Naspin Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 siemamam yamahe tzr 50 2001 rok i wczoraj wymienialem w niej tlok na nowy vetexa, dzisiaj odpalalem (czekalem jeden dzien niech sobie swoje odstoi;p) i wszystko ok, wszytko ladnie smiga ale....nie moge go zgasic ani wylacznikiem bezpieczenstwa ani stacyjka, na wylacznik w ogole nie reaguje a jak przekrece stacyjke na off to wylaczaja sie tylko kontrolki a motor dalej chodzi, przed wymiana tego nie bylo, musialem odlaczyc chyba jakis kabelek ale jaki jezeli motor na wylaczonej stacyjce nie zapali (a chodzi jak jest zapalony) i na wylaczonym zaplonie(wlacznik bezpieczenstwa na off) i wlaczonej stacyjce tez nie gada a jak dam na wl.zaplon to pali i potem go inaczej jak zadusic nie idzie....pomozcie ps: jeszcze jedno pytanko: jak mam wszystkie 4 kierunki mini na 3w zarowke a powinny byc chyba 15 w, i mi sie swieca a nie mrugaja (przerywacz ok) to co dac i gdzie? rezystror? jaki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siara_1990 Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 wyglada na samo zaplon... mialem to jak mi kolega forumowy przegrzal moja DT ... co do kierunkow to mialem to samo w nsr po kupnie tunningowych ... najlepiej jedz do elektryka jak ja i on Ci zmierzy jaki dac rezystore... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 wyglada na samo zaplon... mialem to jak mi kolega forumowy przegrzal moja DT ... co do kierunkow to mialem to samo w nsr po kupnie tunningowych ... najlepiej jedz do elektryka jak ja i on Ci zmierzy jaki dac rezystore... Wątpie żeby przez samozapłon silnik tak pracował.. była by wyraźna róźnica w jego pracy i pewnie i tak by zgasł.. A tak z Ciekawości spytam ile dałeś za zamontowanie tych rezystorów?? Jak jest jakis przekaźnik od zapłonu to możliwe, że się nie rozłącza.. dziwna sprawa... zobacz po prostu wszystkie wtyczki, które rozłączałeś albo mogłeś rozłączyć przypadkowo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twizzter Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Jak jest jakis przekaźnik od zapłonu to możliwe, że się nie rozłącza.....albo wręcz odwrotnie :icon_mrgreen: Wyłączenie zapłonu może być realizowane poprzez zwieranie do masy - sprawdź, czy podłączyłeś wszystkie przewody. Na moje to kwestia elektryki, a nie samozapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 posprawdzaj kable, być może masy nie podpiąłeś bądź urwałeś kabel . samozapłonu tak szybko raczej nie dastanie, to nie diesel :icon_rolleyes: trzeba by mocno sprzęta skatować Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 nie wiem jak w moto, ale w starej ładzitsu pomieszalem kable zaplonowe i po spokojnej jezdzie dostala samozaplonu co dziwne silnik w jezdzie pracowal normalnie :icon_mrgreen: Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soft Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Samozapłon jest bardzo możliwy przy dużym nagarze na tłoku. Jeżeli wymieniałeś tłok to zakładam że założyłeś czysty bez nagaru..... a może nie ????? może założyłeś jakiś z duuużym nagarkiem......Przychodzi mi do głowy jeszcze inny stop z którego wykonano tłok, - i tak się nagrzewa że dostaje samozapłonu. A co dzieje się jak zdejmiesz kable ze świecy - dalej pracuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naspin Opublikowano 23 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 tłok nowka z pudeleczka wiec nie zaden zasyfiny z nagarem itd... nie wiem co to moze byc musze posprawdzac kabelki ale chyba nic nie odlaczalem...jutro sprawdze i dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 u kolegi w rs 2 to samo jest:) stacykjkę przekręcasz i ch*j:) chodzi dalej ale jak skręcisz kierownice w lewo i poruszasz stacyjką gaśnie:) coś gdzieś chyba nie łączy, ale ni emoja sprawa niech szuka , a kabli ni emało:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 elektryka jest pewnie rozwiązana na zasadzie CDI czyli cewka zapłonowa jest sterowana plusem i idzie bezpośrednio do masy aby wyłączyć motor trzeba zewrzeć impuls z cewki na statorze do masy. Zatemmusiałeś nie podłaczyć czegoś.... jestem o tym przekonany, jak chcesz to możesz zroić experyment i przewód idący od cewki tej pod magnetem sciągnij do masy.. motorek natychmiast powinien zgasnąć. szukaj we wtyczkach i gniazdkach :buttrock: Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 1. Obstawiał bym kabel od masy.2. Pokombinuj z rezystorami od starego telewizora powinno ci sie udać :-) Cytuj Moto Psycho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naspin Opublikowano 24 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 juz dziala, bialy kabel z czarnym paskiem byl odlaczony od cewki na ramiepozdro i dzieki za poradyps: a wiecie jak z tymi kierunkami? 4x3w zamiast 4x 15w jakie rezystory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arthas89 Opublikowano 25 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2007 rezystory 12ohm wlaczone rownolegle do zarowek ale jest to bez sensu, bo nie dostaniesz rezystorow na 12W tak latwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi