korba222 Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Witam. Ostatnio nabyłem MZ TS troche rozbabrano i bez akumulatora. Kupiłem więć w sklepie akumulator 6 V .Jest on suchy. a w komplecie w pojemniczku dołączony jest elektrolit i instrukcja (po włosku :) ).Wieć mam pytanie. JAk długo trzeba ładować taki akumulator i jak stwierdzić że jest naładowany wystarczająco? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HD1940 Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 Witam. Ostatnio nabyłem MZ TS troche rozbabrano i bez akumulatora. Kupiłem więć w sklepie akumulator 6 V .Jest on suchy. a w komplecie w pojemniczku dołączony jest elektrolit i instrukcja (po włosku :D ).Wieć mam pytanie. JAk długo trzeba ładować taki akumulator i jak stwierdzić że jest naładowany wystarczająco? Pozdrawiam.W takich akumulatorach należy zalać elektrolit, poczekać minimum 30 minut a nastepnie włożyć do motocykla i eksploatować. Podładowanie wskazane jest jesli okaże się, że napiecie jest za małe (pomiar na klemach miernikiem powinien pokazać ok. 6,5-7.2 V). Pamiętaj, że do ładowania należy używać dobrych prostowników a nie jakieś domorosłe konstrukcje bez stabilizacji napiecia. Wiele osób załatwiło nowe akumulatory takin sprzetem. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FighteR-600 Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 witaj podobnie miałem jak kupiłem swoją WFMmiałem instrukcje po polsku :icon_mrgreen: zalej elektrolitem akumulator, do poziomu LOWER (równo we wszystkich komorach), odczekaj z godzinę (możesz nawet cała noc), sprawdź ponownie poziom elektrolitu bo płytki muszą się namoczyć odpowiednio i zejdzie trochę elektrolitu (dolej go) i potem podłącz aku do ładowania..... W swojej instrukcji miałem, aby ładować 20 godzin małym prądem.... Po tym zabiegu trzyma bardzo dobrze.... Jeszcze wyszukaj sobie podobne tematy na 4um pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY Opublikowano 31 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2008 To co kupujemy w sklepach to akumulatory suchoładowane. Jeśli jest nowy to rób tak jak pisali wyżej.Jeżeli byłby zleżały z jakiś zapasów to wtedy potrzebne będzie ładowanie. Jeśli masz trochę czasu to dobrze byłoby zrobić ze dwa trzy cykle ładowanie - rozładowanie. Może akumulator odwdzięczy się wtedy trwałością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi