wojtekkkk Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 (edytowane) Witam,Tak jak w tytule, w jaki sposób można naprawić chłodnicę oleju w XJ 600S.Usterka polega na rozszczelnieniu - "zarysowanie" - pęknięcie widać na dołączonym zdjęciu.Czy naprawiał ktoś wcześniej chłodnice? co się z tym robi?Wygląda na to że rozszczelnienie zaczyna się już pod pokładką miedzianą od kanału olejowego (podejrzewałem podkładki, więc je wymieniłem) i dalej widać nieszczelnośc tak jak na rysunku.Koszt używanej nie jest wielki, ale jeśli można to dobrze naprawić to wolałbym ją zrobić. link do rysunku z rozszczelnieniem: http://camella.pl/test/rozszczelnienie.html Edytowane 25 Października 2007 przez wojtekkkk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodan Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 w zakladzie naprawiajacym chlodnice zrobia ci to bez problemu i to pewnie jeszcze na poczekaniuPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekkkk Opublikowano 25 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 ok, a ile można za taką naprawę zapłacić, zastanawiam się, ponieważ używana chłodnica do XJ nie jest droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodan Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 jezeli jest to niewielkie pekniecie i nie sprawia problemow podczas naprawy to do 100zl ale przewaznie taki zabieg kosztuje 60zl.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Chłodnica jest aluminiowa? Spawanie. Pracuje w zakładzie w którym naprawiamy chłodnice. Koszt jakieś 50zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutek_rapier Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Za taki kawałek jeżeli aluminium u nas płaci sie 5-10zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekkkk Opublikowano 27 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 pęknięcie - ryska - jest na długości max. 1cm.W chwili obecnej czekam już na inną chłodnicę, a jak wymontuję to się odezwę (jak już będzie leżała na półce to niech leży sprawna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Za taki kawałek jeżeli aluminium u nas płaci sie 5-10zł Jakieś to nie znaczy że 50:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fiedi Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Chłodnica jest aluminiowa? Spawanie. Pracuje w zakładzie w którym naprawiamy chłodnice. Koszt jakieś 50zł. Więc i ja mam małe pytanie :icon_razz: czy chłodnice sie także prostuje oprócz naprawy rozszczelnień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Oczywiście. Da sie również wymienić rdzeń albo zbiornik. Z chłodnicą wszystko sie da:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Oczywiście. Da sie również wymienić rdzeń albo zbiornik. Z chłodnicą wszystko sie da:) Ale z tym jest problem jeśli jest aluminiowa.... Jak miedziana to rzeczywiście wszystko da się zrobić nawet w domu ale jak aluminiowa to jest o wiele więcej roboty.. Wiem bo sam cos takiego robiłem ale rdzeń do rynienek lutowalem pomimo tego, że to było aluminium.. Drugi raz już bym się nie bawił... A takie pęknięcie też wolalbym zalutować "cyną" do aluminium bo po spawaniu naprawione miejsce będzie bardziej widoczne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekkkk Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Stifler - rozwiń temat lutowania "cyną" do aluminium. Opisz kolejne kroki, nie słyszałem wcześniej o czymś takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Stifler - rozwiń temat lutowania "cyną" do aluminium. Opisz kolejne kroki, nie słyszałem wcześniej o czymś takim Na allegro jest dostępna specjalna cyna do aluminium .. Jest dość droga i trzeba mieć palnik dobry ... Mocno podgrzewasz miejsce, nakładasz cyne, pocierasz jakims prętem zeby pozbyć się tlenków i cały czas podgrzewając dodajesz cyny.. Do tej cyny jest z resztą instrukcja. Grunt to utrzymywać wysoką temperaturę bo inaczej lut jest słaby.. Sam zprawdzałem wytrzymałość i dobrze położony puści dopiero przy tłuczeniu młotkiem.. Niektórzy podobno umieją lutowac zwykłą cyną na olej ale mi to nie wychodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 w trasie problem mozna usunąć poxylina! sposób sprawdzony, jednak zastrzegam ze na krótka mete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafciu Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Spawanie będzie bardziej widoczne? Hehe widać że nie widziałeś roboty profesjonalnej:P Nie będzie śladu po naprawie. A aluminiowa chłodnica jest tak samo łatwa do roboty jak każda inna. Trzeba mieć do tego odp sprzęt i wieloletnie doświadczenie. Same checi często nie wystarczą:) Wyobraź sobie że każdą nawet najbardziej wymermoloną chłodnice można naprawić. Czy jest pogięta, czy jest poprzebijana, czy nie ma wiatrołapu. Akurat wymiana rdzenia jest jedną z najprostszych robót. Odcinamy zbiorniki, docinamy na wymiar rdzeń, spawamy go ze zbiornikami (jeśli to aluminium) jęsli jest miedziana to lutujemy, sprawdzamy szczelność pod ciśnieniem nie większym niż 2bary i chłodnica gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi