Skocz do zawartości

Zamknieta guma i co dalej ???

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Śliwa napisał:
Gwoli uściślenia - "high side" występuje w wyniku uślizgu tyłu do którego można doprowadzić poprzez zbyt mocne ODKRĘCENIE gazu w zakręcie a nie poprzez jego zamknięcie. Zamykanie gazu w zakręcie może doprowadzić do uślizgu przodu i w rezultacie szlifa, tzw "low side"

Śliwa, jest dokładnie odwrotnie :icon_mrgreen: http://forum.motocyklistow.pl/index.php?s=...ndpost&p=770864

hikor

MOC napisał:

Skoro juz zamknales opone to znaczy, ze dobrnales do celu i teraz juz jestes motocyklista pelna geba...

:P

hehehe dzieki za komplement milo mnie to polechtalo nie powiem, ale wiem ze droga jeszcze daleka przede mna. A tak na marginesie to jak to jest z tym kolanem mam po prostu doope do wewnetrznej wystawic troche i sie zwiesic i przyszorowac? I jak to jest opierasz sie na tym kolanie czy tylko lekko macasz asfalt??

gsi4ever napisał:

A tak na marginesie to jak to jest z tym kolanem mam po prostu doope do wewnetrznej wystawic troche i sie zwiesic i przyszorowac? I jak to jest opierasz sie na tym kolanie czy tylko lekko macasz asfalt??

Podpinam się pod pytanie kolegi wyżej bo też mnie to właśnie interesuje :crossy:

..w prawdzie do pełnego zamknięcia tylnej opony zostało mi ok 0.2 cm :icon_mrgreen: to w dalszym ciągu nie udało mi się jeszcze dotknąć / szlifować kolanem asfaltu (chyba że za mało się zwieszam przerzucając tyłek na daną strone winkla ?) ..

Edytowane przez Tylik

Tylik napisał:

Podpinam się pod pytanie kolegi wyżej bo też mnie to właśnie interesuje :icon_mrgreen:

..w prawdzie do pełnego zamknięcia tylnej opony zostało mi ok 0.2 cm :cool: to w dalszym ciągu nie udało mi się jeszcze dotknąć / szlifować kolanem asfaltu (chyba że za mało się zwieszam przerzucając tyłek na daną strone winkla ?) ..

I na co ci te 900 ccm :biggrin:

Ja mam następujące odczucia - możesz jechać prawie prosto i zwiesić dupę tak, że przytrzesz slider na każdym rondzie. Takie coś daje radochę na wolniutkich winklach i dobrze sprawdza się na torze takim jak Lublin. W rzeczywistości dzika chęć do zejścia na kolano spowalnia. W Kownie na dniach Suzuki przekonałem się, że tor szybciej przejeżdża się na pełnej k*rwie bez przycierania sliderów niż jak jedzie się łuki tak żeby szorować kolanem o asfalt.

Ćwicząc winkle na cywilnej drodze nigdy nie nauczysz się prawidłowej pozycji i dobrych torów jazdy. Takie rzeczy można wyrobić tylko na Poznaniu czy innym zamkniętym obiekcie, gdzie można pojeździć szybko. Wtedy prędkość wymusza inne ułożenie ciała i jednocześnie trudniej doprowadzić do przycierania podnóżkami, wydechem i czymtam jeszcze. Lublin to też popierdołka - idealne miejsce do wstępnej nauki, ale w porównaniu do prawdziwego jeżdżenia po winklach :buttrock: lipa jak cholera.

A ostatnie 2 mm chickenstripa trudniej zetrzeć niż wcześniejsze 5 cm.

przecież kolanem można dotknąc jeszcze sporo przed zamknieciem opon, wiec nie wiem czemu sie tak wysilasz mając je juz dawno zamkniete. W VTR podstawą było trzymanie stałego gazu podczas jazdy na zamknietych gumach. Odjecie gazu nie podwodowało moze high side'a, ale dawało sie odczuć jako silne szarpnięcie i ciagneło moto wgłąb zakretu. btw, mozna ten silny efekt hamujący było wykorzystac przy zbyt szybkim wejsciu w zakret, zeby zaciesnić.

Mi najlepiej jedziło sie na Bridgestone'ach Battlax. Opony trzymały jak przyklejone, pomimo ze podnózki dawno dotykały asfaltu a nawet zaczynały składać.

.. czyli jednak z tego co piszeta za mało wychylam "dupke" i "kolanko" ;) hehe

Ja jak narazie nie byłem niestety na żadnym z torów :) ..ale w planach mam w najbliższym czasie wypad do Lublina..

Co do opony to udaje mi się ją (praktycznie całą) zamknąć w samym tylko centrum Wawy (nie mówie tu o jakiś ślimakach na wiadukty/mosty typu Poniatoszczak lub ronda).

Jeden z ładniejszych winkli jakie do tej pory przetestowałem i najbardziej mi się podoba znajduje się w Modlinie :cool: .. a tak poza tym nic konkretnego, dobrego do poćwiczenia nie znam :P

Ktoś zna jakieś dobre miejsca do winklowania w Wawie lub okolicach ??

Edytowane przez Tylik

Śliwa napisał:

Gwoli uściślenia - "high side" występuje w wyniku uślizgu tyłu do którego można doprowadzić poprzez zbyt mocne ODKRĘCENIE gazu w zakręcie a nie poprzez jego zamknięcie. Zamykanie gazu w zakręcie może doprowadzić do uślizgu przodu i w rezultacie szlifa, tzw "low side"

pozdro

Śliwa

Gwoli uściślenia - nie tłumacz nikomu tego, czego nie jestaś pewny. A jak jesteś już pewny, to jeszcze skonsultuj z kimś kto na pewno wie. Do high side może doprowadzić - nieumiejętne dodanie i puszczenie gazu w zakręcie, nieumiejętna zmiana kierunku tzw. przejazd szykany, nieumiejętne korzystanie z tylnego hamulca i wiele wiele innych błędów, które robicie. High side to bardzo specyficzne, ale znane zjawisko. Można go unikać ale trzeba poznać i zrozumieć pracę zawieszenia w motocyklu.

Pozdrawiam.

konikkonik napisał:

które robicie.

Uff dobrze, że chociaż ty jeździsz bezbłędnie. Gdyby Lorenzo odrobił prace domową to pewnie nie wyrąbałby na pierwszym zakręcie w Laguna Seca! A to głupek! :icon_rolleyes:

Cytat
- cargo wjazd na wiadukt

Słabe miejsce. Nie dość, że wjeżdżasz pod dużym kątem z praktycznie zerowej prędkości (chyba, że ładujesz się stówką przez pasy namalowane na jezdni) to jeszcze na środku winkla są metalowe łączenia, a na wyjściu z łuku studzienka kanalizacyjna. Nic tylko wyłapać uślig i wylądować na barierkach.