Skocz do zawartości

Nowa XTZ 1200 Super Tenere 2009 r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W 2009 r ma mieć miejsce premiera nowej yamahy xtz 1200 super tenere . Dla zainteresowanych link z artykułem na ten temat

http://bulldogspirit.forumpro.fr/actualite...0-2009-t641.htm

Pozdro

Edytowane przez strzykawa

hmm... wygląda, jakby na fotce 660 ktoś dopisał 1200. no, i domalował drgi kolektor wydechowy :crossy:

...co potwierdza z resztą podpis na obrazku. innymi słowy może w tekście jest nawet nieco prawdy, ale na rzeczywisty obrazek przyjdzie pewnie jeszcze poczekać

BTW kolejna próba ataku na rynkową pozycję gs-a? ;>

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Pozostaje mieć nadzieję że Yamaha wzorem małej XTZ-ty wypuści na rynek prawdziwe turystyczne enduro a nie jakiegoś kolejnego uterenowionego klocka typu Varadero, VStrom czy CapoNord... po nieodżałowanej Africe Twin na rynku nastała pustka...i tylko KTM Adventure obecnie ją godnie wypełnia chociaż do niezawodności i trwałości Afri mu trochę brakuje... no ostatnio wszedł też BMW GS800... tak więc jeśli Yamaha pójdzie soją drogą i postawi na solidność, prostotę konstrukcji i nie przekombinuje z elektroniką... zapoda 21 cali z przodu zawiasy o konkretnym skoku i masa nie przekroczy 200 kg na sucho, to może motocyklowi nomadzi wreszcie będą mieli motocykl dla siebie...

• 2 tygodnie później...

Witam,

Byłem dwa dni temu na przeglądzie mojej cebeefki w hondzie. Gadałem z mechanikami i jeden z nich coś mówił, że chodzą słuchy, że Honda ma w 2009 reaktywować Afrykę. Coś mi się nie chce w to wierzyć (dwucylindrowca mają w ofercie - Transalp - brzydki (imho) bo brzydki ale jest). bo to by była kanibalizacja marki (choć BMW to robi systematycznie i jakoś na złe mu to nie wychodzi). Sam się przymierzam do zakupu w 2009 enduro i na razie jakoś nowa Tenerka jest liderem prywatnego rankingu (tak naprawdę to chciałbym BMW F800GS ale ta cena...) - poręczna, ładowna i w akceptowalnej cenie..

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Czy ktoś z Was miał już możliwość jeżdżenia na nowej xtz660? Dziś zapisałem się na jazdę próbną - ale najbliższy wolny termin to dopiero 2 września :evil:

Przymiarka "na sucho" w Uhma-Bike tylko rozpaliła moją ciekawość, motocykl jakby szyty dla mnie na miarę, tylko ta moc... :biggrin: Za to w promocji można teraz wyjechać z salonu z Akrapovicem (Yamaha daje przy zakupie 3,5k zł upustu na akcesoria ;) ).

Pozdro,

Mario.

Edytowane przez Mario

Mario napisał:

Przymiarka "na sucho" w Uhma-Bike tylko rozpaliła moją ciekawość, motocykl jakby szyty dla mnie na miarę, tylko ta moc... :)

Mocy wystarcza, przynajmniej tak było w XTZ 660 Tenere. Za to mnie dokuczały wibracje na kierownicy od 120 km/h, bo jak sądzę w tym silniku dalej nie ma wałka wyrównoważającego.

Evergreen napisał:

Witam,

Byłem dwa dni temu na przeglądzie mojej cebeefki w hondzie. Gadałem z mechanikami i jeden z nich coś mówił, że chodzą słuchy, że Honda ma w 2009 reaktywować Afrykę. Coś mi się nie chce w to wierzyć (dwucylindrowca mają w ofercie - Transalp - brzydki (imho) bo brzydki ale jest). bo to by była kanibalizacja marki (choć BMW to robi systematycznie i jakoś na złe mu to nie wychodzi). Sam się przymierzam do zakupu w 2009 enduro i na razie jakoś nowa Tenerka jest liderem prywatnego rankingu (tak naprawdę to chciałbym BMW F800GS ale ta cena...) - poręczna, ładowna i w akceptowalnej cenie..

Jaka kanibalizacja???

Nowy Trampek to przecież sprzęt typu pierwsze moto do jazdy po mieście i jednoosobowej turystyki po szosach.

Varadero to juz poważna litrówka do dalszej jazdy nawet we dwoje.

Reaktywacja AT byłaby nareszcie czymś oczekiwanym przez wszystkich, którzy chcą czasem udać się w teren i jednocześnie mieć dość mocy na autostradzie. W tej chwili poza koszmarnie drogimi BMW i KTM nie ma nic na rynku.

• 3 tygodnie później...

No i udało się pojeździć Tenerką a przy okazji i GS-em 800 :) .

Poniżej odnośnik do mojego posta z opisem wrażeń z jazdy na forum Enduro-Adventure:

http://forum.enduro-adventure.com/viewtopi...e47bea089#28085

Pozdro,

Mario.

Edytowane przez Mario

fxrider napisał:

raczej wątpię, do czegoś takiego silnik 1200 to jakby ciut za dużo. Stawiam raczej na coś bliższego varadero/GS niż KTMowi

czy 1200 to za duzo? jest przeciez HP2. Charakterem na pewno blizszy KTM niz Varader.

Mario - bardzo fajny opis. ;)

• 1 miesiąc temu...
  simon_r napisał:

Jaka kanibalizacja???

W takim sensie, że trampek to twin i nowa afryka też pewnie byłaby twinem... (a jak nie to nie byłaby już afryką...). Nie mówiłem o tym, że obecny trampek ni jak się nie ma do dawnej afryki (to oczywista oczywistość jak mawia klasyk retoryki), tylko, że wątpię aby honda w ofercie miała dwa twinowe enduraki...