Skocz do zawartości

paliwo do rusków

Pavello
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanko do uzytkownikow ruskich " dolniakow"

czy jezdzicie na " czystej " benzynie czy tez warto stosowac jakies dodatki np. Unikat +

a moze macie inne patenty na " uszlachetnienie " benzyny

Jak zwykle licze na wasze podepowiedzi ( patenty )

Pozdrawiam . Paweł :buttrock:

witam

mam pytanko do uzytkownikow ruskich " dolniakow"

czy jezdzicie na " czystej " benzynie czy tez warto stosowac jakies dodatki np. Unikat +

Jak zwykle licze na wasze podepowiedzi ( patenty )

Pozdrawiam . Paweł :flesje:

Czy naprawdę uważasz że takie pytanie zasługuje na dodatkowy temat? Stosuj dodatki to nie zaszkodzi . Na niektórych stacjach wciąż dostępna jest ołowiuwka . Osobiście jeżdżę na tym co jest pod ręką - a najczęściej jest to paliwo zlewane z baków u znajomego na szrocie czasem zlewane z trabanta, czasem z dodatkiem ropy ^^. Taka konstrukcjach tych silników - pojada na wszystkim a i tak remont zrobisz kiedy przyjdzie pora .Jedyne zaworowe okolice mogą ucierpieć a jak masz ruskie zawory to i tak je szlak trafi . Powiedz mi dlaczego nie zadajesz takich pytań w dziale " dziś pytanie dziś odpowiedz?

PS . Wszystko koniecznie z filterkami paliwa.

Na niektórych stacjach wciąż dostępna jest ołowiuwka .

Ciekawe ale jeżeli jakieś stacje sprzedają benzynę ołowiową to robią to niezgodnie z prawem. Od chyba 2005r w UE czteroetylek ołowiu jest substancją zabronioną w paliwach. Tak więc wydaje mi się ze niemożliwym jest spotkanie "ołowiuwki" czy też ołowiówki na stacjach. Jedynie coś co się nazywa U95 ale też raczej rzadkość biorąc pod uwagę że najwięksi polscy producenci tego nie robią kilka latek już. Całe szczęście Białoruś niedaleko a tam na większości stacji ołowiowa 80 jest dostępna a miejscami jeszcze z mniejszą liczbą oktanów...:icon_idea:

ja pracuję w warsztacie,gdzie naprawiane zą pilarki spalinowe.moja kasia lata na mieszance benzyny z olejem,jak do cwajtaktów. poza małym dymkiem na zimno nic się nie dzieje.poza tym takie paliwo uchroniło silnik przed zatarcirm po remoncie. jak ktoś już to powiedział,te maszyny pojadą na wszystkim,no może na prawie wszystkim pozdrawiam,trzymajcie się

benzyna 95U jest jeszcze powszechnie dostepna, wystarczy sie rozejrzec, jak jezdze po trasie kluczbork-kraków to widziałem w krakowie duza stacja ale na zadupiu, w mysłowicach przy trasie, olesno i w lublincu chyba tez jest na takiej mniejszej przy wlocie no i u mnie w KLB tez jest:-)a jest znacznie tansza:-)a w przypadku nowej benzyny dodatki sa koniecznoscia, chyba ze lubisz sie grzebac w remontach, z drugiej strony kiedy gniazda zaworowe sa juz nie pierwszej młodosci nie powinno to specjalnie przeszkadzac, bo sa juz utwardzone, gorzej z dobraniem odpowiedniej swiecy, mnie to wypada na "kaszla"

benzyna 95U jest jeszcze powszechnie dostepna, wystarczy sie rozejrzec, jak jezdze po trasie kluczbork-kraków to widziałem w krakowie duza stacja ale na zadupiu, w mysłowicach przy trasie, olesno i w lublincu chyba tez jest na takiej mniejszej przy wlocie no i u mnie w KLB tez jest:-)a jest znacznie tansza:-)a w przypadku nowej benzyny dodatki sa koniecznoscia, chyba ze lubisz sie grzebac w remontach, z drugiej strony kiedy gniazda zaworowe sa juz nie pierwszej młodosci nie powinno to specjalnie przeszkadzac, bo sa juz utwardzone, gorzej z dobraniem odpowiedniej swiecy, mnie to wypada na "kaszla"

Inna sprawa czy faktycznie z dystrubytora leje sie U95 czy tylko opisy na nim sa takie :biggrin:

Jak mi sie przypomni to leje dodatek "U95" do paliwa zatankowanego, jak sie nie przypomni to tez motocykl jedzie. Choc zazwyczaj staram sie lac ten dodatek.

Masz dwa wyjscia :

Zmienic zawory i prowadnice na wspołczesne (Polskie , nie na ruskie z bazaru) i zapominasz o dodatku do paliwa albo jeżdzisz na orginałach i lejesz dodatek. Patentu z olejem nie polecam, olej powinien byc bloku a nie w komorze spalania.Dodatek a olej silnikowy to jednak trochę inne sprawy i mają rożny skład i zadania.Jesli chcesz lac olej do silnika to kup Iża. Pewnie że na benzynie z olejem też się da jezdzic,ruscy nie na takich jezdżą i jest im dobrze ,tylko po co?. Z drugiej strony jak czasem zapomnisz o dodatku to też tragedii nie bedzie,byle nie jezdzic tak ciagle bo wypalisz szybciej zawory . A jak już chcesz byc pewny czystosci benzyny to zajrzyj do zbiornika-na wschodzie nikt tego nie robi,u nas niestety też nie wszyscy.Pewnie bedzie trzeba go conajmniej wypłukac jes gdzies temat o czyszczeniu zbiornikow.Rozbierz i umyj filtr paliwa w kraniku.Odkręc komory pływakowe gaznikow.Najczesciej jest tam sporo osadow - myjka ultradzwiękowa lub birol pomagają je usunąc.Przewody paliwowe pewnie masz nowe ale pomysl o takich małych filtrach montowanych na przewowach między kranikiem a gaznikiem.

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...