Skocz do zawartości

Zmiany w Prawie Jazdy Na Motocykl-help!

WilkONY
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przejrzałem chyba wszystkie tematy o PJ w tym dziale, nie znalazłem tego co potrzebuję, więc zakładam.

Od 1 stycznia 2008r mają ponoć wejść w życie nowe przepisy dot. prawa jazdy - i na motor, i auto itd.

Gdzieś w necie wyczytałem, że po wejściu ich w życie, jeśli osoba która zda egzamin na kat.! nie ma ukończonych 24 lat, to będzie mogła przez 2 lata jeździć tlyko motocyklem o mocy max 25kW. Oczywiście to dobrze, bo stopniowanie mocy poprawi bezpieczeństwo itd ble ble ble.

Sprawa wygląda tak, że egzaminy sa prowadzone w tym roku tlyko bodajze do 1 listopada(?), a mam już kupiony motorek z wbitą mocą w dowodzie - 75kW. Czy ktoś się orientuje, czy takie przepisy wchodzą napewno, i od kiedy?

Najchętniej zrobiłbym prawko na wiosnę przyszłego roku, ale jeśli miałbym przez 2 lata nie jeździć na moto to kapituluję :buttrock:

Czy w tym roku zdążę jeszcze zrobić prawko (pomijając chodzenie na kurs, załóżmy ze dogadam się z właścicielem szkoły że nie chcce chodzić na teorię, do tego "niedzisiejsze" daty badań i te sprawy, ogólnie mocno to przyspieszając)?

Pytam bo jak piszę chciałbym zrobić prawko w przyszłym roku, ale jeśli będzie trzeba to musze się ostro spieszyć, czy ktoś wie coś na 100% pewnego w kwestii tych przepisów?

Pozdrawiam.

Podłącze się do tematu.

Ja sie tam nie znam w tej kwestii, ale PODOBNO w przyszłym roku mają wejść nowe zasady na prawko i będzie niby 3razy więcej pytań, trudniejsze egzaminy itd.

Nie wiem ile w tym prawdy.

Jeżeli ktoś coś, wie to może sie pochwalić wiedzą :D

Pozdro

skąd informacje że ma coś wejść?

nawet gdyby coś miało wejść (mało prawdopobodne) wystarczy że zaczniesz kurs na starych zasadach i tyle

Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego Brembo BMW R850 R1100 K1200 K100 K1 K1100

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-zacisku-brembo-przod-bmw-r-1100-850-k-1200-gs-r-rs-s-rt-lt-14830948090

ja zacząłem kurs w kwietniu, bez chodzenia na teorie i po 3h jazd złożyłem papiery i prawko odebrałem na początku lipca.

Lipa że trzeba zdać teorie żeby sie umówić na praktykę. 2 x więcej czekania.

1. miesiąc teoria

2. miesiąc praktyka

3. miesiąc wydanie dokumentu

konrad1f napisał:

skąd informacje że ma coś wejść?

nawet gdyby coś miało wejść (mało prawdopobodne) wystarczy że zaczniesz kurs na starych zasadach i tyle

Jest EU ? Nalezy do niego PL ?

He, he od kiedy kurs ma jakiekolwiek podstawy prawne. I owszem prawo nie dziala wstecz. Wejdzie przepis i zaden kurs Ci nie pomoze bo data zdania panstwowego egzaminu bedzie sie liczyc.

WilkONY napisał:

...Sprawa wygląda tak, że egzaminy sa prowadzone w tym roku tlyko bodajze do 1 listopada(?), a mam już kupiony motorek z wbitą mocą w dowodzie - 75kW.

orry Winetou ale wiedzisz normalna kolej rzeczy wyglada troche inaczej. Najpierw PJ a potem Moto. Mozesz przeciez zdlawic a potem odblokowac, no chyba, ze ogarniesz zaraz po egzaminie te 75 kW.... :icon_mrgreen:

:icon_mrgreen:

Wstyd się przyznać, ale się jeździ od paru latek, niekoniecznie na 75kW, ale troszkę mniejszych, i wreszcie wypadałoby zrobić prawko, bo szkoda byłoby, żeby mi zabrali te 75kW przy następnej kontroli - a uciekać nie zamierzam, aż taki kozak to nie jestem (a może nie jestem aż taki głupi?) - pozdrawiam :)

A 75kW pojawiło się z myślą "będzie motór, będzie motywacja zeby zrobić prawko..." :banghead:

To jest POLSKA. Bedzie tak ja z prawem jazdy A1 gdzie jest ograniczenie pojemnosci do 125 i mocy do 11KW.. i kazdy na to leje i jezdzi sie 30 konnymi 125-tkami a w dowodzie wbite 11kw. Jak znam zycie tak tez będzie jak wejdzie to ograniczenie do 25kW. Ważne żeby w dowodzie było 25 kw i tyle.

kiler napisał:

Tu jest polska i tu się kombinuje . Niedawno ktoś na allegro sprzedawał GSXR 600 rejestrowanego na motorower a tu ludzie się dziwią jak to możliwe że 125 ma w dowodzie 11KW :clap: :biggrin:

to był gsxr 750 i jak sie potem okazało była to sciema i fotomontaż :flesje:

Ale widziałem na allegro horneta 600 zarejestrowanego na A1 :buttrock: