Skocz do zawartości

Jazda na jednym kole, jak dać na koło

Michał
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Siema... Ja się uczyłem samemu na drodze w lasku gdzie nie ma ruchu :) zaczynając od skuterów, później Honda i teraz Yamaha.

Honda dawała radę z gazu na 1 ale wolałem strzały ze sprzęgła z 2.

Przy strzale ważne jest wyczuć siłę strzału, podnieść motocykl na 3/4 wysokości i resztę gazem regulować, i broń Cię panie B. żebyś wcisnął sprzęgło podczas złapania piona, a chodzi w tym o to że moto opada przy odjęciu gazu bo hamuje silnikiem, a jak wciśniesz sprzęgło to jest zwolnienie wszelkich oporów i odrazu się przewijasz.

Yamaha idzie z gazu na 1,2,3... ale szczerze jeszcze jej nie ogarniam szukam punktu tego stabilnego gdzie łapię piona i kontroluję wysokość.

Pomimo tego że w R1 mam więcej mocy to pewnie czułem się na Hondzie,

być może dlatego że R1 mam miesiąc i jeszcze jej do końca nie ogarniam.

A stoppie to ważne żeby w miarę z dobrej prędkości robić, i najpierw do hamować zawieszenie aby lagi się schowały i dopiero wtedy wcisnąć klamkę na tyle aby tył zaczął się unosić... hmm jeszcze jedno ważne żeby mocno ściskać bak i prosto siedzieć na moto, bo nie przyjemne jest zniesienie na bok tyłu motocyklu i może być katastroficzne w skutkach... dla moto i dla kierowcy.

Tu daję parę fotek moich postepów :)

http://bikepics.com/members/rumian1989/

Jak ktoś wcześniej wspomniał 90% dobrej gumy to psychika a dokładniej przełamanie tego wewnętrznego "hamulca", reszta to sprzęt czyli jego moc oraz geometria oraz rozkład masy w motocyklu i umiejętności żeby nie przegumować.

U mnie za chiny nie chcę iść na koło na 2 biegu gdy strzele ze sprzęgła, jedynie na 1 ładnie idzie ze strzału sprzęgłem, a z gazu na 1 biegu to trzeba trochę pomęczyć :bigrazz:

Edytowane przez Szynka

• 2 tygodnie później...

Od początku na tysiącu :crossy: jak whellie zacząłem robić tzn. po 30 sec pierwszej jazdy :-) to zawsze noga moja jest na tylnym hamulcu , żeby nie wiem co!! this is my security! Nie raz wychodziłem z ciężkich sytuacji tj.wiatr(lądowanie pod kątem) czy nakrycie się sprzętem a dzięki hamulcowi po obtarciu tablicy rej :wink: wracałem na ziemie :rolleyes: nie rzadko z impetem bo to się zdarza. Ale hamulec daje mi bardzo duże poczucie bezpieczeństwa.

Jak lecę na podnóżkach to na stojąco też zawsze lekko hamuje z wyczuciem.

To tak ogólnie chciałem przekazać swoje doświadczenie :lalag: nie życząc nikomu tego , że każdy kiedyś musi się wyp***! :notworthy: :crossy:

Znając ewentualne konsekwencje swoich czynów nie mogę się doczekać dobrej pogody w stolicy bo latam w zasadzie cały rok :rolleyes:

Ja uczylem sie na f4i sport bo mialem w tym sezonie taki motor ale rozbil mi kolega wiec musialem zmienic na zx6r :) Szczerze mowiac na gume lepiej szla f4 bo z gazu na jedynce to 5-6tys i kolo w gorze, na tamtym motorze nie probowalem z dwojki strzelac. Teraz na Kawie po okolo dwoch trzech tygodniach jazdy ide spokojnie z jedynki a tutaj filmik jak zrobilem to na dwojce

Dodam ze Kawa z jedynki z gazu idzie dopiero od 8tys ale na kole lepiej ja kontrolowac niz moja poprzednia cbr!! Nie ma szans wyrwac tego moto wczesniej, only clutch :)

Ja uczylem sie na f4i sport bo mialem w tym sezonie taki motor ale rozbil mi kolega wiec musialem zmienic na zx6r :) Szczerze mowiac na gume lepiej szla f4 bo z gazu na jedynce to 5-6tys i kolo w gorze, na tamtym motorze nie probowalem z dwojki strzelac. Teraz na Kawie po okolo dwoch trzech tygodniach jazdy ide spokojnie z jedynki a tutaj filmik jak zrobilem to na dwojce

Dodam ze Kawa z jedynki z gazu idzie dopiero od 8tys ale na kole lepiej ja kontrolowac niz moja poprzednia cbr!! Nie ma szans wyrwac tego moto wczesniej, only clutch :)

• 2 tygodnie później...