Skocz do zawartości

Akumulator do samodzielnego zalania.

korba222
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio nabyłem MZ TS troche rozbabrano i bez akumulatora. Kupiłem więć w sklepie akumulator 6 V .

Jest on suchy. a w komplecie w pojemniczku dołączony jest elektrolit i instrukcja (po włosku :) ).

Wieć mam pytanie. JAk długo trzeba ładować taki akumulator i jak stwierdzić że jest naładowany wystarczająco? Pozdrawiam.

Witam. Ostatnio nabyłem MZ TS troche rozbabrano i bez akumulatora. Kupiłem więć w sklepie akumulator 6 V .

Jest on suchy. a w komplecie w pojemniczku dołączony jest elektrolit i instrukcja (po włosku :D ).

Wieć mam pytanie. JAk długo trzeba ładować taki akumulator i jak stwierdzić że jest naładowany wystarczająco? Pozdrawiam.

W takich akumulatorach należy zalać elektrolit, poczekać minimum 30 minut a nastepnie włożyć do motocykla i eksploatować. Podładowanie wskazane jest jesli okaże się, że napiecie jest za małe (pomiar na klemach miernikiem powinien pokazać ok. 6,5-7.2 V). Pamiętaj, że do ładowania należy używać dobrych prostowników a nie jakieś domorosłe konstrukcje bez stabilizacji napiecia. Wiele osób załatwiło nowe akumulatory takin sprzetem. :)

witaj

podobnie miałem jak kupiłem swoją WFM

miałem instrukcje po polsku :icon_mrgreen: zalej elektrolitem akumulator, do poziomu LOWER (równo we wszystkich komorach), odczekaj z godzinę (możesz nawet cała noc), sprawdź ponownie poziom elektrolitu bo płytki muszą się namoczyć odpowiednio i zejdzie trochę elektrolitu (dolej go) i potem podłącz aku do ładowania..... W swojej instrukcji miałem, aby ładować 20 godzin małym prądem.... Po tym zabiegu trzyma bardzo dobrze....

Jeszcze wyszukaj sobie podobne tematy na 4um

pozdrawiam

To co kupujemy w sklepach to akumulatory suchoładowane. Jeśli jest nowy to rób tak jak pisali wyżej.

Jeżeli byłby zleżały z jakiś zapasów to wtedy potrzebne będzie ładowanie. Jeśli masz trochę czasu to dobrze byłoby zrobić ze dwa trzy cykle ładowanie - rozładowanie. Może akumulator odwdzięczy się wtedy trwałością.