Skocz do zawartości

ktm 660 lc4 - dzwignia dekompresora

trajka66
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko w motocyklu byl opisany KTM 660 LC 4 na ktorym startuja polacy i wiekszosc ludu na Dakarze. I pod zdjeciem bylo napisane "Dzwignia dekompresora, bez niej nawet na sprawnym akumulatorze, nie daloby sie pokrecic rozrusznikiem" Do czego sluzy ten "dekompresor". Z gory dzieki z odpowiedz.

Pozdrawiam

POLACY GORA NA DKARZE!!!!!!!! ;) :)

Dekompresatory ręczne sa spotykane w motocyklach z elektrycznym rozrusznikiem z jednym cylindrem o dużej pojemności skokowej. Rozrusznik musiał by być gigantyczny aby sprzeżyć mieszankę w wielkim cylindrze. A tak dekompresatorem unosimy zawór, wał się rozpędza za pomocą rozrusznika i po zamknięciu zaworu przy puszczeniu dekompresatora wał ma wystarczająco dużą energie kinetyczną by przeskoczyć GMP.

• Administrator

Dodam, że KTM montuje coś, co nazywa automatycznym dekompresatorem. Nie wiem na czym to polega od strony mechanicznej - na jakiejś zębatce w silniku jest taki mały dynks który powoduje, że silnik podczas opadalania sam się odpręża. Wiem że mój opis jest po kiju nocą od strony technicznej, więc postaram się dowiedzieć dokładnie, na czym polega ten patent od strony mechanicznej. Natomiast od strony praktycznej sprawdza się to tak, że zimny silnik w 400 EXC zapalam bezproblemowo używając elektrycznego rozrusznika, zupełnie nie operujac dźwignią dekompresatora, natomiast rozgrzany silnik odpalę kopytem, bez dekompresatora... ręką. Serio. Bezproblemowo. Tylko trzeba dobrze wyczuć moment, żeby silnik nie odbił i ręki nie wybił.

pzdr