thors Opublikowano 16 Grudnia 2003 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2003 czePanowie czy ktoś spotkał sie z innymi łożyskami wału korbowego innymi niż kulkowe i walcowe w singlu?Chodzi mi tylko o toczne.Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazmir Opublikowano 16 Grudnia 2003 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2003 Cze....Nie słyszałem ale wszystko jest możliwe w mechanice. Jeśli takie łożyska - to na pewno wał korbowy musi mieś jakieś zabezpieczenie przed ruchem poosiowym tak mi się wydaje.Pozdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pipcyk Opublikowano 16 Grudnia 2003 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2003 Spotkałem się z łożyskami ślizgowymi na wale korbowym w singlu ale nie był to silnik motocyklowy. A tak jako ciekawostka, większość silników modelarskich ma łożyska ślizgowe w stopie i główce korbowodu, ale to raczej sprawa miniaturyzacji :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 16 Grudnia 2003 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2003 No wiekszosc `anglikow ` z lat 50 - 60 miala lozyska slizgowe na wale ( korbowodowe), boczne byly zwykle toczne, obecnie Enfield Bullet tez ma tuleje slizgowa przy rozbieranym wale. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi