kiler Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Niedawno w moto kumpla spotkałem bardzo dziwne/ciekawe "zjawisko" - moto normalnie działa zapala można je zgasić ale czasami (tak co może 10 może 15 uruchomienie ) po przekręceniu klucza w stacyjce jakby próbuje zapalić tzn oczywiście nie kręci rozrusznik tylko jakby szła iskra która zapala jakieś pozostałości paliwa w cylindrze . Nie ma to oczywiście zbyt wielkiej mocy ale kiedyś jak był u mnie i zostawił na włączonym biegu to przekręcając stacyjkę wyraźnie było czuć ze trochę szarpie do przodu . Nie bardzo nawet sobie wyobrażam gdzie szukać rozwiązania tej "awarii" ;) :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysy5g1 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 hmm... nie przejmuj się? spróbuj po prostu przed włączeniem stacyjki zadbać o to, żeby wyłącznik zapłony na kierze był na "stop", może jak tak włączysz stacyjkę i dopiero później zapłon przez ten pstryczek to nie bedzie niepotrzebnych fajerwerków :)powodzenia, HAWK! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
V12 Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Witamw moim GPZ tez sie tak zdaza jak zgasze tym awaryjnym przełacznikiem przy manetce gazu i po chwil go włacze to przeleci iskra i potrafi lekko puknac tłok i sie obrucic pewnie zapłon jest tam tak zrobiny ze podczas włanczania zapłony przeskakuja iskry lub wypust na kole magnetyczny ustawi sie na przeciwko impulsatorapozdr Cytuj RG 80>>GPZ 500>>CBR 600 F3>>CBR 900RR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rino Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 (...)wyłącznik zapłony na kierze był na "stop", może jak tak włączysz stacyjkę i dopiero później zapłon przez ten pstryczek to nie bedzie niepotrzebnych fajerwerków :buttrock: (...) mogę nie do końca zgodzić się z tobą? proszę ! proszę! proszę! otóż w wielu motocyklach moduły zapłonowe po 1-3 sekundach od załączenia napięcia (takim fajnym pstryczkiem na kierdzie po prawej) generują przeskok iskry na świecach niezależnie od położenia wału. Nie wiedzieć czemu projektant/konstruktor tak to sobie wymyślił, ale trzeba już z tym żyć :bigrazz: , niemniej takie załączanie najpierw stacyjki a później zapłonu w moim odczuciu tak czy siak doprowadzi do fajerwerków...Z drugiej strony, jak kombinowałem z modułami przy swoim i wsadziłem od cbx550 z taką właśnie fajną funkcją to przy wolnym wydechu niezłe wystrzały były nim moto załapał hehe :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 moduły genereuja tzw. wolna iskre w celu rozładowania sie ;] Pozatym wolna iskra ma eliminowac naprezenia ciśnieniowe w cylidrach ;] co u was czuć jako pojedyńczy zapłon;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rino Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 moduły genereuja tzw. wolna iskre w celu rozładowania sie ;] Pozatym wolna iskra ma eliminowac naprezenia ciśnieniowe w cylidrach ;] co u was czuć jako pojedyńczy zapłon;] no to wiemy już coś więcej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 wyczytałem to kiedyś w jakiej serwisówce do chińskiego skuterka;] ale w tych od puszek tez jest podobna informacja;] jest tez informacja np. o "snopie iskier" ale tutaj chodzi o rozruch;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi