gebels Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 Czesc Jak wyglada u was sprawa smarowania ukladu napedowego, ja w swojej XTZ 660 uzywam jakiegos Castrola w spray'ju, tylko ze bardzo szybko mi znika i lancuch po kilku godzinnej jezdzie jest prawie bez smarowania szczegolnie po jezdzie terenowej - woda piasek. W ksiazce serwisowej pisze tak : Lubricate it with SAE 30~50W motor oil.Do not use any other lubricants on the drive chain. Wiecie cos o tym SAE 30~50W i gdzie to mozna dostac ?A moze macie inne sposoby na naped? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wieczny student Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 Kup Hipol na Orlenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio99 Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 Jak masz pozadnu spray do lancucha to nawet po umciu woda tak szybko go nie zmyje. Kup motul ja mam taki i nic sie do niego nie lepi. Acha i z tego co patrzylem w sklepie sa do szosowych i terenowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gebels Posted August 1, 2007 Author Share Posted August 1, 2007 Znalazlem cos takiego :http://www.moto-akcesoria.pl/product_info....roducts_id=4504 Co o tym myslicie?Wiecie gdzie taniej kupic cos takiego? Kup Hipol na Orlenie. Jest kilka tych hipoli o ktory konkretnie chodzi?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalim1 Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 zgadzam się z wami z smarowaniem łańcucha sprayem, ale to jednak krótkotrwały efekt. warto kupić smar grafitowy (cena ok 3 zł) wsmarować dosyć obficie w łańcuch i wypalić palnikiem jego, lub podgrzać w garnuszku. Smar dogłębnie wtopi się w cały łańcuch, oprócz tego co jakis czas trzeba przesmarować sprayem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enduromaster Posted August 1, 2007 Share Posted August 1, 2007 kupić oringa i nie smarować, raz na jakiś czas wykąpać w nafcie .w terenie na suchym zestawie przejedziesz 3x tyle co na regularnie smarowanym Quote transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Link to comment Share on other sites More sharing options...
radzio99 Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 Ten motul co dales w linku takiego samego uzywam. I naprawde jest dobry. Chociaz ja i tak smaruje lancuch co kazdy wypad. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wieczny student Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 Ja co prawda teraz w pracy mam styczność codziennie tylko z łańcuchami D.I.D.'a, i one mają zalecane smarowanie lubrykantem klasy 80W90, a to jest m.in Hipol. Hipole są różne, ale sam sobie na pewno dobrze wybierzesz. Ja używam chyba GL-4, czy jakoś tak. No ale fakt - jak śmigane będzie tam, gdzie dużo piachu, to nie ma co przesadzać ze smarowaniem. Nałapie ziaren, przyklei, i powstanie materiał ścierający zębatki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
math1982 Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 (edited) Ze smarowaniem to jest tyle opinii ilu użytkowników enduro. Jedni smarują, inni nie. Wczoraj wymieniałem zestaw napędowy dida x ring w serwisie i chłopaki zalecali jednak smarować, kupiłem spray castrola, po promocyjnej cenie 10 zł :D Normalnie 32 zł. A poza tym jest takie powiedzenie - kto nie smaruje ten nie jedzie :icon_mrgreen: Edited August 2, 2007 by math1982 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
żubr Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 (edited) kupić oringa i nie smarowaćtroche dziwna teoria... najlepiej samemu przkonac sie co odpowiada naszemu lancuchowi, naleze do grupy ktora preferuje tylko spray ale zaznaczam ze musi to byc dobry spray a Motul czy Castrol w cale nie jest taki dobry (jesli chodzi o offroad) i do tego są drogie, smarowanie oleyem jest dobre.... ale starcza na kilka km pozniej oleju mozna szukac na ramie, oponie, butach, itp, no a nie smarowanie w ogóle to chyba najlepsza teoria na forum Edited August 2, 2007 by żubr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
urban Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 Niech każdy mówi co chce, ale ja łańcuch smarowałem, smarować będę i POLECAM smarować. W tym samym czasie do ty samych motocykli z kumplem kupiliśmy identyczne zestawy napędowe. Ja smarowałem - on nie. Ja zrobiłem na napędzie 3000km i sprzedałem moto, a stan zębatek bardzo dobry, on zrobil 2500 i musiał kupic nowy zestaw, łańcuch wyjechany, zębatki też. Więc nie wiem o czym to świadczy, ale na moje nie ma co oszczędzać i smarować łańcuch. Stosuję i stosowałem ten sam środek wyżej pokazany. Motul OFFroad, naprawdę świetny. Tylko że ja go kupuje za 33zł:icon_mrgreen: Teraz w dr mam łańcuch Oringowy chyba to też smaruje tym smarem i nie narzekam. JEszcze raz polecam smarować napęd, ale najlepiej środkiem do tego przeznaczonym, bo jak wcześniej wspomniano, olej przyciąga piach kurz i to razem tworzy jako materiał ścierny. Przy motulu albo mi sie wydaje albo ten piach odpada. Pozdrawiamurban Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thefex Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 hipol wg mnie odpada - smarowalem w ten sposob lancuch, przednia zebatke wcielo kompletnie w 2 miesiace. ja smarowalem Vavoline`m, teraz mam jakies psikadlo Motip. Mam wrazenie ze Vavoline jest lepszy, ale cena 34 zl Quote KTM LC4 400 SC '95Honda CB 1100 Bol D'or '83DKW KM 200 '35www.bikepics,com/members/thefex/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
damian-kmx Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 http://www.allegro.pl/item220960098_smar_d...ine_teflon.html Ja używam tego smaru, jednak wydaje mi sie średni bo przyciąga piach i wszystkie inne syfy co raczej nie jest mile widziane ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin1989 Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 A można LPS'em albo WD 40? Quote Zadbaj o zdrowie z najlepszą wyciskarką do soków! Zapraszam do odwiedzenia sklepu w Warszawie, sprawdź na http://alesoki.pl/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
math1982 Posted August 2, 2007 Share Posted August 2, 2007 WD 40 chyba niebardzo, bo rozpuszcza, np uszczelki o ring x ring Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts