Skocz do zawartości

jaka normalna jest krzywizna tarczy

surus10
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie jaka jest dopuszczalna i nie wyczowalna krzywizna tarczy cham bo jakas tam musi byc ale jaka jest norma?ja mam krzywizne 20/15 setek czy jest to duzo?czy moze byc problem z hamulcami przez to?pytam bo kupilem tarcze i na tokarni tyle wyszlo ze jest krzywizny i niechcial bym juz tego zakladac tylko odeslac jesli to duzo

witam mam pytanie jaka jest dopuszczalna i nie wyczowalna krzywizna tarczy cham bo jakas tam musi byc ale jaka jest norma?ja mam krzywizne 20/15 setek czy jest to duzo?czy moze byc problem z hamulcami przez to?pytam bo kupilem tarcze i na tokarni tyle wyszlo ze jest krzywizny i niechcial bym juz tego zakladac tylko odeslac jesli to duzo

Jak nie zamontujesz to się nie przekonasz. Wartoś 15 - 20 setnych nie jest duża. Przy sprawdzaniu tarczy na tokarce to bardziej możesz powiedzieć o biciu uchwytu a nie samej tarczy. Ale na moje oko to ta tarcza będzie OK.

minimalna krzywizna musi być dysz podczas hamowania zwalniasz hamulec i tarcza odbije minimalnie klocki by nie tarły .

najlepiej zamontować i sprawdzić na podniesienie stopce

Absolutny nonsens.Tloczki w zaciskach sa troche odciagane od tarczy przy simmering w ktorym on siedzi.I tyle w tym temacie.

Dopuszczalna bicie w twoim modelu to 0.1 mm z przodu i 0.15 mm z tylu,czy bedziesz czuc pulsacje na klamce,czy tez w calym widelcu przy hamowaniu to juz inna sprawa.

Ciekawe jak ci się udało tak dokładnie zmierzyć pływającą tarcze.

a w czym tu widzisz problem :banghead:

czujnik zegarowy z uchwytem magnetycznym, gruz na stojaku i jedziemy....

np w gixerze dopuszczalna to 0.3 mm