Patryk Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Witam, kupiłem komplet opon Michelin Pilot do mojej Kawy GPZ 305 (700zł ;) połowa wartości motocykla), lecz niepokoi mnie kierunek bieżnika - według mnie opona zbiera wodę zamiast ją wyrzucać. Opony są założone tak jak pokazuje strzałka, ale według mnie powinny być odwrotnie.Tutaj macie zdjęcie tylnej opony, z przodu jest tak samo:http://www.bikepics.com/pictures/996940/Jakby mi ktoś wytłumaczył dlaczego tak jest byłbym wdzięczny :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawasaki454 Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Tłumaczenie było by długie i nudne. Zawierz producentowi. Wszystkie opony tzw kierunkowe maja na obwodzie podany kierunek obrotu. Strzałka powinna być skierowana do przodu motocykla. Spokojnej jazdy. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YAGO Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 no nie zawsze, na oponach HEIDENAU sa beldy w strzalkach.... wg mnie opona nie jest dobrze zalozona ale moge sie mylic Cytuj Usługi IT - www.tricori.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 (edytowane) Szkoda że nie podałeś pełnej nazwy opony , rozmiaru , trudniej się szuka jak nie wiadomo czego .Mogę jedynie przypuszczać , że na tylnym kole masz oponę , którą producent przeznaczył na przód , i posiada napis -front tyre . Edytowane 21 Sierpnia 2007 przez Dariusz L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITER II Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Michelin raczej sie nie myli. Miałem tak samo z pzrednią oponą w gsx 750, też myslałem ze jest źle założona, lecz moje obawy rozwiał pewien wulkanizator. Jeżeli strzałka wskazuje kierunek do przodu to wszystko jest ok i możesz latać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek128 Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 juz kiedyś był temat o tym. Teraz taka moda u michelina nastała że robi takie opony. Wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolo Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 zasada jest taka : że zebrana woda w rowku musi być odprowadzona więc z rozkładu sil wektorowych (sila odśrodkowa i kierunek obrotów koła) wynika że oderwie się od opony w miejscu jej największego obwodu czyli na środku opony . ps dlatego ze opona w motocyklu jest w przekroju "półokrągła"a w samochodzie "płaska" pozdro pawel (prowadzę serwis opon):icon_exclaim::P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 21 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2007 wynika że oderwie się od opony w miejscu jej największego obwodu czyli na środku oponyczyli zamiast wyrzucać wodę na zewnątrz będzie ją 'zbierała' do środka, tylko jaki w tym sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2007 Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Cześc !Wg mojego doświadczenia to jest tak;Wyobraź sobie , że opona to koparka i kopie dołki w piasku. Zadaniem opony zawsze jest wykopać dołek w piasku - czyli dotrzeć do twardego podłoża.Tylne koło ustawiamy tak że ma zawsze podczas przyśpieszania kopać - zwracaj uwagę na bieżnik kierunkowy i kształt nacięć , jeżeli opona nie ma bieżnika kierunkowego to ustawiamy wg znaków producenta.Oczywiście oponę tylną na tył (rear), a przednią na przód (front).Przednie koło natomiast ustawiamy tak jakby miała kopać kręcąc się do tyłu- ponieważ przodem tylko hamujemy i jest to hamulec zasadniczy. Jeżeli nie jest to bieżnik kierunkowy to ustawiamy zgodnie ze znakami producenta.To tyle - szerokiej drogiPozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi