Skocz do zawartości

Kawasaki ZX12R czy Suzuki GSX 1300 Hayabusa

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie - kwestia potrzeb. Większe i cięższe zwykle łączy się z lepszą ochrona przed wiatrem, większą ilością miejsca, miejscem dla pasażera (chociaż ZX12 i Haya nie są tu rewelacyjne), a większa pojemność oznacza większy moment przy niższych obrotach - tak, jak w samochodach ze stanów z 8mio litrowymi silnikami :D

PZDR

zapas mocy i momentu dobra rzecz.

a czy ktos wie, czy kawa przekroczyla w koncu 300km/h? po butnych zapowiedziach na testach okazalo sie jednak, ze nie... wie ktos moze, jak to z tym w koncu jest? (wiem, ze w danych fabrycznych podaja, ze tak)

a tak na marginesie, to sie przywitam z czytaczami i pisaczami, jako stary czytacz, a nowy pisacz :D)

A ja chciałbym miec takie problemy :D

A jesli miałbym już wybieraz między ZX12R a Hayabusą to wybrałbym chyba Hayabuse. W końcy to już jakby jakaś legenda :D A ZX12R to już taki pospility sie staje (chodzi mi o sylwetkę). To tylko moje zdanie ...

Cześć !

W angielskim piśmie SUPERBIKE było porównanie Hayabusy z ZX-12 i wygrała Hayabusa. W teście na hamowni na tylnym kole ZX-12 ma ok. 8 KM więcej od Busy ale za to mniejszy moment obrotowy (Busa 141Nm a Kawa 134Nm). W testach na prędkość maksymalną prawie zawsze wygrywała BUSA podobnie jak i na 1/4 mili. Podobnie Busa w większości testów przekraczała 300km/h (w 2001 r obie firmy ograniczyły ją do 299).

Co do awaryjności Busy to w rocznikach 1999 - 2000 były awarie napinacza łańcucha rozrządu i pęknięcia ramy w okolicy siodełka pasażera. Od rocznika 2001 włącznie montowany napinacz łańcucha jest zupełnie inny a tylną część ramy z aluminiowej wymieniono na stalową więc te wady już nie występują. W obecnym roczniku 2003 zmieniono procesor sterujący wtryskami na 32 bitowy i przeprogramowano mapy, przedni widelec z amortyzatorami jest koloru złotego i pochodzi z GSX-R1000 (niestety nie dotyczy to hamulców), zmieniono także alternator na mocniejszy i katalizator. Co do wyglądu motocykli to rzecz gustu, natomiast Busa ma zdecydowanie mniejszy współczynnik oporu powietrza byc może dlatego wypada lepiej w testach na prędkość :D

Przejechałem Busą jak narazie 12000km bez żadnych kłopotów, u dilera Suzuki widziałem Buse z przebiegiem 75000km tez bez awarii :lol:

POZDRAWIAM

Busa rzeczywiście ma dużo więcej charakteru, niż 12tka. Mi optycznie sie podoba, jeździ pewnie też nieźle :D

A z tym 300km/h, to chyba przegięcie. Kolega leciał ZZR1100 300km/h (licznikowe), inny mierzył ZZR1100 jakimś gówienkiem do pomiarów szybkości, też osiągał 300 (na jakimś pasie startowym), XX też osiąga 300km/h, Busa przekraczała 300km/h, ZX12 oczywiście też.

A jak nie, wystarczy zdjąć lusterka i przekroczą. Przy tych prędkościach zdjęcie lusterek może dać kilkanaście km/h extra) .... tylko po co???

PZDR

A taka Hayabuse byscie chcieli http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16537067 :twisted: . Jak myslicie mozliwe jest istnienie takiego motocykla ? Widzialem Ghost Ridera wiec chyba tak, ale zeby to mial ktos w polsce ? Szkoda ze gosciu nie bral udzialu w wyscigach na 400 m w Modlinie, pozamiatal by tam wszystkich.

• 3 tygodnie później...

sadzac chocby po tym, co gosc pisze o nitro, to chyba nie wie, o czym mowi, albo butle wozi na przyczepce z tylu... poza tym nikt, kto ma choc troche rozumu nie pakowalby takiej mocy bez chocby wydluzenia tylnego wahacza, a tu jakos tego nie widze (moze osleplem? :D ). no i na koniec: gdzie on te "2 turbosprezarki i intercooler" wrzucil?? tez do wozka z tylu? :D

Ten link gdzieś mi się już przewinął. To jest oczywiście ściema bo taki sprzęt nie istnieje. Zresztą to widać że to fotomontaż, wystarczy się lekko przyjrzeć :D

A na temat Busy czy ZX12-tki to ja bym raczej wolał Suzi...tak jakoś wizualnie bardzie budzi moje zaufanie...chociaż obojętnie na który z nich bym wsiadł nie przeżyłbym nawet 5 minut :D Taka moc w motocyklu to przesada. Tylko dla ORŁÓW :D :D

Pozdrawiam

a wlasnie! w temacie predkosci "licznikowych" - chyba wszystkie liczniki oszukuja. powyzej 200km/h potrafi toto dodac do rzeczywistej predkosci nawet i ze 40km/h. mozna sprobowac przejechac sie razem na dwoch roznych maszynach i porownac, ktory bardziej "przegina" :D

• 2 tygodnie później...
Niewiem co kupić mam do wyboru ye 2 motorki który lepszy przyślijcie mi fotki i dane techniczne :D

jakos jak czytam tego typu posty to nie mogę uwierzyć w to że ludzie zadawać mogą tak głupie pytania... Nie widziałem ich więc przyślijcie fotki, nic o nich nie wiem więc przyślijcie dane techniczne ale kupie tylko nie wiem który...

Motocykle z górnej półki cenowej i osiągowej a koles który nie ma o nich pojęcia zastanawia sie który wybrać. Ciekawe czy jeździć potrafi? No ale do nauki jazdy Busa czy ZX12 jest wręcz idealny. PROPONUJE POD ROZWAGĘ WZIĄĆ TAKŻE GSXR1000 zwłaszcza z 2003 roku.

Acha na stronkach www można znaleźć niemal wszystkie informacje o nich (tak jakby ktoś o tym niewiedział :D )

A taka Hayabuse byscie chcieli http://www.allegro.pl/show_item.php?item=16537067  :twisted: . Jak myslicie mozliwe jest istnienie takiego motocykla ? Widzialem Ghost Ridera wiec chyba tak, ale zeby to mial ktos w polsce ? Szkoda ze gosciu nie bral udzialu w wyscigach na 400 m w Modlinie, pozamiatal by tam wszystkich.

Ten motocykl podobno faktycznie istnieje, tzn ktoś taki gdzieś zbudował (pewnie w Stanach, bo oni mają kasę i świra na tym punkcie). Ogłoszenie to oczywiście podpucha. Jakiś wariatuńcio dobrze znany ludziom z Lublina.

Ale moce powyżej 400 KM na kole są możliwe do uzyskania. Znam z sieci ludzi co widzieli Bandita zmierzonego na 360 KM, większość z tego to nitro :D. Inny znowu zbudował Katanę co osiąga 400 KM i nawet można się nią legalnie (hmm :D po drogach poruszać. Facet czasami przyjeżdża tym do baru.

Generalnie Busa bardzo dobrze znosi dodatkowe konie. W tym silniku jest spory potencjał i ja bym ją wolał od ZX12. Suzuki ma te swoje tradycje jeśli chodzi o wściekłe moce wysysane z ich silników i nawet Kawasaki (choć też zacne mają tradycje) w tej klasie raczej mnie nie przekonają. Poza tym ZX12 ma słabe sprzęgło i potrafi paść po paru ostrych startach spod świateł. Tzn tak słyszałem.