theNaturat Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 hmm... dyskusja miala dotyczyc enduro... nie wiem czemu sie klocicie skoro 40% zawodnikow wymieka kondycyjnie po polowie wyscigu a kwestia nowych motorow dotyczy TYLKO czolowki.. zreszta zeby sie wypowiadac trzeba samemu wystartowac ... moze Panowie skonczycie z tym juz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żubr Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Panowie długo jeszcze będziecie rozkminiac kto jaki ma sprzęt i do czego jest warty ??? proszę sytuacja w polskim enduro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiceTree Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Panowie długo jeszcze będziecie rozkminiac kto jaki ma sprzęt i do czego jest warty ??? proszę sytuacja w polskim enduro!Sytuacja jest nieciekawa :buttrock: (fajnie np. wyglądała w tym roku klasa E3 - ogółem w generalce 5 zawodników :icon_biggrin: )Kto za to odpowiada - PZM w którym większość to stare dziadki których nie obchodzi rozwój sportów motorowych tylko ile uda się do własnej kieszeni wyciągnąć. Jednak słyszałem o sytuacji gdzie grupa kilkunastu miłośników motocrossu czy enduro zapisała się do klubu i wywalili większość tych niepotrzebnych działaczy (głosowania na walnych zgromadzeniach czy coś takiego - nie wiem dokładnie jakie tam są prawa ustalone) I to jest chyba najlepsze wyjście jeśli chce się coś zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theNaturat Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 ktos napisal o PZMcie.. moze jeszcze jeden przykladw 2002 czy 2001 roku startowalem w MP w kartingu i wszystko bylo super, w kazdej eliminacji schodzilem w dol a dopiero zaczynalem( od 17 do 5 miejsca )-mialem 2letni sprzet ( dla niektorych złom :icon_rolleyes: ) no ale panowie z pzm postanowili zmienic regulamin - konieczna zmiana glowicy ktora nie pasowala do cylindra i h.. bombki strzelil.. z braku kasy koniec startow bo nowy silnik to spory wydatek, w nastepnym roku z klasy gdzie startowalo ok 25 zawodnikow zostalo 10-12 nawet mistrz polski sie wycofal...mam nadzieje ze w enduro tak nie bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piasektt Opublikowano 4 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Następnym razem jak będziecie się "rozwijać" to proszę przeczytać, jaki jest temat! Nie dacie biednym moderatorom poleniuchować! pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Ja nie siedzę w temacie tak głęboko jak Wy. Jako zwykły człowiek zainteresowany ogólnie motocyklami a w szczególności enduro nie mogę niestety nic powiedzieć. A dlaczego nie mogę? Bo w mediach enduro nie istnieje. Pamiętam relacje z sześciodniówek z przed 20 lat gdzie śmigały jawy i cz-tki a dzisiaj nie ma o enduro nic...Jeśli sport nie przyciąga widzów to nie ma zainteresowania, nie ma zawodników, sponsorów, nie ma nic.A jak ma przyciągać jak nikt go nie promuje? O imprezach wiedzą tylko pasjonaci a do osób postronnych takie informacje w ogóle nie docierają.Moim zdaniem polskie enduro leży i kona. Bardzo mnie to smuci. Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crasch Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Ja nie siedzę w temacie tak głęboko jak Wy. Jako zwykły człowiek zainteresowany ogólnie motocyklami a w szczególności enduro nie mogę niestety nic powiedzieć. A dlaczego nie mogę? Bo w mediach enduro nie istnieje. Pamiętam relacje z sześciodniówek z przed 20 lat gdzie śmigały jawy i cz-tki a dzisiaj nie ma o enduro nic...Jeśli sport nie przyciąga widzów to nie ma zainteresowania, nie ma zawodników, sponsorów, nie ma nic.A jak ma przyciągać jak nikt go nie promuje? O imprezach wiedzą tylko pasjonaci a do osób postronnych takie informacje w ogóle nie docierają.Moim zdaniem polskie enduro leży i kona. Bardzo mnie to smuci. Ziggi ma rację, niestety... Myślę, że jak by był ten sport bardziej wypromowany (chodzi mi zarówno o amatorski i zawodowy enduro/motocross) to nie było by tak źle (w zawodowym, w amatorskim motocrossie/enduro to inna bajka - wiadomo, nie wszyscy chcą tyle pieniędzy przeznaczać na swoją pasję dlatego wybierają inne), było by nawet dobrze, może nie był by to sport krajowy ale było by inaczej myślę, że lepiej ;-).Tak czy siak, piłka nożna i tak jeszcze długo będzie królowała w Polsce jako najchętniej 'oglądana i uprawiana' dyscyplina sportu, wiadomo w końcu to sport dla mas ;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Struna #28 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Enduro rozwija sie w Polsce coraz bardziej! Coraz wiecej osob startuje w amatorskich zawodach.W moich okolicach(świętokrzyskie) coraz czesciej sa organizowane zawody, w terenie tez czesto spotykam sporo motorow cross/enduro ;) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NiceTree Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) Tak czy siak, piłka nożna i tak jeszcze długo będzie królowała w Polsce jako najchętniej 'oglądana i uprawiana' dyscyplina sportu, wiadomo w końcu to sport dla mas ;-).Jak to mówi p. Rencz (kto siedzi w temacie ten wie kto to) - rzucisz piłke i 22 gości za nią gania - albo żużel gdzie skręca się tylko w lewo. Motocross / enduro są o wiele bardziej wymagające - zwłaszcza finansowo. Edytowane 5 Listopada 2007 przez Modest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba350 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Enduro rozwija sie w Polsce coraz bardziej! Coraz wiecej osob startuje w amatorskich zawodach.W moich okolicach(świętokrzyskie) coraz czesciej sa organizowane zawody, w terenie tez czesto spotykam sporo motorow cross/enduro :smile: pzdr W mojej okolicy motocross - no cos sie dzieje,ale enduro - zero ,nic . Chcialbym sobie na jakis amatorskie pojezdzonko pojechac ale nie mam gdzie.Co do promowania to w polskiej TV chyba nic nie ma z motocrossu/enduro - jak zaczynalem jezdzic w motocrossie to w TV relacje z MP pokazywali w jakims programie (chyba 1999rok),a teraz nic.Nie wiem czy pamietacie ale super program byl kiedys o enduro na eurosport - OFF ROAD - fajnie sie ogladalo,zawody z austri,podjezdzanie pod gory,szesciodniowki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian-kmx Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) Enduro rozwija sie w Polsce coraz bardziej! Coraz wiecej osob startuje w amatorskich zawodach.W moich okolicach(świętokrzyskie) coraz czesciej sa organizowane zawody, w terenie tez czesto spotykam sporo motorow cross/enduro :cool: pzdr Rzeczywiście u nas coraz czesciej sa zawody, w tym roku troche tego bylo pare CC,MP i ME az bylem w szoku :P A co do kibicow to nie ich nie brakuje przynajmniej u nas :bigrazz: , na czasówkach jest naprawde sporo ludu, a na wiekszych blotach i podjazdach to brakuje miejsc stojacych, po trasie tez sa porozrzucone grupki kibicow takze jest ich naprawde sporo i wiekszosc jest przyjaznie nastawiona,choc znajduja sie tez wyjatki np. ostatnio na ME zginelo pare endurakow :bigrazz: Edytowane 5 Listopada 2007 przez damian-kmx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Właśnie o to mi chodzi.Nawet w zasranych wiadomościach sportowych nie ma nawet wzmianki o jakichkolwiek zawodach enduro czy motocross.Ludzie się rajcują żużlem a przecież motocross i enduro są o niebo bardziej widowiskowe i ciekawe.Nie ma kto wypromować na nowo tej dyscypliny? Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endurowiec Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 (edytowane) Z promowaniem sportów motocyklowych jest naprawdę kiepsko u nas. W takiej np. Francji w telewizji sa puszczane wszystkie eliminacje mistrzostw świata enduro oraz mistrzostwa francji, myślę żę w innych krajach europy tez tak jest, tylko nie u nas. Tylko w okresie Dakaru jest jakaś śmieszna relacja 3minutowa w tvp. Seba350- mała poprawka, bo magazyn OFF ROAD był na DSF, ale to mniejsza z tym. Był to mój najlepszy program jaki w ogóle leciał w telewizji swego czasu. Szkoda, że już go nie ma. Edytowane 5 Listopada 2007 przez endurowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterq1991 Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Mnie również brakuje takich programów w telewizji, nie raz oglądam na zagranicznych kanałach o motocrossie enduro, a w naszej POLSCE tylko dwa razy widziałem krótką wzmiankę i to zaledwie o Bartku Ogłazie, nic po za tym. Fakt, faktem jest to drogi sport i brak w nim jakiś konkretnych sponsorów, żeby mogło się to wszystko rozwijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIGGI Opublikowano 5 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Tylko w okresie Dakaru jest jakaś śmieszna relacja 3minutowa w tvp. A gdyby nie wielkie lobby ORLENU (polityka, kasa, układy, KRRiT tudzież prezes TVP) i startujący w rajdzie ORLEN TEAM to gówno byś miał a nie 3 minuty. Cytuj Destruction of the empty spaces is my one and only crime Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi