Artur_125 Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Bardzo dobra klinika jest również w Bielsku Białej http://www.lukasza.pl/ Cytuj http://www.drogadourzedowa.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekJ Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 No masz, następny. Też urwałem, w styczniu miałem rekonstrukcję (przeszczep, bo więzadła nie da się zszyć). W maju zacząłem jeździć na motorze, nieco wcześniej na rowerze. Oczywiście spokojnie, i oczywiście na moto tylko w ortezie.Także szukaj dobrego fachury do kolana, naprawdę przyłóż się do rehabilitacji, a będzie dobrze. A im szybciej zrobisz zabieg, tym lepiej. Jak napisał Strzałek, opóźnienia powodują niszczenie stawu - kolano nieściągnięte więzadłem nie pracuje w swoich naturalnych zagłębieniach, i powierzchnia stawu się szybciej uszkadza. Powodzenia i nie ma co płakać, bo z tym sobie medycyna radzi... :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuarek Opublikowano 1 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 witam Mam zerwane wiązadło boczne, środkowe oraz przednie krzyżowe -stało się to jakieś 10 lat temu podczas koszykówki. trafiłem do traumatologa, który jak każdy lekarz odradzał jakiekolwiek uprawianie sportu. i co? i nic - wcale się tym nie przejąłem, obecnie gram półzawodowo nadal w kosza, chodzę po górach, jeżdżę na enduraku. Oczywiście przeszedłem rehabilitację, zaopatrzyłem się w ortezę (całkowicie za darmochę jeśli dostaniesz receptę) i bawię się na maxa. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lc4 Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 WitajW 97r miałem wypadek motocyklowy.Szpitale,gipsy,operacje i takie tam...Stanęło na zerwanych obu więzadłach krzyzowych i pobocznym przyśrodkowym,obecnie mam złożoną,wielopłaszczyznową niestabilność kolanka prawego :) Wróciłem do nart i snowboardu,już nie jako zawodnik ale jako nauczyciel :) Jeżdze na pomarańczowej gangrenie,łaże po górach,robie wszystko.Uczyłem kilka lat temu dwie dziewczynki z warszawy jeździć na nartach,ich dziadek,znany profesor z kliniki msw-ortopeda-powiedział mi:Kuba,rozbuduj na ile możesz czworogłowy uda i nie martw się,może za kilkanaście,kilkadziesiąt lat trzeba będzie kolanko robić...u mnie łąkotki i cała reszta jest odziwo nietknięta. W krakowie bardzo uszkodzonych więzadeł Ci nie zrobią.Puszczykowo koło poznania i piekary śląskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur_125 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2007 No właśnie! Wspomniałeś o bardzo istotnej rzeczy o której ja zapomniałem napisać! Dobrze rozwinięty mięsień czworogłowy uda jest w stanie zastąpić w pewnym stopniu uszkodzone więzadła krzyżowe! Dlatego że pełni on znaczącą funkcję w stabilizacji stawu kolanowego. Zawsze jak jestem u lekarza to przypomina o tym, żeby ćwiczyć ten właśnie mięsień. pzdr Cytuj http://www.drogadourzedowa.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Niestety, odgrzeje kotleta :ph34r: Czy ktoś miał robiony przeszczep więzadła krzyżowego i może polecić jakiegoś dobrego specjaliste.Czeka mnie już druga operacja, bo poprzedni przeszczep nie wytrzymał :banghead: Szukam raczej jakiejs prywatnej kliniki i jako,że jestem ze wschodniej Polski, to najlepiej z województw: Lubelskiego, Podkarpackiego lub Mazowieckiego. Może ktoś coś wie na temat tej metody, wcześniej mialem przeszczep z mięsnia.http://rehalab.pl/2009/10/powr%C3%B3t-do-uprawiania-sportu-po-2-miesi%C4%85cach-od-rekonstrukcji-wi%C4%99zad%C5%82a-krzy%C5%BCowego-przedniego-acl.html Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Syrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raciaty Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Arthros - Nałęczów (dr Gawęda), Sport Klinika Żory (dr Henryk Noga), tych znam i mogę polecić. Nie wiem czy uda Ci się szybko zrobić operację na tzw. Fundusz bo kolejki są czasem bardzo długie ale kliniki te świadczą też usługi prywatne i tu kolejek raczej nie ma. Zanim zdecydujesz się na zabieg poszukaj sobie DOBREGO rehabilitanta bo sama operacja to pół sukcesu, a rehabilitacja potem jest konieczna. Szansa, że z tego wyjdziesz jest duża ale wiele zależy od Ciebie i Twojego uporu w dążeniu do celu. Znam gości, którzy po takich zabiegach, udanych zresztą olali rehabilitację bo wszystko miało samo się zagoić i dziś mają problemy np. z bieganiem. Pozdrawiam, życzę szybkiego powrotu do zdrowia i do zobaczenia gdzieś na trasie (Roztocze jest naprawdę piękne) :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Dzięki, własnie w Artrosie miałem robioną pierwszą operacje, no i niestety, wiezadło nie wytrzymało :huh: Być moze, nie przyłożyłem sie tak jak powinienem do rehabilitacji, ale nie wiem, czy jestem w stanie im zaufać, po raz drugi.Pracodawca zwróci koszt operacji, więc ide prywatnie. P.S. Zgadza się, Roztcze jest piękne :bigrazz: Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Syrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raciaty Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Nikt nie lubi poprawiać po kimś innym roboty, lekarze tym bardziej ale pomyśl o tej klinice w Żorach, wiem że daleko, weź całą dokumentację medyczną i umów się na wizytę. Ekipę tam mają mocną może pomogą bo jak byłeś do tej pory aktywny fizycznie to będziesz teraz cierpiał okropnie nie mogąc uprawiać sportu, a do emeryta to Ci jeszcze brakuje, dasz radę, do góry uszy, a reszta sama ruszy :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 No dzięki, pewnie ze dam rade :flesje: Musze zrobić jak najszybciej, czym póżniej tym gorzej. Kolano mam niestabilne i często mi blokuje, przez co niszcze staw kolanowy.Znajde namiar na te Zory i podzwonie :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 To jeśli można wiedzieć, gdzie bedziesz robił i jaki koszt operacji :icon_question: Też ACL :icon_question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Satrian Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Jakie są ćwiczenia na wspomniany mięsień, i jakie inne mięśnie warto ćwiczyć profilaktycznie?Jak wygląda rehabilitacja przypadku z tematu itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Jakie są ćwiczenia na wspomniany mięsień, i jakie inne mięśnie warto ćwiczyć profilaktycznie?Jak wygląda rehabilitacja przypadku z tematu itp? Rowerek, basen itp. Nie można zbytnio obciążac kolana, tzn: biegać, dzwigać.Ja swoją zaniedbałem i między innymi dlatego, muszę robić jeszcze raz :banghead: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrek Opublikowano 14 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 (edytowane) Jakie są ćwiczenia na wspomniany mięsień, i jakie inne mięśnie warto ćwiczyć profilaktycznie?Jak wygląda rehabilitacja przypadku z tematu itp? Kładziesz sie na plecach, wkładasz pod kolano 2-litrową betelke z woda i starasz się prostować nogę,nie odrywając jej od butelki, np. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Syrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syrek Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 (edytowane) Dzwoniłem sobie dziś to powszechnie znanej kliniki w Zorach, zapytać o cene,metody zabiegu itp.itd. Ot co mi pewna pani zaproponowała:przeszczep sztuczny :rolleyes: Pytam się a co to, bo wiem ,że pobierają z przyczepu mięsni uda,ale o jakiś zastępczych to nie słyszałem.Ona na to:że to przeszczep od dawcy, z reguły od motocyklisty :blink: :eek:P.S. Ta reguła to chyba stąd,że mamy mocne więzadła czy jak :icon_question: :ph34r: Edytowane 16 Grudnia 2011 przez Syrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi