i sprawdź całe połączenie. Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepomz Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 dziwny przypadek;) mi sie tylko kiedys przytrafiło, ze jechałem moto 2t postawiłem go w domu chcem wyłączyc a drań dalej chodzi i zaczyna coraz bardziej kopcić:notworthy: okazało sie ze dostał samozapłonu bo zaczął sie palić żar na głowicy:) sorki za zamieszanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 a moze to samozaplon ? swiece masz odpowiednia ? zaplon ustawiony wlasciwie ? Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Motocykl zapala dobrze, pracuje dobrze, jedzie dobrze, zbiera sie dobrze. Nic nie wskazuje na swiece, ale moge wymienic dla spokoju. Gwoli przypomnienia to jest 4T z zaplonem CDI. Spotkalem sie z samozaplonem w samochodzie, ale to trwalo dozlownie 3 sekundy pyrkotania a nie prawie pol minuty normalnej rownej pracy silnika. Tak, jak radzi Greedo. Sprawdze polaczenia, ew. przetarcia izloacji i zobaczymy co to bylo. Generalnie miałem wczoraj kupę śmichu. Wolę tak, niż jakby nie zapalał, albo gasł w trakcie jazdy :icon_rolleyes: pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okrop Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 brak masy wydaje sie byc sensowny.w sam raz potrzeba dluzszej chwili zeby sie rozeszlo i zgaslo, jesli zwarcie to moto bez dotykania teoretycznie chodziloby caly czas, a nie gaslo po 20 30 sec. Z drugiej storny moze zgaslo po pewnym czasie po deikatnym dotknieciu, ruszeniu go - to znowu spowodowalo usuniecie zwarcia :icon_rolleyes: udanej zabawy ze sledzeniem kabelkow :icon_mrgreen:obys znalazl i opisal co bylo :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Opiszę na pewno. Może sie komuś przyda w przyszłości :icon_rolleyes: dzieki wszystkim za rady i wskazówki. pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi