Skocz do zawartości

Zniknęły długie światła

cenderr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Problem wygląda tak:

Dzisiaj gdy byłem w robocie padał krótki ale intensywny deszcz. z 1.5h temu wyszedłem z pracy, motor oczywiście przemoknięty, zapalił od razu. Podczas jazdy zauważyłem że długie światła się nie palą. Grzebanie w przewodach na oślep nic nie dało. Przejechałem może z 50m i wszystko zaczęło grać, ale do czasu. Gdy wyjechałem na puławską 5 min później świateł znowu nie ma. Przegoniłem ją po mieście trochę aby wyschła lecz nie pomogło.

Dodam że długich nie ma w ogóle, nie świeci się na desce kontrolka i ten przycisk do sygnału długich też nic nie daje. Wygląda to tak jakby się coś odłączyło ale raczej ma to związek z deszczem. Jak się do tego zabrać można? Co się sprawdza? Bezpieczniki są OK.

po 1 to żarówkę sprawdż tak na wszelki wypadek:) idż po kablach, gdzieś może mieć przebicie i jak zawilgotniało to się zwarcie robi, może się coś odłącza, może gniazdo żarówki, musisz posprawdzać - ale musi byc suche

Po 1 to żarówka za wiele do tematu nie wnosi bo nawet kontrolka się nie pali od długich

Po 2 weź idź tutaj po kablach jak wszystko obudowane plastikami że szczur się nie przeciśnie

Po 3 jestem wqur***ny

I przypominam że przez chwilę działało. Przy kierownicy w tych przełącznik raczej też wszystko OK bo tylko długich nie ma i żaden z 2 przełączników od długich ich nie załącza. Problem tkwi chyba w kablach.

No to skoro tkwi w kablach to zdejmuj chłopie owiewki i ogień :biggrin:

Chciało się mieć plastika to się ma.. Wiem, że przy zdejmowaniu owiewek jest sporo roboty, bo mam coś podobnego... Ale chyba innego wyjścia nie masz :biggrin:

Pozdrawiam

Przemek

sprawdz ta zarowke, u mnie w cebulce kontrolka nie zgasla, a wlokno od dlugich sie przepalio. zreszta tez po deszczu.

jesli masz moto na niemieciki rynek masz przekazniki od swiatel(mijania i drogowych). deszcz im nie powinien szkodzic bo sa hermetyczne.

Miałem identyczny przypadek parę dni temu. Po jeździe w ulewie, też długie trafiło. Niestety musiałem sprawdzać kabelki. Kabel od długich przetarł się i robił zwarcie. Zobacz na schemacie jakiego koloru kable wychodzą od długich, włącz je, próbówka w łapę i po kolei sprawdzaj czy dochodzi prąd. Oby to była tylko przepalona żarówka.

Pzdr.

Edytowane przez jacek1