chlopekrostropek Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Witam.Po zimowaniu odpaliłem motocykl chodził ładnie, wszytsko okej. Ale nagle znalazłem przeciek w baku. Przechyliłme motocykl tak aby benzyna nie zalewała mi przecieku i załatałem. Zosatwłem w takiej pozycji motocykl na noc (pochylenie ok 45 stopni) aby ładnie wszystko zaschło bez udziału benzyny. Po odpaleniu dzień później (po godzinnym staniu w pionie) "oczko" do sprawdzania oleju zrobiło sie czarne. Zlałem cały olej, śmierdział benzyną. Nalałem nowy. Przejechałem ok 10 km i znowu zrobiło sie czarne, ale benzyną już nie zmierdzi, czysty zapach oleju. Myślicie że co może powodować czarnienie oleju? A i jeszcze to moj pierwwszy dwusów japoński i mam pytanie czy jest tam filtr oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marcpol Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Zaworek iglicowy w gaźniku do wymiany, to normalne, że olej po wlaniu zmienia kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 tylko ze paliwo nie powininno dostać sie do skrzyni biegów, a jeśli sie tam znalazłoto pewnie dostało sie z gaźnika do s krzyni korbowej, a z tamtąd zimeringiem bądź nieszczelnością między karterami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlopekrostropek Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 a mozliwe ze to przez pozycje dziwną sie przedostała benzyna? bo jak nalałem juz nowy olej i przejechałem odległosc wieksza niz na starym od momentu podniesienia to benzyny nie czuc zupełnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubus2905 Opublikowano 6 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 olejem sie nie przejmuj nigdy nie bedzie jak nowy a zapach benzyny dziwnie pochylenie raczej nie ma nic do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlopekrostropek Opublikowano 6 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2008 Narazie nie czuć tam benzyny, podjade do znajomego fachowca od olei zobacze co on powie o tym. Najbardziej niepokoi mnie to ze tak szybko zmienia olej barwe (zdazylem ledwo co odpalic juz był cały czarny), ale skoro mówicie że to norma to luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 Sam nie wiem. Mam TDR. Pod koniec lata robilem remont silnika, mam juz chyba przejechane 1500 km. Kupilem w serwisie YAMAHY olej z beczki i powiedzial mi kolo ze bedzie dobry, mial czerwony kolor. Ostatnio z ciekawosci patrzylem czy mam olej to dalej byl czerwony tylko troszke brudniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 jak olej nie zmienia koloru to znaczy że jest be i trzeba na lepszy zmienić ;) Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 7 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2008 jeśli rozebrałbyś cały silnik wyczyścił wszystko, złożyl i wlał olej nowy to masz szanse że zmieni on tylko troche swój kolor. w takich silnikach olejem smarowane jest też sprzęgło a tam temperatura nie jest mała... jeśli nie śmierdzi benzyną to wszystko ok.P.s. odnośnie tego oleju z beczki w serwisach Yamaha to raz też kupiłem taki mówię ze chce syntetyk, a :serwisant: mówi do mnie ze oni nie leją sntetyków bo rozpuszcza uszczelki, no pajaca jakich mało.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 10 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2008 No wiadomo ze olej po zalaniu zmieni kolor po jakims tam przebiegu ale 10 km wg mnie ta roznica nie powinna byc widoczna. Co do przedostawiania sie beznzyny do skrzyni to jeszcze podam , ze jest mozliwosc po przez odpowietrznik skrzyni biegow, ktory znajduje sie kolo gaznika, ale raczej to jest bardzo male prawdopobobienstwo, choc widzialem raz kolesia ktory polaczyl wezykiem gaznik (montujac go pod krociec od przelewu) i z odpowietrznikiem i przy kazdej glebie zawsze cos przedostalo sie do skrzyni. Normalnie sa pajace na tym swiecie, tak jak pisze kuba :bigrazz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi