adriandlugi Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Kupiłem ostatnio wsk 125, gościu mówił że miała zrobiony remont silnika i ze jeszcze nie byłą odpalana. Do silnika brakuje tylko kopniaka, bo ten który jest to obmyka. Chcąc pobawic się biegami, zauważyłem że chyba nie ma 3 biegu, lub innego. Nigdy nie jeździłem na wsce i nie wiem jaki jest tam układ biegów....Bo do dołu wrzuca się jakis bieg, potem góra jest luz, i jeszcze do góry jest jeden bieg, ale gdzie jest trzeci bieg??? Chcąc odpalic motor z popychu założyłem łańcuch, ale motor tak cieżko się prowadził z podczepionym łańcuchem że uniemożliwiało mi to odpalenie z popychu...musze czekac na kopniak...może silnik musi się rozruszac???? dlaczego może nie wchodzic ten 3 bieg??? i czy to normalne że silnik tak ciężko działa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Jak motor jest po remoncie to normalne ze ciezko chodzi jak jeszcze nei byl odpalany. Nie kombinuj nic, tylko zalatw kopke, nalej wiecej oleju do paliwa i go zapal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriandlugi Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 postaram sie ją odpalic w najbliższych dniach, a jak to z biegami jest? Jedynka do dołu, a dwójka i trójka do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
taszot17 Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Tak. Jedynka na dół, reszta w góre. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedi Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 Postaw ją na centralnej stopce i kręcąc kołem wrzucaj po kolei biegi.Nawet jeśli jest po remoncie 3 musi wskoczyć.W przeciwnym razie koleś wkręcił Ci wała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuleY Opublikowano 15 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 ruszając motocyklem w przód i w tył powinny wchodzić wszystkie biegi. Odpalając na pych możesz moto pchać na luzie, rozpędzić - dopiero później wskoczyć, szybko wbić jedynkę i puszczając sprzęgło mocno docisnąć moto do ziemi uginając kolana. Jeśli moto ciężko pcha się na biegu to może być coś zwalone albo łańcuch za mocno naciągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriandlugi Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 (edytowane) Witam!!Mam zamiar rozpoławiac ten silnik , ale nie wiem jakie klucze mam kupic, bo w garażu takich nie mam... Bo na koło magnesowe chyba trzeba 18?? A na szpiliki cylindra 12 tak?? Edytowane 20 Marca 2008 przez adriandlugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziuteek Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Dodatkowo do kola magnesowego musisz miec jeszce sciagacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FighteR-600 Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Witajcie jeśli chodzi o WSK 125 i jego odpalenie to musi Ci pójść, inaczej nie może być....wyprowadź maszynę z garażu (może poproś kogoś kto będzie miał trochę więcej pary od Ciebie, bo powiem Ci, że nie jest to łatwe, jest to trochę męczące) wciśnij sprzęgło ustaw drugi bieg (jeśli masz go wbite to przepchnij motor kawałek aż usłyszysz że tłok sie rusza i jest kompresja), jeśli to wszystko jest gotowe to nie pozostaje Ci nic innego jak zacząć pchać maszynę po ulicy.... wciśnij sprzęgło pobiegnij kawałek z motorem puść sprzęgło i dodaj gazu (jeśli zaskoczy to wciśnij szybko sprzęgło). Może być tak, że za pierwszym razem Ci nie odpali...trzeba troszkę pobiegać z nim.... Tylko uważaj żeby motor Ci nie uciekł i abyś go nie szukał u sąsiada w kwiatkach ;) Jeśli Ci już odpali to trzymaj go trochę na obrotach, aż do rozgrzania (jeśli mu nie dodasz gazu tak fest 'na luzie oczywiście' to Ci zgaśnie i zabawa od nowa), silnik masz po remoncie wiec na początku nie mecz go za bardzo tzn. rozgrzej go (max. niech chodzi pięć minut) i zgaś odczekaj z 15 minut i zapal ponownie niech pochodzi trochę na luzie i potem tak dla radości zrób sobie rundkę kolo domu, aby było milo. Tak w skrócie to byłoby na tyle.... jeśli coś to pisz postaram się odpowiedzieć na Twoje zagadki....Sam mam WFM M06 odrestaurowaną... mamy ten sam silnik, może rocznikowo tak samo.... Pozdrawiam.. może zrób zdjęcie i daj linka...3m sie :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi