Wojt-Kamikaze Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Witam, Posiadam Yamahe R1 z 2000r mam kilka problemów: 1- obrotomierz skacze ( od 0 tyś do 7 tyś i pochwili pracuje normlanie, i znów na 0 potem 7 i znow pokazuje przez chwilke dobrze ) stale to samo, NIE WARIUJE. 2 - przerywa silnik przy obrotach ok 4 - 6 tyś 3 - mam wrażenie że staraciła swoją moc. ( ciągnie dobzre tylko nie tak jak kiedyś ) 4 - slychac jakby szelest ( jakby dzwonilo cos z tlumika ) kolo tego smiesznego urządzenia w kolektorze , podobno EXUP sie nazywa to ) 5 - grzeje sie regulator napiecia ( zalozylem NOWY akumulator pod R1 ) Jeśli ktos mial podobne problemy ze swoją R1 mile widziane odp. :D albo pomoce od mechanikow Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 IMO masz problem z modulem lub jednym z nich jezeli sa 2 sztuki - to ta podlaczona do obrotomierza. Jaki - to juz moglby sprawdzic elektronik ogladajacy ten przyrzad.To ze regler sie grzeje to normalne, sprawdz czy jego lacznik przewodow nie jest nadtopiony a przewody sa plastyczne. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodan Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 to ze obtotomierz skacze do 7 to wskazuje blad (system diagnostyczny yamahy) z tego co pamietam to jest to problem braku komunikacji z czujnikiem polozenia przepustnicy lub brak polaczenia z czujnikiem rezerwy, co do exupa to ze charczy to normalne bo one lubia sie wyrabiac i wydawac dziwne odglosy podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszK30 Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 A z mojej wiedzy wynika ze wlasnie problemy z exupem, badz jego zupelne wykluczenie z ukladu wydechowego tak wlasnie sie objawiaja - skokami obrotow, tak przynajmniej jest w yamahy YZF 750 Cytuj Mechanika Motocyklowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musieli Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Masz problem z EXUPem bądź jego sterowaniem (serwomotor). Generalnie 7demka na obrotomierzu sygnalizuje właśnie ten problem. Możliwe, że jest przycięty bądź coś stało się z linkami od EXUPu. Czasami złe poprowadzenie linek powoduje ich uszkodzenie (są przygniatane do kolektora) przez dolne mocowanie tylnego amortyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nie Boje Sie Gdy Ciemno Jest Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 dokladnie to jest problem z exupem mialem to samo w swoim fazerze 1000 ,obrotomierz mi skakal od 0 do 7000 tys obr i motocykl byl slabszy z dolu,exup sie przycina , przesmaruj ,przeczysc kostki i zobacz czy pomoze ,mi to pomoglo :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt-Kamikaze Opublikowano 10 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 to ze obtotomierz skacze do 7 to wskazuje blad (system diagnostyczny yamahy) z tego co pamietam to jest to problem braku komunikacji z czujnikiem polozenia przepustnicy lub brak polaczenia z czujnikiem rezerwy, co do exupa to ze charczy to normalne bo one lubia sie wyrabiac i wydawac dziwne odglosy podczas pracy. Witam :icon_mrgreen: co do czujnika rezerwy to tez cos jest nie tak .... mam FULL bak a kontrolka swieci ,,, raz gaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feldgrau Opublikowano 2 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Witam. Ja rowniez posiadam yamahe r1 ale z 2001 roku i mi takze obrotomierz skacze, z tym ze w moim przypadku na 3 tys obr. Koledzy powiedzcie, czy to oznacza ten sam problem?? Obrotomierz zawsze skacze jesli wykrywa blad, czy pokazuje inna wartosc w zaleznosci od bledu jaki wykrywa?? Bo w czasie jazdy skacze mi raz na 3 a raz na 5... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loczek218 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Witam. Ja rowniez posiadam yamahe r1 ale z 2001 roku i mi takze obrotomierz skacze, z tym ze w moim przypadku na 3 tys obr. Koledzy powiedzcie, czy to oznacza ten sam problem?? Obrotomierz zawsze skacze jesli wykrywa blad, czy pokazuje inna wartosc w zaleznosci od bledu jaki wykrywa?? Bo w czasie jazdy skacze mi raz na 3 a raz na 5... Pozdrawiam Jezeli skacze zawsze na ta sama wartosc obr to pewnie diagnostyka pokazujaca okreslona usterkeU mnie skakal roznie - nieraz nawet na czerwone pole Konieczna byla tylko wymiana zegarow Koszt do rocznika 2001 wyniosl 600zl za uzywki oczywiscie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gienek Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Sprytne. Kod błędu wyświetlany na obrotomierzu - nie wiedziałem. W aucie wiedziałem - kontrolka check po spięciu określonych pinów gniazda serwisowego "wystukiwała" kod błędu.A czy ktoś wie czy HONDA też ma taki motyw z obrotomierzem i kodami błędów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asmodan Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 3tys - TPS4tys - speed sensor7tys - EXUP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi