Marek75 Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Witam wszystkich. Ostatnio przyglądałem się kilku chopperom i mam metlik w głowie. Miałby to być pierwszy w zasadzie prawdziwy mój motocykl. Zakochałem się w Hondzie Shadow i duzo opini pozytywnych o tym modelu czytałem. Tylko mam pewien problem siedziałem na 750 cm3 z 2002 roku i facet mi mówił że bedzie dla mnie idealna. Mnie sie wydaje kurde że ona jakby taka wielka troche - nie ukrywam zabić to ja sie nie chcę. I na początek może za duża? Na zdjęciach widziałem kilka 600 cm3 i te wydaja mi się jakby zgrabniejsze. Muszę przyznac że mam 185 cm i ważę ok 92 kg więc nie chciałbym wyglądać jak na motorynce. Kiedys przygladałem się tez takiej 1100 i ta mi się wydawała idealan ale jak siadłem na 750 to teraz nie wiem. Po drugie słyszałem że lepiej aby motocykl miał napęd na wale niz ałńcuch a 600 i 750 to łańcuchy. czy faktycznie tak jest . ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikosław Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Witam wszystkich. Ostatnio przyglądałem się kilku chopperom i mam metlik w głowie. Miałby to być pierwszy w zasadzie prawdziwy mój motocykl. Zakochałem się w Hondzie Shadow i duzo opini pozytywnych o tym modelu czytałem. Tylko mam pewien problem siedziałem na 750 cm3 z 2002 roku i facet mi mówił że bedzie dla mnie idealna. Mnie sie wydaje kurde że ona jakby taka wielka troche - nie ukrywam zabić to ja sie nie chcę. I na początek może za duża? Na zdjęciach widziałem kilka 600 cm3 i te wydaja mi się jakby zgrabniejsze. Muszę przyznac że mam 185 cm i ważę ok 92 kg więc nie chciałbym wyglądać jak na motorynce. Kiedys przygladałem się tez takiej 1100 i ta mi się wydawała idealan ale jak siadłem na 750 to teraz nie wiem. Po drugie słyszałem że lepiej aby motocykl miał napęd na wale niz ałńcuch a 600 i 750 to łańcuchy. czy faktycznie tak jest . ? Pozdrawiam Na pewno nie jest za duża, 1100 też nie jest za duża, bierz to na co masz pieniądze, wał jest praktyczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkelpl Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Przede wszystkim bierz ten ktory Ci sie bardziej podoba i na ktorym sie lepiej czujesz :) :) To bedzie Twoj motocykl i Ty bedziesz nim jezdzil. :lapad: Tobie ma sprawiac przyjemnosc jazda :rolleyes: Ze strony praktycznej - wał jest lepszy bo bezobslugowy ( oprocz wymiany oleju w nim ) Cytuj ISRA: 27062SREU: 614 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shipp Opublikowano 4 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2007 Bierz większy. Różnice w mocy nie są znowu aż takie szokujące i napewno się nie zabijesz. No i przy Twoim wzroście nie będziesz wyglądać jak na motorynce. Poza tym unikniesz problemu za 2-3 sezony, kiedy objeździsz motocykl i zechcesz zmienić na większy. Lepiej zrób to teraz, jeśli masz kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OskarG Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Cześćmam ten sam problem bo planuje kupno choppera, znajomi polecają mi na początek KAWASAKI VN 900,mam pytanko do wszystkich co sądzicie o tym motoże. ponoć super jest HONDA VTX 1300 ale jest to piekielnie droga maszyna i bardzo cięszka, będę wdzięczny za poradęMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dersu Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Cześćmam ten sam problem bo planuje kupno choppera, znajomi polecają mi na początek KAWASAKI VN 900,mam pytanko do wszystkich co sądzicie o tym motoże. ponoć super jest HONDA VTX 1300 ale jest to piekielnie droga maszyna i bardzo cięszka, będę wdzięczny za poradęMarekCzłowieku dobry.. ..ile kasy przeznaczasz na kupno motocykla?! jeżdziłeś już kiedyś w życiu?!Znajomi jeżdżą czymś że polecają?Super motocykli jest sporo,a na ciężar nie zwracaj uwagi, nie będziesz tego dżwigał -umiejętności się liczą. :buttrock: Muszę przyznac że mam 185 cm i ważę ok 92 kg więc nie chciałbym wyglądać jak na motorynce. PozdrawiamJeśli chodzi Ci o wygląd to bierz coś powyżej 1000,a to czy dasz radę tym jezdzić to już inna bajka.:biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OskarG Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Cześćmam ten sam problem bo planuje kupno choppera, znajomi polecają mi na początek KAWASAKI VN 900,mam pytanko do wszystkich co sądzicie o tym motoże. ponoć super jest HONDA VTX 1300 ale jest to piekielnie droga maszyna i bardzo cięszka, będę wdzięczny za poradęMarekcześć ponownie ostatni na motorze jeździłem 13 lat temu przez 1 rok, więc traktuję siebie jako nowicjusza. Kumple proponują mi jednak Kawa VN 900 na początek. Na zakup chcem preznaczyć okoł 30-35tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemon Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Na zakup chcem preznaczyć okoł 30-35tys. Z tą kasą brałbym HONDĘ VTX 1300 - jeśli chodzi o wymienione wyżej maszyny :smile: Cytuj Człowiek wolny idzie do nieba taką drogą, jaka mu się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 kilka kwestii:primo: jednak poczytaj co w archiwum już ludzie napisali. dowiesz się (jeden i drugi) dużo o proponowanych motocyklachsecundo: po latach przerwy to tak, jakby prawie wcale nie jeździć. i nie próbować kupić "motocykla docelowego", bo jeszcze możecie zrozumieć pojęcie "komfortu jazdy" (na różne sposoby) i zmienić zdanie. zabić się od razu... można, bez względu na pojemność i moc. poza tym choppery i pokrewne mają raczej silniki o umiarkowanych parametrach; to co dla sporta jest normą, tu będzie maksimum (75-80KM), czyli nie ma się co nadmiernie tym parametrem ekscytowaći dalej: ze względu na powyższe lepiej kupić za -naście kzeta jakąś 600/750 na początek. niekoniecznie, ale zazwyczaj lepiej. nawet na drodze lepiej się operuje motocyklem, jeśli ma się świadomość, że to nie jest "wszystko co mam", tylko powiedzmy połowa stanu konta ;>powodzenia :smile:jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ktulu Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 (edytowane) Witam, No mam troche podobny problem... w ogole to dluga historia (btw ktos z Londynu?). Przede wszystkim jestem zielona jak swieza pietruszka jesli chodzi o jazde motorem... Ale chce bardzo... no to tak... Prawko bede robic w anglii bo czesto kursy organizowane sa przy sklepach z motocyklami i mozna jezdzic na motorze, ktory chce sie miec, albo bardzo zblizonym a to plus (chyba, tzn jak dla mnie to plus) czy ktos ma pojecie jak wyglada tutaj egzamin teoretyczny? To raz. Dwa - sama nie wiem jaki motor... yamaha drag star 650? No podobaja mi sie tez hondy shadow. Kilka osob odradza mi jednak duze motory... ze niby po co... ze czemu nie chce kupic sobie 125cc... pocwiczyc a potem ewentualnie przerzucic sie na duzy... tylko jakos tak nie wiem... moja kuzynka ma virago 535 i mowi, ze lepiej od razu kupic duzy, bo potem sie tylko narzeka, ze mozna bylo zainwestowac troche wiecej i miec od razu... do mnie to przemawia... poza tym nie wiem czy sie oplaca kupowac, zeby sprzedac i kupowac kolejny... Tak czy siak... jesli mialabym okazje 'uczyc sie' na powiedzmy dragu lub motorze podobnych gabarytow... czy powiedzmy drag star 650 lub shadow 750 to dobre motory dla poczatkujacego? Jaka jest roznica w prowadzeniu tych motorow? :buttrock: Nie wiem co mam myslec... chcialabym po prostu kupic ktorys z tych dwoch pomimo tego, ze inni mnie przestrzegaja (zawsze w koncu robie to, co sama uwazam za sluszne) no ale to jest wydatek rzedu kilku tysiecy funtow i boje sie troche wydac tyle pieniedzy i byc niezadowolona... :biggrin: yh yh... im wiecej mysle tym wiekszy mam metlik? Moze po prostu powinnam kupic taki, jaki mi sie podoba?? HELP! Ewa Edytowane 11 Września 2007 przez Ktulu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 yh yh... im wiecej mysle tym wiekszy mam metlik? Moze po prostu powinnam kupic taki, jaki mi sie podoba??HELP! na początek poczytać sobie archiwum. i nie zadawać n-ty raz tych samych pytańponieważ: o ile mnie tylko zbyt mocno pamięć nie myli (a zazwyczaj nie), to kwestia tego jak wygląda prawko na wyspach była omawiana. czyli że generalnie jest trudniej niż w kraju, oraz że dla świeżo upieczonych kierowców obowiązują ograniczenia w mocy/ pojemności motocykli. z tego by wynikało, że raczej dragstara sobie tak od razu nie kupisz, bo prawo nie pozwolipo drugie zaś są już na forum tematy, w tym przynajmniej jeden dość jeszcze niedawno dyskutowany, dotyczący kupna choppera przez początkującą/ niewielkich gabarytów niewiastę. tam znajdziesz mnóstwo wiadomości na temat tego co możesz kupić, a czego raczej nie generalnie wiem, że po lekturze będziesz mieć jeszcze większy mętlik w modelach; ale jeśli znajdziesz te informacje o limitach prawa jazdy, to przynajmniej będziesz wiedziała dokładnie w jakich modelach możesz wybieraćna razie chyba tylejsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ktulu Opublikowano 11 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 ok... dzieki i sorka za spamowanie... poszukam, poczytam... jestem jedynie zaskoczona tymi ograniczeniami... bo tu na miejscu powiedzieli mi, ze moge od razu zrobic na duzy motor... zrobic CBT i jakis tydzien pozniej cala reszte... tak, ze bede mogla jezdzic od razu duzym motorem... no nic... ide kopac, dzieki za naprowadzenie na wlasciwe tory... pozdrawiam, Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motogold1 Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Musisz wybrać moto na którym dobrze się czujesz.Ja mam 180cm i wybrałewm chyba najcięzszy motocykl jaki mogłem.Waży 400 i więcej z dodatkami i prowadzi się jedną ręką.Moja sugestia to 1100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi