Skocz do zawartości

Wszystko o DRZ 400

mbk
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jurgen a tobie co?

Mi w DRZ też brakuje mocy, jak się przejechałem na EXC 250 kumpla jeździło mi sie 100x lepiej.... o wiele lżejszy, inna reakcja na gaz, lepiej sie prowadzi....

sam też chcę na 2010 zmienić, i dumam między TE 450/510/EXC 525/450,a może quad? tylko że ja będę miał tylko 12000

Edytowane przez lionix

Jakiś pogrom wśród posiadaczy DRZ? Ja jakiś tydzień temu mówiłem że zostaje przy drz jeszcze 1-2sezony ale wczoraj się przejechałem na WR400 i ... zachorowałem :). I nie chodzi tu o brak mocy bo tej i w drz mi nie brakuje ale sposób jej oddawania no i samo prowadzenie, WR daje wrażenie lżejszego motocykla i wg mnie lepiej tzn precyzyjniej się prowadzi.

lionix:

a mnie nic :)

tez mysle o zmianie drz na cos lzejszego

tylko ze ja najbardziej biore pod uwage rmz 450, myslalem o wr 400/450, przejechalem sie, specjalnego wrazenia na mnie nie zrobila

a jak juz porownywac to 4t z 4t a nie 2t (exc 250)

lzejszy sprzet zawsze bedzie sie lepiej prowadzil, wiec rozumiem zachwyt :)

quad, fajna rzecz, ostatnio pozyczylem na caly dzien nowego grizlaka 550 power stering fi i moge powiedziec ze obowiazkowym wyposarzeniem musi byc wyciagarka i pila spalinowa :D

daje toto duzo frajdy pod warunkiem dostepu do terenow przeprawowych, poza nimi nuda

quad ma powazny minus, kiepsko sie nim ucieka w razie czego :>

mialem w planach zakup quada i po tej jezdzie wiem juz ze wieksza frajde mam na moto, quada juz nie kupuje, bede wypozyczal od czasu do czasu jak mnie najdzie

tobie proponuje to samo, tzn wypozycz, pojezdzij i bedziesz wiedzial czy to to, czy chcesz na stale czy tak jak ja

no i na koniec moc, mi sposob oddawania jej przez drz bardzo sie podoba, ile odkrece tyle mam a nie jak troche to nic a jak wiecej to leb urywa :)

z pomaranczy jezdzilem chwile 400 i 525, 400 mi sie lepiej jezdzilo (waga ta sama), mniej gwaltownie moc oddawala a i tak bylo jej pod dostatkiem

moc jest wazna ale jeszcze wazniejsza jest technika jazdy :>

Edytowane przez -Jurgen-

jaca dobrze powiedzial w razie czego mozna powrocic do drz'ty

celuje w jakies 60 70 koni nawet zastanawialem sie nad 300 w 2 sowie ale to wiadomo 2takt

a przedewszystkim moim jedynym problemem jest wzrost i z tad moje te wahania nie wiem wlasnie jaki motorek jest podobny wysokoscia w praktyce do dr-zty a rowerka na ktorym kolanami bym uszy zatykla to nie chce :icon_razz:

Też se tam dumałem nad 300 2T, ta prostota to jest to, ale to spalanie, to z dala ode mnie :D

Mi się właśnie nie podoba taka reakcja- DRZ, odkręcam na full i może przyśpieszy, może porwie glebe.

Exc 250...maneta full, a tu nagle DZIUKS!!! rwie ręce, guma na 3 nawet jak nie chcę, podoba mi się :icon_biggrin: :icon_biggrin:

A może to przez gaźnik w S? Wymiana zbiornika na plastik i gaźnika na mechaniczny była by na pewno tansza od kupna nastepnego moto...ale nie oszukujmy się, czy to coś w ogóle da?

Edytowane przez lionix

Też se tam dumałem nad 300 2T, ta prostota to jest to, ale to spalanie, to z dala ode mnie :D

Mi się właśnie nie podoba taka reakcja- DRZ, odkręcam na full i może przyśpieszy, może porwie glebe.

Exc 250...maneta full, a tu nagle DZIUKS!!! rwie ręce, guma na 3 nawet jak nie chcę, podoba mi się :icon_biggrin: :icon_biggrin:

A może to przez gaźnik w S? Wymiana zbiornika na plastik i gaźnika na mechaniczny była by na pewno tansza od kupna nastepnego moto...ale nie oszukujmy się, czy to coś w ogóle da?

jak mozna porównac wersje S do EXC....przejedz sie najpierw wersja E i porównaj S do E dopiero mów.poza tym mozna tez w DRZ zmienic cylinder na wiekszy nie wiem ile to da ale...jest na forum zdaje sie ktos kto ma wiekszy cylinder wstawiony niech wypowie sie jak to jezdzi.

:lapad:

Edytowane przez davopl

jak mozna porównac wersje S do EXC....przejedz sie najpierw wersja E i porównaj S do E dopiero mów.poza tym mozna tez w DRZ zmienic cylinder na wiekszy nie wiem ile to da ale...jest na forum zdaje sie ktos kto ma wiekszy cylinder wstawiony niech wypowie sie jak to jezdzi.

:lapad:

czyli mówisz :lapad: ?

Nie mam szans przejechać się E :( Ale DRZ to DRZ, jaka może być różnica :/ poza troszq większą mocą

czyli mówisz :lapad: ?

Nie mam szans przejechać się E :( Ale DRZ to DRZ, jaka może być różnica :/ poza troszq większą mocą

Trudno mi sie wypowiedziec - ale ja mam E - kumpel S - z tym ze ostatnio jak jego jezdzilem to jeszcze na szosowych przelozeniach mial wiec wygladalo to tak ze mial pieronsko dluga jedynke i dwojke.

Ale - przy odkrecaniu u mnie na 2-ce jest od razu strzal z pompki i moto cisnie do przodu - u niego sie odkrecalo i czekalo az zlapie obroty i zacznie jechac :) tak ze roznica jest naprawde duza...

Kumpel* ktory nie ma pojecia o enduro i przejechal sie na obydwoch to mowil ze moj to szatan a S to taki potulny baranek :) *4 dni pozniej kupil DRZ-ta :)

Niestety w ten weekend nie pojezdzilem po terenie - nadrobilem na SM za to :)

Co do zmiany cylindra - to ja mam w SM chyba najwiekszy jaki mozna kupic - 485 Lucasa

do tego gaznik FCR 41 i sportowe walki i powiem tak ze nie wyobrazam sobie tego w terenie

Na chwile obecna mapa zaplonu jest ustawiona tak ze lapie ciag od jakichs tam wysokich obrotow

ale ciag jest okrutny i gdyby nie moja za duza masa to moto lapalo by piona non stop.

Ogolnie na przelozeniu szosowym przy dowaleniu gazem na 4-ce czuje jeszcze jak kolo sie podnosi

mimo ze siedze dosc mocno z przodu...

Tak ze raczej nie wyobrazam sobie zalozenia terenowych przelozen jak w E i odwiniecia nim w terenie :)

Edytowane przez Norbisz

Tak przy okazji jak juz poruszamy wersje S i E , to jakie sa gruntowne roznice w tych modelach ??

E ma napewno inne przelozenia z tego co slyszalem poleci max 110-120 A wersja S 150 km/h +

E jestz 20 kg zlejszy, ma inny gaznik, wydech i ??

to ja dodam jeszcze od siebie ze miałem okazje jechac S i to jedzie jak......jak skuter poza tym nawet porównójac wersje E tez jest rózniaca,jeden z moich kolegów jezdził moja i jeszcze innego kumpla obie wersje E to samo przełozenie,te same gazniki róznice były takie ze ja mam kompletny wydech akrapovica i filtr powietrza k&n po przejazdzce stwierdził ze ta która miała seryjny wydech i seryjny gąbkowy filtr to zupełnie nie jedzie.....ja planuje jedynie zmienic cylinder w przyszłym roku na 450 cm koszt nie duzy bo mozna powiedziec ze tylko 1500 zł a mocy napewno przybedzie i drz to nie exc zeby wciaz przy nim dłubac....

Tak przy okazji jak juz poruszamy wersje S i E , to jakie sa gruntowne roznice w tych modelach ??

E ma napewno inne przelozenia z tego co slyszalem poleci max 110-120 A wersja S 150 km/h +

ja wsadzisz do E przełozenia z S to tez bez problemu poleci 150.....na przełozeniach 15 na 47 moja jedzie 135 na maxa.

E- mniejsza masa - 114-119 kg - wersje kopane - rozni sie wagowo bakiem i dodatkowymi elementami ramy

czym jeszcze pod wzgledem masy oprocz rozrusznika i akumulatora nie wiem :)

Wydech jak w S - gaznik Keihin 39 z pompka przyspieszajaca

Max na przelozeniu E - czyli 14/47 idzie po szosie 130

S - ok 150 przelozenie bodajze 15/43 - na szose ok - w terenie kiepsko

SM ok 160

Witam posiadam Drz z 2001r w ostatnim czasie pękła sprężynka w napinaczu łańcuszka rozrządu na szczęście nic się nie stało. Jak odróżnić napinacz z przed 2003 roku ten wadliwy od tego po 2003r jest jakaś różnica w wyglądzie? i jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić zużycie łańcuszka jest jakaś metoda ??

Pozdrawiam fanów DRZtki

E- mniejsza masa - 114-119 kg - wersje kopane - rozni sie wagowo bakiem i dodatkowymi elementami ramy

czym jeszcze pod wzgledem masy oprocz rozrusznika i akumulatora nie wiem :)

Wydech jak w S - gaznik Keihin 39 z pompka przyspieszajaca

Max na przelozeniu E - czyli 14/47 idzie po szosie 130

S - ok 150 przelozenie bodajze 15/43 - na szose ok - w terenie kiepsko

SM ok 160

:eek: a jakimi elementami ramy sie rózni???jestes pewny ze plastikowy jest lzejszy od metalowego w drzcie??

Witam posiadam Drz z 2001r w ostatnim czasie pękła sprężynka w napinaczu łańcuszka rozrządu na szczęście nic się nie stało. Jak odróżnić napinacz z przed 2003 roku ten wadliwy od tego po 2003r jest jakaś różnica w wyglądzie? i jeszcze jedno pytanie jak sprawdzić zużycie łańcuszka jest jakaś metoda ??

Pozdrawiam fanów DRZtki

jak wyglada ten z przed 2003 juz wiesz wiec ten po 2003 bedzie wygladał inaczej....a tak serio po 2003 roku jest mniejszy z wygladu i jest malowany taka brązowawa farba a najlepiej jak juz zmieniasz załóz manualny.

jak sprawdzic...tzrba by miec napinacz i po wyjeciu go z silnika zobaczyc ile jeszcz miał zabków do całkowiego wysuniecia.

Edytowane przez davopl

:eek: a jakimi elementami ramy sie rózni???jestes pewny ze plastikowy jest lzejszy od metalowego w drzcie??

u mnie w SM pod tylnym blotnikiem dodatkowa czesc ramy - trudno powiedziec czy to jest w kazdej trzeba by sprawdzic :)

Bez zwazenia bakow sie nie obejdzie...

Wlasnie to ciekawa sprawa - skoro wersja E to 119 - ile wazy wersja kopana dokladnie - ile E z rozrusznikiem :)

u mnie w SM pod tylnym blotnikiem dodatkowa czesc ramy - trudno powiedziec czy to jest w kazdej trzeba by sprawdzic :)

Bez zwazenia bakow sie nie obejdzie...

Wlasnie to ciekawa sprawa - skoro wersja E to 119 - ile wazy wersja kopana dokladnie - ile E z rozrusznikiem :)

czyli subframa sie róznia a to wiedziałem,E kopana 113 kg.