Skocz do zawartości

M1800R ( VZR1800R , M109R ) - temat zbiorczy

maq
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mave_rick napisał:

heh, co do wheelie na takiej maszynie to trzeba mieć troszke wprawy żeby dupką nie zahaczyć :crossy:

Wracając do tematu turystycznego wykorzystania M109 to jak tam z siedzeniem u pasażera, wygodne?

Witam.

Ja mam 187cm wzrostu, moja żonka 178cm. Już trochę przejechaliśmy i nie narzeka. Przyda się tylko na następny sezon jakieś oparcie na czas wojaży we dwoje :)

To siedzenie wbrew pozorom wcale nie jest takie małe, po prostu ginie na tle motocykla.

Pozdrawiam.

Marten napisał:

moto przesliczne, ale zeby gdzies dalej smignac faktycznie trzeba by jakies sakiewki zalozyc. Moze ktos zapodac jakies linki z ubrana suza? Ja niestety nic nie znalazlem.

link to www.motocyklisci.com.pl i proszę wejść w Galerię,tam jest gdzieś na fotach ubrany mój intruz.

Powiem że mam tylko orginalne części,niestety podróbek jest mało.

:buttrock:

smoq73 napisał:

Skrzynia naprawiona.

1. Ktos wczesniej napisal ze to jego pierwsze moto - u mnie tak samo! ucze sie na nim ciagle jezdzic i jest po prostu boski. Zrobione od grudnia 15 tys chorwacja i hamburg najdalsze trasy - wszystko po prostu miód.

2. Rzeczywiscie skrzynia padła, na drugim biegu przeskakiwał na kłach - wyoblenie kłów no i kaszana. Na serwisie nie czepiali sie skrzynki przekladniowej tylko sprzegła, po prostu za słabe do tego momentu obrotowego.

3. Skrzynia naprawiona na gwarancji, suzuki wiedzac o problemie sprzegla nie robi z tym problemu.

4. Po naprawie nie zdarzyło mi sie ani razu grzechotanie przy zmianie 1>2 no i problem ktory byl wczesniej czyli z 2 na luz i niemozliwosc wrzucenia z powrotem 2 znikła

5. Rownoczesnie jezdze teraz haybusa, szkoda ze nie ma skrzyni i sprzegla intruder na poziomie hajki, naprawde tam sie postarali, te 2 maszyny dzieli przepasc w tym elemencie. Nie umiem zgrac obrotow przy preloadingu biegu, z powodu ciaglego ujezdzania 2 motorow, wiec bardzo ostroznie teraz zmianiam biegi na intruderze

6. Wydechy bede zmienial. Mialem 2 gleby (gmole wszystko ochroniły, druga gleba byla dosc powazna a tylko urwalem lewy tylny kierunek) no i troszke mam porysowane oryginaly, nawet nie pytam w suzuki ile kosztuje oryginal. Polecili mi vance and hines-y big shoty. Podobno pieknie graja, no i cena dosc atrakcyjna. Po tym jak zalozylem akrapowicze do hayabusy wiem ze warto zmienic na akcesoryjne. Znalazlem w stanach w rewelacyjnej cenie te bigshoty: Bigshot Vance&Hines. Mocno sie zastanawiam

7. Pozdrowienia dla MAG-a, teraz juz mam w domku intrudera, kiedy jezdzimy?

Nie wiedziałem robaczku że miałeś 2 szlify!!!

Uważj na siebie.

:cool:

• 2 tygodnie później...
  smoq73 napisał:

był i trzeci, dziura w asfalcie oba koła pogiete. Zgadnij ile kosztują koła do intrudera (w suzuki)

Witam.

Nie wiem ile w Polsce ale za wielka wodą :

tył: 1373,16 USD

przód: 779,73 USD

Kody części oraz cenę łatwo można znaleźć na stronie:

alpha-sports

A co do przydatności do turystyki to te kuferki z linków poniżej wyglądają ekstra:

Zdjęcie 1

Zdjęcie 2

Zdjęcie 3

Ta owiewka oraz oparcie również jest ciekawa - tak trochę w stylu Elektry/Ventury:

Zdjęcie 4

Zdjęcia 5

To są produkty firmy Corbin.

Kufry

Owiewka

Siedzenie + oparcie

Firma Cobra znowu posiada w swojej ofercie sporo akcesoriów:

CobraUSA

Pozdrawiam.

Edytowane przez Zmucha

smoq73 napisał:

był i trzeci, dziura w asfalcie oba koła pogiete. Zgadnij ile kosztują koła do intrudera (w suzuki)

Za tą dziurę w asfalcie to nie masz sponsora na felgi?

Policja - notatka służbowa - wezwanie do pokrycia szkód przez zarządcę drogi - OC zarządcy. I masz nowe felgi, a jak w ścieżkę służbową wpleciesz na własny koszt również rzeczoznawcę to masz także nowe opony.

• 3 tygodnie później...
  maq napisał:

Za tą dziurę w asfalcie to nie masz sponsora na felgi?

Policja - notatka służbowa - wezwanie do pokrycia szkód przez zarządcę drogi - OC zarządcy. I masz nowe felgi, a jak w ścieżkę służbową wpleciesz na własny koszt również rzeczoznawcę to masz także nowe opony.

Z tym odzyskaniem kasy to nie taka prosta sprawa. Sprawa kierowana jest do firmy w której ubezpieczony jest zarząd drogi a ta od razu pisze że nie dostosowałeś prędkości do warunków drogowych nawet gdy dziura jest ewidentna i brak było oznakowania - dalej już tylko prawnik - masz czas i chęci to walczysz... ale prawnik kosztuje i dochodzi ryzyko przegrania oczywistej sprawy - nie jest pięknie

ALE - ja też wpadłem w źle osadzoną studzienkę na zakręcie mocno pochylony w prawo. Poczułem jakbym dostał kijem w dłonie tak dobiłem przednie zawieszenie. Na szczęście się nie przewróciłem.

Okazało się, że wygiąłem obie felgi na rantach wgniecenie było na głębokość ok 5mm i długości po pbwodzie 5-7 cm. Wyprostowałem felgi u Pana złota rączka i nawinąłem do dziś kolejne ponad 30 tyś km. - wszystko jest ok.

Koszt operacji jakieś grosze bo nie bardzo pamiętam czy to było 200 czy 400zł

Dzidek napisał:

Wyprostowałem felgi u Pana złota rączka i nawinąłem do dziś kolejne ponad 30 tyś km. - wszystko jest ok.

Koszt operacji jakieś grosze bo nie bardzo pamiętam czy to było 200 czy 400zł

Witam.

Nie trzeba robić takich żeczy u "Pana złota rączka" w garażu, są firmy zajmujące się tym i dające gwarancję. Przy mojej GTS'ce miałem krzywą felgę z przodu - dość mocno bo szybko niszczyłem opony - koszt prostowania 180zł. Jak by ktoś nie wiedział to przy GTS'ce nie jest taka prosta sprawa bo ni to felga motocyklowa ni to samochodowa. Jest nawet problem z wyważeniem ale porządna firma daje sobie z tym rade. Piszę porządna gdyż dałem koło na wymianę opony w Poznaniu pewnemu Panu który jest wielce wychwalany... a jak się okazało oddał mi koło z nową oponą lecz z wywarzeniem to juz było kiepsko. Nawet ciężarki nie były przeklejone... Wyszło to dopiero w momencie bardzo szybkiego zniszczenia opony. Dałem do kogo innego i od razu zong, koło niewywarzone, kropka nie na wentylu. Przepraszam za ten wywód ale tak jakoś mnie naszło.

Wracając do tematu. Dobra firma prostująca felgi da gwarancję na usługę i po feldze nie widać że cokolwiek było robione. Felgę nawet można spawać - oczywiście profesjonalnie. Są to znacznie tańsze zabiegi a efekty bardzo dobre.

Pozdrawiam.

Zmucha napisał:

Witam.

Nie trzeba robić takich żeczy u "Pana złota rączka" w garażu, są firmy zajmujące się tym i dające gwarancję. Przy mojej GTS'ce miałem krzywą felgę z przodu - dość mocno bo szybko niszczyłem opony - koszt prostowania 180zł. Jak by ktoś nie wiedział to przy GTS'ce nie jest taka prosta sprawa bo ni to felga motocyklowa ni to samochodowa. Jest nawet problem z wyważeniem ale porządna firma daje sobie z tym rade. Piszę porządna gdyż dałem koło na wymianę opony w Poznaniu pewnemu Panu który jest wielce wychwalany... a jak się okazało oddał mi koło z nową oponą lecz z wywarzeniem to juz było kiepsko. Nawet ciężarki nie były przeklejone... Wyszło to dopiero w momencie bardzo szybkiego zniszczenia opony. Dałem do kogo innego i od razu zong, koło niewywarzone, kropka nie na wentylu. Przepraszam za ten wywód ale tak jakoś mnie naszło.

Wracając do tematu. Dobra firma prostująca felgi da gwarancję na usługę i po feldze nie widać że cokolwiek było robione. Felgę nawet można spawać - oczywiście profesjonalnie. Są to znacznie tańsze zabiegi a efekty bardzo dobre.

Pozdrawiam.

Widziałem na zdjęciach że jeździłeś po łące,jak to zrobiłeś? I druga sprawa,jak ci weszła opona 250?

pozdr.

Edytowane przez yanointruder

yanointruder napisał:

Widziałem na zdjęciach że jeździłeś po łące,jak to zrobiłeś? I druga sprawa,jak ci weszła opona 250?

pozdr.

Witam.

no cóż tego kolosa da sie prowadzić i w takich warunkach. Ale najlepsze jest to że te zdjęcia pochodzą z końca imprezy zakończeniowej a ja nie pamiętam jak tam w nocy wjechałem :) (teren jest prywatny i zamknięty) i motocykla nie uszkodziłem :) Parkowaliśmy przy wjeździe. A cała noc była przed nami - ojjj działo się działo... jak zawsze w naszej ekipie :)

Opona 250 wchodzi bez problemu. Tak patrzyłem nawet na większą ale ryzyko było więc na początek włożyłem 250. Teraz gdy przyjdzie czas wymiany spróbuję z 260. Ludzie wkładają nawet i 300 lecz jest do tego potrzebny cały zestaw. Może kiedyś :) Jest to dość kosztowe gdyż trzeba zmienić sporo elementów nie pomijając felgi. Nakładając szersza oponę na standardowe felgi zmieniamy wysokość kosztem szerokości. Pewnie da się naciągnąć i 280 lecz profil opony zwiększa się mocno a i własności opony się zmieniają gdyż nie pracuje ona w swym naturalnym środowisku :) Myślę że rozmiar 260 jest rozmiarem granicznym.

Pozdrawiam.

Zgłasza się kolejny szczęśliwy posiadacz VZR, w wersji R2. W piątek stałem się szczęśliwym posiadaczem tego pięknego motocykla, w jedynie słusznym kolorze. Dzisiaj już 650 kilometrów na liczniku, i jak na razie same pozytywne wrażenia :lapad: :biggrin: :biggrin:. Do zobaczenia na trasie :biggrin:

Marcin73 napisał:

Zgłasza się kolejny szczęśliwy posiadacz VZR, w wersji R2. W piątek stałem się szczęśliwym posiadaczem tego pięknego motocykla, w jedynie słusznym kolorze. Dzisiaj już 650 kilometrów na liczniku, i jak na razie same pozytywne wrażenia :lapad: :biggrin: :biggrin:. Do zobaczenia na trasie :biggrin:

Witam.

Moje Gratulacje!!!! Witam w tym zacnym gronie posiadaczy mastodontów :biggrin:

Zdjęcia! Dawaj zdjęcia :biggrin:

Pozdrawiam.

Zmucha napisał:

Zdjęcia! Dawaj zdjęcia :biggrin:

Co prawda na razie jest to golas - tak, jak go fabryka stworzyła, ale jak tylko pogoda trochę łaskawiej potraktuje 2oo, trochę popstrykam i umieszczę na forum :biggrin: :biggrin: . Jako ciekawostka - podobno nabyłem ostatni czarny egzemplarz R2, dostępny w tym roku w sieci autoryzowanych dealerów :lapad: :biggrin:

Edytowane przez Marcin73

Marcin73 napisał:

Co prawda na razie jest to golas - tak, jak go fabryka stworzyła, ale jak tylko pogoda trochę łaskawiej potraktuje 2oo, trochę popstrykam i umieszczę na forum :) :smile: . Jako ciekawostka - podobno nabyłem ostatni czarny egzemplarz R2, dostępny w tym roku w sieci autoryzowanych dealerów :icon_idea: :)

Poczekamy :)

Heh

No to ja mam LIMITED EDITION a Twój to chyba LAST EDITION :):):):)

Pozdrawiam.

Witam

Ja również mam to cacko zrobiłem nim ok 5000 a kupiłem 3miesiące temu maszyna przyjechała z texasu na tak zwanym dotarciu na początku miałem kilka uwag co do skrzyni i lag tz. skrzynia sztywna i ciężka w zmianie biegów oraz pojawiające sie szarpnięcia przy wbiciu jedynki na postoju ale ten temat załatwiłem i jest super jedyne co mi zostało to lagi sa za miękie jak na nasze drogi szczegulnie jak jaede z plecakiem i ostro hamuje prucz tych małych niedogodności to super maszyna i nie zamienie ją na inną!! Aaa dokupiłem sakwy u gościa w myszkowie polecam cena ok 600zł za komplet no i alarm na alegro, siedzenie i opieradłi mam orginalne wraz z gmolami dał bym fotki ale nieumie jestem mechanikiem a nie informatykiem

ps. jeśli macie lekkie problemy z skrzynią tak jak ja to moge opisac jak to zmienic

sq9jkt napisał:

Witam

Ja również mam to cacko zrobiłem nim ok 5000 a kupiłem 3miesiące temu maszyna przyjechała z texasu na tak zwanym dotarciu na początku miałem kilka uwag co do skrzyni i lag tz. skrzynia sztywna i ciężka w zmianie biegów oraz pojawiające sie szarpnięcia przy wbiciu jedynki na postoju ale ten temat załatwiłem i jest super jedyne co mi zostało to lagi sa za miękie jak na nasze drogi szczegulnie jak jaede z plecakiem i ostro hamuje prucz tych małych niedogodności to super maszyna i nie zamienie ją na inną!! Aaa dokupiłem sakwy u gościa w myszkowie polecam cena ok 600zł za komplet no i alarm na alegro, siedzenie i opieradłi mam orginalne wraz z gmolami dał bym fotki ale nieumie jestem mechanikiem a nie informatykiem

ps. jeśli macie lekkie problemy z skrzynią tak jak ja to moge opisac jak to zmienic

Witam.

Po pierwsze primo gratuluje maszynki :biggrin:

Po drugie primo poproszę wskazówki co do skrzyni na PW :buttrock:

W przednim zawieszeniu pewnie może pomóc wymiana oleju na inny. U mnie przód jest idealny :) generalnie z każdym obciążeniem.

Czy ten Gość od sakw ma jakąs stronę www? Jakiś katalog? Może na allegro się wystawia? To nie przypadkiem: sako74 ???

No proszę jak ładnie powiększa sie grono szczęśliwych posiadaczy "hayacruiserów" :)

Pozdrawiam.