Skocz do zawartości

Zwiedzanie polnocy Norwegii

m_mario7
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc. Razem z kilkoma kolegami szukamy chetnych do zwiedzania Norwegii - chcemy jechac do Bergen, a pozniej na daleka polnoc. W trase chcemy jechac w okresie wakacyjnym, do uzgodnienia. Chetnych prosze o kontakt. Pozdrawiam Mariusz

Edytowane przez klaudiusz

Od zeszłego roku planuję taki wypad i też rozglądam się za chętnymi. Podobno najlepszy termin do przełom czerwca i lipca (najładniejsza pogoda i najdłuższy dzień, a na północy permanenty)

Ja uważam, że na Nordkapp trzeba śmignąć jak najszybciej na samym początku, a wracać fiordami do Bergen (zaliczając po drodze atrakcje turystyczne Norwegii z Drogą Trolli włącznie)

Opracowałem nawet harmonogram i trasę.

1. 28.06.2008 (Sb) Warszawa-Gdańsk 340 km

1a. 28.06.2008 (Sb) Prom Gdańsk Nynäshamn 54 km

2. 29.06.2008 (Nd). Nynäshamn-Stockholm (Zwiedzanie miasta. Nocleg)

3. 30.06.208 (Pn). Stockholm-Umeå 640 km (Nocleg)

4. 01.07.2008 (Wt). Umeå-Inari(Lapponia) 770 km (Nocleg i odwiedziny u św. Mikołaja)

5. 02.07.2008 (Śr). Inari-Kjøllefjord 380 km Nocleg + prom

5a 02.07.2008 (Śr) Kjøllefjord-Honningsvåg - prom Hurtigruta

6. 03.07.2008 (Czw.) Honningsvåg-Nordkapp-Honningsvåg 2x30=60 km (Nocleg)

7. 04.07.2008 (Pt.) Honningsvåg - Tromsø 440 km Nocleg

8. 05.07.2008 (Sb.) Tromsø - Fauske 480 km Nocleg

9. 06.07.2008 (Nd.) Fauske- Trondheim 650 Nocleg

10. 07.07.2008 (Pn.) Trondheim - (Droga Trolli ) - Ålesund 300 Nocleg

11. 08.07.2008 (Wt.) Ålesund - Flåm 260 km Nocleg

12. 09.07.2008 (Śr.) Flåm - Bergen 170 km Nocleg

13. 10.07.2008 (Czw.) Bergen - zwiedzanie

13a 10.07.2008 (Czw.) Bergen - Hantsholm - prom. Nocleg

14. 11.07.2008 (Pt.) Hantsholm - Kopenhaga 470 Nocleg

15. 12.07.2008 (Sb.)Kopenhaga - Karlskrona 250

15a 12.07.2008 (Sb) Karlskrona-Gdynia Prom. Nocleg

16. 13.07.2008 (Nd) Gdynia - Warszawa 370 km

Czyli razem 16 dni ok 5700-5800 km

Koszt nieznany ale niemały. Bilety promowe kupione w lutym/marcu są tańsze.

Są chętni?

Pozdrawiam

M.J

Od zeszłego roku planuję taki wypad i też rozglądam się za chętnymi. Podobno najlepszy termin do przełom czerwca i lipca (najładniejsza pogoda i najdłuższy dzień, a na północy permanenty)

Ja uważam, że na Nordkapp trzeba śmignąć jak najszybciej na samym początku, a wracać fiordami do Bergen (zaliczając po drodze atrakcje turystyczne Norwegii z Drogą Trolli włącznie)

Opracowałem nawet harmonogram i trasę.

1. 28.06.2008 (Sb) Warszawa-Gdańsk 340 km

1a. 28.06.2008 (Sb) Prom Gdańsk Nynäshamn 54 km

2. 29.06.2008 (Nd). Nynäshamn-Stockholm (Zwiedzanie miasta. Nocleg)

3. 30.06.208 (Pn). Stockholm-Umeĺ 640 km (Nocleg)

4. 01.07.2008 (Wt). Umeĺ-Inari(Lapponia) 770 km (Nocleg i odwiedziny u św. Mikołaja)

5. 02.07.2008 (Śr). Inari-Kjřllefjord 380 km Nocleg + prom

5a 02.07.2008 (Śr) Kjřllefjord-Honningsvĺg - prom Hurtigruta

6. 03.07.2008 (Czw.) Honningsvĺg-Nordkapp-Honningsvĺg 2x30=60 km (Nocleg)

7. 04.07.2008 (Pt.) Honningsvĺg - Tromsř 440 km Nocleg

8. 05.07.2008 (Sb.) Tromsř - Fauske 480 km Nocleg

9. 06.07.2008 (Nd.) Fauske- Trondheim 650 Nocleg

10. 07.07.2008 (Pn.) Trondheim - (Droga Trolli ) - Ĺlesund 300 Nocleg

11. 08.07.2008 (Wt.) Ĺlesund - Flĺm 260 km Nocleg

12. 09.07.2008 (Śr.) Flĺm - Bergen 170 km Nocleg

13. 10.07.2008 (Czw.) Bergen - zwiedzanie

13a 10.07.2008 (Czw.) Bergen - Hantsholm - prom. Nocleg

14. 11.07.2008 (Pt.) Hantsholm - Kopenhaga 470 Nocleg

15. 12.07.2008 (Sb.)Kopenhaga - Karlskrona 250

15a 12.07.2008 (Sb) Karlskrona-Gdynia Prom. Nocleg

16. 13.07.2008 (Nd) Gdynia - Warszawa 370 km

Czyli razem 16 dni ok 5700-5800 km

Koszt nieznany ale niemały. Bilety promowe kupione w lutym/marcu są tańsze.

Są chętni?

Pozdrawiam

M.J

No cóz, wypowiem się bo byłem kilka razy.

Nie będę się odnosil do dziennych przebiegów bo to indywidualna sprawa. :-)

Trasa, którą proponujesz tak naprawdę jest trasą na nordkap. Z fajnych miejsc norwegii niewiele zobaczycie.

Macie w planie drogę troli i orłów. Za jednym zamachem zerkniecie na geiranger fjord (nie zapomnijcie o wjechaniu na dalsnibbę).

Potem Bergen i do domu.

Wiele fajnych tematów jest właśnie poniżej bergen. Okolice stavanger, skała Preikestolen, kamień Kjerag, Luster Fjord, Oslo etc.

Nie wspomnialem o Lofotach :-)

Ciężko to polączyć w całość ale się da :-)

Co do cen.

Litr paliwa 12-13 NOK

Nocleg namiot+2os+moto około 100-150NOK

Nocleg w hycie dla 4 osób 300-400 NOK/domek

Jedzenie, alkohole - bardzo drogie

Drogi w 99% bezpłatne.

Życzę powodzenia

Edytowane przez Gregor

Gregor,zapomniales dodac ,ze nie nalezy sie spieszyc jadac,bo mandaty za przekroczenie szybkosci powalaja z nog.Wiaze sie to tez z mozliwoscia pozbycia sie prawka i odsiadki.Mandatu raczej nie da sie uniknac poniewaz windykacja tychze zajmuje sie angielska firma windykacyjna ,ktora ma wprawe w tym co robi;)Psy raczej zadko wystepuja,ale sa nieprzekupne i nerwowo reaguja na wszelkie tego typu proby.To tyle z nieprzyjemnych tematow.Poza tym kraj wart zobaczenia.Bede obserwowal temat i moze cos i mi podpasuje.Pozdrawiam :lalag:

Ja chce objechac Skandynawie w na przelomie lipca i sierpnia (planuje jakies 3-4 tygodni). Wiecej w temacie napisane jest na forum TransalpClubu Polska:

http://www.transalpclub.pl/forum/index.php...189&forum=2&p=2

Chetnie polacze z kims sily :)

Pozdrawiam

Internetowy sklep komputerowy http://mirwit.com.pl

A w Honningsvag, w informacji turystycznej pracuje dziewczyna z Polski (jeszcze w zeszłym sezonie) :) .

Wg.mnie, oprócz stwierdzenia "tu byłem" Nordkapp jest nieciekawy. Gregor ma w pełni rację, że fjordy, stavanger, itp są ładniejsze. No i jakbyście mieli okazję to koniecznie przejażdżka kolejką z Flam na górę i wodospad Kjosfoss... Zaraz! Tam jest dróżka bokiem! , No to może nawet na moto się da.

Aha - w kwestii formalnej, to Nordkap nie jest najbardziej na północ wysunietym kawałkiem. No ale na Nordkap jest droga :(

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

Aha - w kwestii formalnej, to Nordkap nie jest najbardziej na północ wysunietym kawałkiem. No ale na Nordkap jest droga :icon_mrgreen:

Dokładnie tak. Na sam "koniec" nie da siędojechać ale można trochę podejść.

W 2006 roku dokonałem tego czynu :-)

Pisałem o tym w tym wątku

Norwegia

Może jakies informacje się przydadzą.

Niestety linki do fotek już nie dzialają. :icon_evil:

Dokładnie tak. Na sam "koniec" nie da siędojechać ale można trochę podejść.

I tu was mam - podejść tam się też nie da. Jak stoisz pod tą kulą i patrzysz na północ, to po lewej, 2-3 km jest mały półwysep - on jest bardziej na północ wysunięty, ale się o tym głośno nie mówi, bo tam nie ma sklepu z pamiątkami. Wyraźnie to widać w mapach google - ale się czepiam, więc się nie przejmujcie ;)

Trochę robiłem w turystyce i spotkałem wiele takich miejsc gdzie prawda nie jest dopowiedziana do końca w imię zarobku i wygody... :flesje:

Powodzenia na trasie!

Ponieważ racjonalne myślenie nie jest tym, na czym opiera się żaden z dyskutantów, nie ma co oczekiwać, że jakakolwiek argumentacja, która nie trafia do emocji, przekona go do przyjęcia lepszych zasad. David Hume, An Enquiry Concerning the Principles of Morals

I tu was mam - podejść tam się też nie da. Jak stoisz pod tą kulą i patrzysz na północ, to po lewej, 2-3 km jest mały półwysep - on jest bardziej na północ wysunięty, ale się o tym głośno nie mówi, bo tam nie ma sklepu z pamiątkami. Wyraźnie to widać w mapach google - ale się czepiam, więc się nie przejmujcie :biggrin:

Trochę robiłem w turystyce i spotkałem wiele takich miejsc gdzie prawda nie jest dopowiedziana do końca w imię zarobku i wygody... :icon_biggrin:

Powodzenia na trasie!

Ponieważ ogólnie mamy tu miłą atmosferę to w tej konwencji dalej pociągnę.

Pomimo, że robileś w turystyce to na tej lekcji nie byłeś :-)

Półwysep, który jest na lewo od kuli to Knivskjellodden Jest on o 1500m dalej niż Nordkap. Niestety również cała wyspa na której jest Nordkap i Knivskjellodden nazywa się Magerøya i niestety jest tylko wyspą.

Prawdziwy koniec Europy znajduję się duuużo, duużo dalej na prawo. To miejsce to Nordkinn lub zwane inaczej Kinnarodden.

Byłoby dobrze aby w udzielanych informacjach była prawda a nie ogólnie znane frazesy :flesje: :wink: