Skocz do zawartości

Jak rozpoznać zurzyty łańcuszek rozrządu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wydaje mi sie, ze moge miec lancuszek rozrzadu do wymiany. Czy macie jakies doswiadczenia, jak, poki co, bez otwierania silnika rozpoznac czy cos takiego mnie czeka ? Jest to moj 1 motor wiec nie mam zbytnio w tym doswiadczenia.

1. Jakies dzwieki ?

2. Zachowanie motocykla ?

3. Jakies mierniki albo kontrola wizualna bez otwierania ?

Pozdro i dzieki za podpowiedzi

witam 3miasto

jeśli łańcuszek rozrządu jest do wymiany/naciągnięcia to występuje takie cykliczne stukanie na luzie... milknie ono jeśli doda sie gazu....

jeśli po dodaniu gazu dźwięki niestety nie milkną to już będzie potrzeby serwis dla silnika....

pozdro

Tomek czytałeś? temat: http://forum.motocyklistow.pl/YAMAHA-R6-99...lic-t97824.html

jeżeli słyszysz coś niepokojącego

noo nie wiem jak to Ci opisać: klepiący stukot ucichający przy wyższych obrotach

na luzie przy minimalnych obrotach silnika to rozbieraj wymieniaj.. nie jest wielki koszt aaa może uratować życie :]

druga sprawa to jeśli tego nigdy nie robiłeś too może się sam nie bierz tylko z kimś doświadczonym i serwisówką w ręku...

Edytowane przez 88kamyczek

Czolem!

Konczacy sie lancuszek rozrzadu ( a w Twoim przypadku dwa lancuszki), w pierwszej "fazie" najlepiej slychac na zimnym silniku po odpaleniu. Dochodza z silnika takie charakterystycze stuki, szmer, grzechotanie - jak to nazwac. Wzmaga sie to rowniez po przegazowce - jak silnik SCHODZI z obrotow jest to wyrazniejsze. Im lancuszek w gorszym stanie, tym bardziej slychac takie same halasy nawet po nabraniu przez silnik temperatury.

Pozdro

PS

Nie slyszalem, zeby na taka przypadlosc cierpialy Maraudery, ale halasujacy lancuszek nie musi oznaczac konca jego zywota, tylko moze oznaczac uszkodzenie / zawieszenie sie napinacza lancuszka.

Opisze jak było u mnie. Pierwsza sprawa to przy odlalaniu słychać szarpniecie lańcucha. Na jałowym cisza. Powyzej 2,5 tys/obr pojawiało sie rzężenie/stukanie. Przy schodzeni z obrotow było to słychać jeszcze wyraźniej.

Założyłem temat tu na forum ale nikt nie wiedział co to jest. W sumie niby jak skoro dysponowałem tylko tymi słabej jakości plikami:

http://rapidshare.com/files/98986048/xj600.rar.html

Tak na marginesie to maiłem problem z napinaczem (w ogóle nie napinał łańcucha).

Edytowane przez bekriss