Skocz do zawartości

suzuki Tl 1000R

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno sprowadziłem wymażony motocykl Tl1000R, po odpaleniu wszystko było ok, ładnie wchodzi na obroty, pracuje idealnie. jednak po przejażdżce okazało sie że przy schodzeniu z wysokich obrotów ( od 8000 w dół) nagle mocno walnie w rure ( zaznaczam że ma seryjne tłumiki). Zdaje mi sie że to wina zapłonu ale co moze byc nie tak :biggrin: . Moze macie inną diagnoze? Prosze o pomoc :) . Pozdrawiam

Z zapłonem nic nie zrobisz, jest ustawiony raz na zawsze. Może byc wina regulacji gaźników- niewłasciwa mieszanka oznacza ze bedzie kichał w wydech. Może to być tylko synchro - moja Suza GS500E kichała w wydech jak potrzebowałą sychro. Ogólnie musisz przeczyścic gaźniki, przedmcuhać, założyć i zrobić synchro. Jak nie masz wakuonetrów to leć do serwisu. Na forum jest kilku 'szpecjlistów" może ci pomogę jesli mieszkasz w okolicy. pozdro.

PS. TL1000R piękna sprawa. Pierwsze moto na liscie japończyków które bym kupil gdybym nie siedział w temacie Harley`a. Czasem po nocach mnie się sni. :biggrin:

PS2. Po co kręcisz TL-kę tak wysoko? To jest V2 i najlepszą, soczystą moc ma w niższym zakresie.

PS8. TL-ki są zdradliwe więc uważaj jak latasz. :)

Edytowane przez qurim

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

Witam. Niedawno sprowadziłem wymażony motocykl Tl1000R, po odpaleniu wszystko było ok, ładnie wchodzi na obroty, pracuje idealnie. jednak po przejażdżce okazało sie że przy schodzeniu z wysokich obrotów ( od 8000 w dół) nagle mocno walnie w rure ( zaznaczam że ma seryjne tłumiki). Zdaje mi sie że to wina zapłonu ale co moze byc nie tak :biggrin: . Moze macie inną diagnoze? Prosze o pomoc :) . Pozdrawiam

Na mój gust czyszczenie i synchronizacja gaźników oraz wymiana świec. Chyba, że to wtrysk jest.

Z zapłonem nic nie zrobisz, jest ustawiony raz na zawsze. Może byc wina regulacji gaźników- niewłasciwa mieszanka oznacza ze bedzie kichał w wydech. Może to być tylko synchro - moja Suza GS500E kichała w wydech jak potrzebowałą sychro. Ogólnie musisz przeczyścic gaźniki, przedmcuhać, założyć i zrobić synchro. Jak nie masz wakuonetrów to leć do serwisu. Na forum jest kilku 'szpecjlistów" może ci pomogę jesli mieszkasz w okolicy. pozdro.

PS. TL1000R piękna sprawa. Pierwsze moto na liscie japończyków które bym kupil gdybym nie siedział w temacie Harley`a. Czasem po nocach mnie się sni. :biggrin:

PS2. Po co kręcisz TL-kę tak wysoko? To jest V2 i najlepszą, soczystą moc ma w niższym zakresie.

PS8. TL-ki są zdradliwe więc uważaj jak latasz. :)

Z gaznikami nic niezrobie bo TL-R jest na wtrysku :) . Mysle że problem moze byc gdzies w czujnikach połozenia przepustnic albo czujniku położenia wałka rozrządu?? A moze zawory niedomykają i paliwo dostaje sie do wydechu?? Qurim 8000obr. to na tl niejest duzo, on w tych obrotach pracuje bardzo dobrze a kręci sie do 11000, z tym ze masz racje z tym ze to zdradliwy sprzet :) .

PS dzieki za pomoc

sprawdz luzy zaworowe - jak sa za małe to moto lubi walic w wydech,

druga sprawa- sprawdz czy uszczelki pod kolektorami(przy głowicy) nie sa wypalone bo to tez moze być przyczyna.

Pozdro

Faktycznie jest mały przedmuch na obejmie łączącej cylinder z kolektorem :biggrin: . Ale czy to moze miec wpływ na strzelanie w rure?? Czyli na początku uszczelnie tą obejme i sprawdze luzy zaworowe moze to pomoze.....

Tak czy inaczej na seryjnym wydechu nie powinien kichać.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.